Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ministerie: Demens en alvorlig sygdom

Svær demens er en alvorlig psykisk sygdom, fastslår ekspert. Det er sundhedsministeren enig i. Men det er ikke holdningen i Integrationsministeriet, hvor alvorlige sygdomme kan udløse humanitær opholdstilladelse. 'En hån mod asylansøgerne', siger Enhedslisten
Indland
31. august 2009

72-årige Hassan Gardi kan ikke få humanitær opholdstilladelse i Danmark. Ifølge en lægeerklæring lider han af svær demens, der »er at sidestille med en psykisk sygdom af meget alvorlig karakter«.

Men ifølge Integrationsministeriets afslag på Hassan Gardis anmodning om humanitær opholstilladelse er demens ikke »en sygdom af meget alvorlig karakter«, selvom ministeriet anerkender, at Hassan Gardi er så dårlig, at han ikke kan tage vare på sig selv.

Det har fået Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til at stille et simpelt spørgsmål til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).

»Er ministeren enig i, at demens kan være en sygdom af meget alvorlig karakter?« lød forespørgslen.

»Ja,« var svaret fra sundhedsministeren.

Og det er helt korrekt ifølge speciallæge i psykiatri Ebbe Munk-Andersen fra Dansk Røde Kors.

»Svær demens er en psykosetilstand og dermed en meget alvorlig sygdom. Det er der ingen tvivl om,« siger eksperten, der henviser til, at dét også fremgår af WHO's system til klassifikation af sygdomme, ICD-10, som Integrationsministeriet selv benytter som praktisk vejledning.

»Det er jo også derfor, man kan umyndiggøre folk, der lider af svær demens,« tilføjer Ebbe Munk-Andersen.

En hån mod asylsøgerne

Ifølge Udlændingeloven kan humanitær opholdstilladelse tildeles af integrationsministeren, såfremt »væsentlige hensyn af humanitær karakter« taler for det.

Der er ingen håndfaste regler for, hvem der kan få tilladelsen. Det beror på et skøn. Men i såkaldte praksisnotater fra Integrationsministeriet fremsættes en række retningslinjer for tildelingen af humanitær opholdstilladelse.

Af det seneste praksisnotat fra 2008 fremgår det, at alvorlige psykiske sygdomme kan udløse humanitær opholdstilladelse. Det fremgår endvidere, at ansøgerens alder bør tages i betragtning, og at tilstanden posttraumatisk stresstilstand, PTSD, »i kombination med andre omstændigheder kan begrunde meddelelse af humanitær opholdstilladelse«.

'Umenneskeligt'

Alligevel kan 72-årige Hassan Gardi, der udover svær demens lider af PTSD og dårligt hjerte, altså ikke få humanitær opholdstilladelse, og det udstiller ifølge Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) umenneskelige udlændingepolitik.

»Med hendes måde at administrere reglerne er det lige før, det er en hån mod asyl-ansøgerne, at der overhovedet eksisterer en kategori, der hedder humanitær opholdstilladelse. Enhver kan regne ud, at man ikke kan sende Hassan til Bagdad. Han har brug for pleje og stabilitet. Ingen af delene kan han få i Irak,« siger hun og tilføjer:

»Ifølge regeringen er demens åbenbart kun en sygdom af meget alvorlig karakter, når det er danskere der rammes af den. Det er den eneste måde, man kan tyde integrations- og sundhedsministerens modstridende udmeldinger.«

Hverken Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech eller sundhedsminister Jakob Axel Nielsen har ønsket at kommentere sagen over for Information.

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jennifer Conway

Vil denne nuvaerende fase i DKs politisk og socio-kulturel historie dvs en regering og opposition som har bojet sig for staerke nationalistiske og småfascistiske kraefter, blive til en "dement" historie i fremtiden?

Det bliver interessant , at hore, hvordan de forskellige partier fra både hojre og venstre forklarer sig til en anden generation.

One imagines that both longterm and shortterm memory of reality will be affected.

Inger Sundsvald

Hvad er det dog for et samfund vi efterhånden har fået?
Jeg må tilstå at jeg har svært ved at se, at det overhovedet nytter noget at protestere over umenneskeligheden. Hverken jurister, medier eller enkeltpersoner kan gøre noget som helst.

Denne regering har et flertal, og gør præcis hvad der passer DF.
Der er længe til næste valg, og som det ser ud nu, så kan man til den tid vælge mellem pest eller kolera. Stanken af ”råddent blomstervand” breder sig, alt imens mismodet lægger sig som en tung dyne over i hvert fald mit sind.

Det ser ud til at der er oprettet en ny offentlig institution: ”Udsændinge-service”, der skal hjælpe syge og nedbrudte menneske lidt på vej med aktiv dødshjælp.

Jennifer Conway

Selvfolgelig kan DK ikke modtage alle de syge, etc i verden,....... MEN DK skal tage sig, at disse irakker som er allerede i landet saerlig i betragtning af at DK var en varm tilhaenger af "friheds" krigen.
Det er ironisk ,at Sverige modtager irakiske flygninger fra et krig som det var imod. Tragisk er det, at DK ikke lever op til sit ansvar som krigsdeltager, som FN medlem og som et såkaldt "kristen" land.