Nyhed
Læsetid: 3 min.

Offentligt ansatte siger nej tak til mere arbejde

Offentligt ansatte vælger i stigende grad fuldtidsstillingerne fra, trods adskillige forsøg på at få dem til at arbejde mere. Forsker mener ikke, at der kan presses flere timer ud af medarbejderne
Omkring halvdelen af alle offentligt ansatte sygeplejersker arbejde langt under 37 timer, selv om der ved årsskiftet var 1.051 ubesatte job som sygeplejersker. En af årsagerne til, at sygeplejerskerne vælger fuldtidsjobbet fra, er, at man gerne vil have familieliv og arbejdsliv til at gå op i en hø™jere enhed.

Omkring halvdelen af alle offentligt ansatte sygeplejersker arbejde langt under 37 timer, selv om der ved årsskiftet var 1.051 ubesatte job som sygeplejersker. En af årsagerne til, at sygeplejerskerne vælger fuldtidsjobbet fra, er, at man gerne vil have familieliv og arbejdsliv til at gå op i en hø™jere enhed.

Thomas Vilhelm

Indland
18. august 2009

Flere og flere offentligt ansatte vælger fuldtidsstillingen fra, selv om der er stor mangel på uddannet arbejdskraft inden for den offentlige sektor. Antallet af pædagoger i deltidsstillinger er eksempelvis steget med fem procent siden 2007, ifølge nye tal fra pædagogernes fagforening, BUPL.

Omkring halvdelen af alle offentligt ansatte pædagoger og sygeplejersker arbejder således langt under 37 timer, selv om der ved årsskiftet var 1.188 ubesatte pædagogstillinger og 1.051 frie job til sygeplejersker.

Antallet af offentligt ansatte i deltidsjob er steget, på trods af at man fra politisk side har forsøgt at få de offentlige medarbejdere til at blive flere timer på jobbet.

»Det ærgrer mig, for hvis bare halvdelen af de deltidsansatte pædagoger kom på fuld tid, så ville det generere omkring 1.200 fuldtidsstillinger,« siger Allan Baumann, medlem af BUPL's forretningsudvalg.

Et af de fejlslagne forsøg var en del af trepartsaftalen mellem kommunerne, regeringen og fagforbund i 2007, hvor man gav alle sygeplejersker muligheden for at opgradere deres deltidsstillinger til fuldtidsstillinger.

Vil ikke arbejde mere

Ifølge Nina Wittendorf Pedersen, der er leder af daginstitutionen Højvang i Frederikssund, har de politiske tiltag ikke virket, fordi de ansatte ikke vil arbejde mere, end de gør.

»Man vælger fuldtidsjobbet fra, fordi man gerne vil have familieliv og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed, ikke fordi muligheden for et fuldtidsjob ikke er der - for det er den.«

Karen Albertsen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er enig med Nina Wittendorf Pedersen.

»De ansatte ønsker deltid på grund af familien, og man kan derfor hverken lokke med højere løn eller presse med andre goder. Der er ikke mere at hente hos dem,« konkluderer hun.

Ifølge Allan Baumann er det familien, der er den primære grund til, at de ansatte vælger de 37 timer fra, men det er i samspil med det store arbejdspres, der er på disse job.

»Vi hører i stigende grad, at man ikke kan holde til mere end deltid, fordi man som sygeplejerske, skolelærer og pædagog får flere opgaver, men mindre tid. Det gør, at hvis man har fuld tid, så er man så træt, at man ikke kan være til stede for ens familie.«

Karen Albertsen deler hans syn på problemet.

»Arbejdsmiljøet er blevet mere belastet i det offentlige, og det at gå ned i tid er en måde at klare det på,« siger hun.

Løsningen

Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner, vil ikke afvise, at de mange deltidsjobbere fravælger fuldtid på grund af arbejdspres.

»Det kan være, fordi det er hårdt, men det kan også være, fordi de fleste ansatte er kvinder med andre prioriteter. Det er svært at sige, om vi har gjort nok for at komme problemet til livs,« siger han.

Michael Ziegler, der er formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening står også uden en forklaring.

»Vi gør meget for det her, men det har ikke den effekt, vi ønsker. Man kan derfor spørge sig selv, om vores indsats har været god nok. Til efteråret vil vi evaluere og finde ud af, hvad der mere kan gøres.«

Mænd på banen

Ifølge Karen Albertsen skal der en helt anden strategi på banen.

»Man skal gøre noget for, at der kommer mere lighed mellem kønnene, så det også bliver muligt og legitimt, at det er mændene i hjemmet, der arbejder deltids, og kvinderne, der arbejder 37 timer,« forklarer hun med baggrund i, at 85 procent af de ansatte i de nævnte erhverv er kvinder.

Omvendt mener Michael Ziegler, at mændene skal ind i det offentlige.

»Det kunne være en løsning at få dem til at være sygeplejersker og pædagoger, fordi de er mere villige til at arbejde fuld tid.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En anden løsning kunne da bestemt også være, at kvinderne i de her fag kvindede sig op og stillede nogle krav til deres mænd om at være der mere i familien, og om at tage mere ansvar for familien.
Se, det ville sikkert løse en hel del problemer....

