Nyhed
Læsetid: 2 min.

Offentlige investeringer kan løse reformbehov

Offentlige investeringer kan sikre så mange arbejdspladser, at forringelser af dagpenge- og efterløn ikke er nødvendigt, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Den økonomiske overvismand råder regeringen til både at investere og reformere. Venstre lover indtil videre ingen af delene
Indland
18. august 2009

Investeringer i offentligt byggeri, mere uddannelse og opprioritering af arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser kan sikre mange hænder på fremtidens arbejdsmarked og dermed mange skattekroner i en slunken statskasse.

Faktisk mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af en ny analyse, at en akut vækstpakke kan øge arbejdsudbuddet på sigt i en sådan grad, at der ikke vil være behov for at skære i efterløn og dagpenge, som Arbejdsmarkedskommissionen ellers foreslår på torsdag.

»Man kan enten holde på folk nu med en vækstpakke, eller man kan gøre det bagefter med forringende reformer rettet mod alle dem, vi taber på gulvet,« siger Martin Madsen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og kalder den første mulighed »temmelig meget bedre end den anden«.

Ifølge deres beregninger vil relevante offentlige investeringer og en opprioritering af uddannelsesindsatsen betyde, at færre ender som langtidsledige og i tidlig tilbagetrækning. Ved ikke at gøre noget nu vil mange miste jobbet, og de vil påvirke den i forvejen trængte statskasse negativt, påpeger den økonomiske analyse.

Vismand: Invester nu

Regeringen har ellers allerede fremrykket trafikinvesteringer, hævet det kommunale anlægsloft og foretaget en række justeringer med skattereformen i den såkaldte Forårspakke 2.0.

Men ifølge Finansministeriets egen vurdering løfter det kun beskæftigelsen med 8.500 mennesker. Til sammenligning steg ledigheden med 7.400 bare i juni.

Derfor bør økonomien stimuleres yderligere næste år, hvis man ikke skal risikere, at ledigheden bider sig fast på et permanent højere niveau, vurderer den økonomiske overvismand, Peter Birch Sørensen:

»Vismændene anbefaler, at man giver de offentlige investringer et yderligere midlertidigt løft i 2010. Det kan tage toppen af ledigheden og formentlig mindske den strukturelle ledighed på sigt,« siger han.

Peter Birch Sørensen mener dog ikke, at man kommer uden om at foretage reformer også: »Det smarte er at lave noget, som både øger efterspørgslen efter arbejdskraft på den korte bane, og som på længere sigt øger arbejdsudbuddet,« siger han og peger på, at statsfinanserne ikke hænger sammen på anden vis.

Derfor er det både en god idé at skabe vækst her og nu og lave reformer, der får danskerne til at arbejde mere på sigt, mener han.

Torsdag offentliggør Arbejdsmarkedskommissionen deres endelige forslag til, hvordan der via beskæftigelsesreformer skaffes mindst 14 milliarder i statskassen, og i næste uge fremlægger finansministeren sit forslag til en finanslov. Men hverken en massiv vækstpakke eller omfattende reformer tegner til at blive realiseret på trods af vismandens anbefalinger.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, afviser klart at følge kommissionens forslag om at skære i dagpenge og efterløn:

»Ændringer af dagpenge- og efterlønssystemet kommer ikke til at ske,« konstaterer han og er sådan set enig i, at der skal andre midler til end reformer:

»Jeg tror, vi skal spille på mange strenge. Det er både fremrykninger af investeringer, fokus på uddannelse, og stimulering af kreditmuligheder og eksport. Men det sker ikke i et snuptag,« siger Jens Vibjerg.

»Problemet er bare, at jo længere tid der går, før man gør noget, jo større bliver problemet med de finanspolitiske udfordringer på sigt,« vurderer Martin Madsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her