Marianne Bigum

Jeg tror også at det er mangel på ligestilling i hjemmene, der er problemet. Det handler ikke så meget om at kvinderne har "andre prioriteter" som Bent Nielsen udtaler eller at kvinderne ikke er villige til at arbejde mere som Michael Ziegler antyder. Men simpelthen at mændene i familierne ikke tager lige del i familielivet, og overlader det til kvinderne.

At have en familie er et fuldtidsarbejde, så der er simpelthen ikke nok timer i dagen for at begge forældre kan have fuldtidsarbejde og familie samtidig. Derfor bør begge forældre være villige til at arbejde mindre for at få det hele til at løbe rundt.

Jeg mener at det at få mændene på banen, vil være godt for familielivet og godt for arbejdsmarkedet. Vi kunne passende begynde med 3 månedes tvungen barsel til mændene, så de fra begyndelsen bliver en aktiv del af familielivet. Jeg tror også det vil være en kærkommen chance for mændene som for den største dels vedkomne jo gerne vil være i familien, men som muligvis ikke "tør" søge barsel på arbejdet. Eller simpelthen ikke ser det som en mulighed fordi vi er stadig vokser op med og påduttes forestillingen om at barsel og familier er et kvindeanliggende.

Lad os få nogle nye vaner!

Mads Kjærgård

Tja det kan jo også hænde, at det er fordi de offentligt ansatte i stor udstrækning er kvinder og da lønnen ikke er alverden, så kan det bedst betale sig at det er kvinden der går på deltid.

Desuden er fx. det at være pædagog jo et ufattteligt belastet job, du er på 110 % i hele arbejdstiden, du har ikke engang frokostpause for den holder du sammen med børnene. Der er ikke noget med at starte let op en dag hvor du er træt med en kop kaffe og lidt facebook eller what ever.

Lars R. Hansen

Det kan jo også være mange af de deltidsbeskæftiget - af økonomiske årsager - ikke har lyst til at gå på fuld tid.

Mange deltidsansattes netto timeløn vil jo - som følge af skattesystemets indretning - ofte blive væsentlig mindre, om de gik på fuld tid.

Steffen Gliese

Dels det, Lars Hansen, men så kan det jo også være, at man synes, man har bedre ting at bruge sit liv på end at springe for andre?

Karsten

En anden løsning kunne da bestemt også være, at kvinderne i de her fag kvindede sig op og stillede nogle krav til deres mænd om at være der mere i familien, og om at tage mere ansvar for familien.
Se, det ville sikkert løse en hel del problemer....

Pjat... der er så meget man alligevel aldrig kan lære en hulemand....

Måske har jeg set Inspitations reklame med ham den sjove hulemand lidt for mange gange i fjernsynet - ham den søde langskæggede med køllen, der ikke forstår et klap om at købe fikse gaver og om hjemmets indretning...

Men mændene klager nok også snart over denne mandediskriminerende reklame...
;-)

Vise ord, Steffen:

Dels det, Lars Hansen, men så kan det jo også være, at man synes, man har bedre ting at bruge sit liv på end at springe for andre?

og jeg forstår da godt pædagogen, som også vil have tid til sit eget barn frem for at bruge det meste af tiden på at passe alle andre børn end sit eget imens andre pædagoger så passer ens eget barn...
;-)

Marianne Bigum

Jeg ser andetsteds, at du er aktiv SFer. Før var i et arbejderparti - hvad er I nu?

Som artiklen viser, VÆLGER et stort antal arbejderkvinder deltid, når de har mulighed for det. De gør det for at få mere tid til familien - formentligt fordi de ØNSKER at få mere tid til familien.

Så kommer DU og andre bedrevidende og vil fratage dem noget af deres barselsorlov og tvinge mændene på tre måneders barsel, som du selvfølgelig mener skal berøves de familier som en straf, som IKKE ønsker eller har mulighed for at manden tager barsel.

Jeg tror ikke jeres kvindefjendske ideer sælger billetter ved næste valg, men det må I selvfølgelig selv om.

Lars R. Hansen

Jovist, Gliese - og man skal da også have lov til bruge ens liv som man i så henseende ønsker.

Spørgsmålet er; skal samfundet skattemæssigt set begunstige deltidsansatte?

Lars Hansen

Det du vel reelt spørger om, er om samfundet fortsat skal have et progressivt skattesystem, hvor de bredeste skuldre skal bære de tungeste læs.

Du kunne med samme ret spørge - skal samfundet fortsat acceptere, at multinationale virksomheder, unddrager sig skattebetaling?

Når bortses fra skatten, er der ingen tvivl om, at offentlige arbejdspladser, på grund af påståede effektiviseringer, i den grad pålægger de ansatte urimelige arbejdsvilkår, uanset at disse "effektiviseringer" i det store og hele, alene er et spørgsmål om kontrol- og dokumentationsforanstalninger, d.v.s. mistillid til at de ansatte kan løse opgaverne på en relevant måde, samtidig med, at man hævder at kvaliteten af de ansattes arbejde er blevet forbedret, hvilket i det store og hele er et politisk bedrag overfor befolkningen.

Personligt synes jeg ikke den med hulemanden der glemmer gaven er ret sjovt, ej heller den med kvinden der ikke ved noget om noget som helst i Danske Spils regi. Det er en anden diskussion, dog, vil jeg mene...

Sociologisk er det jo sådan, (uanset af hvilken grund det er) at de her kvinder sikkert har den livsform som hedder husmor-livsformen; denne livsform vægter familien højt og ser deres indtægt som et supplement til mandens indtægt - som et middel til at nå det mål, der hedder at bidrage til familiens livskvalitet.

Spørgsmålet er måske også stillet forkert? Spørgsmålet er måske snarere om ikke den officielle arbejdstid burde sættes ned til f.eks. 35 timer eller mindre? Eller om at forældre med små børn fra 0-6 år skulle arbejde f.eks. ca. 30 timer om ugen mod at arbejde en smule længere, når børnene var fløjet fra reden?

Lars R. Hansen

Kære Mosbak

Man kan jo altid udvide debatten - men hvis vi et øjeblik skal blive ved deltidsansatte i sektorer med personalemangel - så er det vel relevant, at stille et spørgsmålstegn ved det formålstjenstlige denne gruppes skattebegunstigelse.

Hvorfor skal man have en højere netto timeløn blot fordi man er på deltid? Det at være deltidsansat er vel ikke ensbetydende med 'smalle skuldre'.

Hvad så angår selskaber, herunder multinationale mener jeg da bestemt de skal svare skat - så her er vi tilsyneladende enige.

Det går igen når det gælder NPM, overkontrol og overforvaltning i det offentlige - også her er jeg ligeså fortørnet som den næste.

Det har bare ikke så meget at skaffe med skattebegunstiget deltidsansatte.

Topskattegrænsen ligger jo også så lavt, at det kan være svært at holde sig under den.

Den har slet ikke flyttet sig nok i forhold til værditilvæksten i samfundet. Den skulle formentligt ligge omkring de 7 - 800.000, hvis den skulle svare til niveauet, da den blev indført.

Marianne Bigum

@ Nanna Gerskov

Jeg tror du misforstår mig helt med vilje. Det er skam SF politik at æremærke en stor del af forældreorloven til mændene i familierne, det fremgår også tydeligt af vores reformprogram.

Det mener vi, fordi vi i SF synes at mænd også skal have ret til deres familie og til tid med deres børn.

Her er nogle flere gode grunde, men absolut ikke dem alle sammen.

1) Når mænd tager en stor del af barslen er det godt for familien, fordi det betyder en mere helstøbt familie på længere sigt.

2) At mænd tager mere barsel er også godt for parforholdet, da det har vist sig at nedsætte skilsmisseraten idet arbejdsbyrden i familien deles mere ligeligt. Uenigheder omkring huslige pligter er på top 3 over emner, der skaber alvorlige kriser i parforholdet. Når mænd tager del i barslen lærer de at holde hus og hjem, så det er da en ekstra bonus at hente dér.

3) Når unge mænd også begynder at tage barsel, vil det betyde at unge kvinder ikke automatisk vælges fra i forhold til job

4) På længere sigt betyder det mere i løn og mere i pension til kvinderne

5) Det betyder at børnene vokser op i familier, der viser ligestillede forhold med færre fastlåste kønsrollemønstre, også dermed med flere muligheder for at udvikle sig

Men der er mange grunde, du kan læse flere af SF’s grunde på http://www.sf.dk/default.aspx?func=article.view&id=11284 . Endeligt vil jeg anbefale dig at læse mere om kvindernes såkaldte ”frie valg” af deltidsarbejde i Nina Franks ”lige meget værd”, den er tidligere blevet nævnt på information jeg synes du skal prøve at læse den.

SF er skam et arbejderparti, vi ønsker de bedst mulige forhold for både mænd og kvinder i alle samfundskategorier, derfor er øremærket barsel til fædrene en absolut nødvendighed.

Marianne Bigum

Intet tyder vist på at jeg har misforstået dig. Jeg mener bare modsat du og dit parti, at staten skal afholde sig fra at blande sig i hvordan folk indretter sig i familierne og fordeler opgaverne imellem sig.

Her er nogle interessante links vedrørende denne problematik:

Hindrer barselsorlov kvinders karriere..

http://avisen.dk/blogs/nanna/hindrer-barselsorlov-kvinders-karriere-og-i...

Fædre med højere stilling holder længere barselsorlov

http://www.dst.dk/OmDS/BagTal/Arkiv/2008-04-28-Faedre-med-hoejere-jobs-h...

Fædre har bedst mulighed for at passe syge børn

http://www.ftf.dk/magasinet-resonans/nummer/artikel/faedre-har-bedst-mul...

Tom W. Petersen

Angående artiklens slutning:
Sikke noget verdensfjernt drømmeri!
Hvilke mænd vil arbejde på fuld tid til de lønninger, sygeplejersker og pædagoger får?