Politiaktion gav skader for 70.000 kr. på kirke

Politiets aktion mod de irakiske flygtninge i Brorsons Kirke på Nørrebro gav skader for 70.000 kroner. Værst gik det ud over orglet, som angst asylansøger kravlede op på i kampen hede
Indland
17. august 2009

Det gik hårdt ud over Brorsons Kirke på Nørrebro, da politiet natten til torsdag rykkede ind for at anholde de irakiske asylansøgere.

Tumulterne har ført til skader for omkring 70.000 kroner, lyder vurderingen, efter at blandt andre håndværkere har beset skaderne.

Ifølge kirkens præst, Per Ramsdal, er den største skade sket på kirkens orgel i forbindelse med, at en iraker kravlede op på orglet og truede med at begå selvmord. Orgelpiberne, der er lavet af et blødt materiale, er kollapset, og reparationen beløber sig til næsten halvdelen af det totale skadesbeløb.

Dertil kommer forholdsvis store skader på alteret, stole i kirken samt et par døre i krypten.

Per Ramsdal mener, at skaderne primært kan tilskrives politiet, fordi de er sket som følge af politiets aktion. Skaderne kunne have været mindre med en mere afdæmpet aktion, siger han.

»Aktionen var noget overdrevet, og irakerne kunne have været arresteret på en langt fredeligere måde. Når politiet møder så massivt op og i fuld mundering, gør det måske, at irakerne bliver endnu mere rædselsslagne og derfor går mere til yderligheder,« siger Per Ramsdal. Han kan ikke udelukke, at regningen for skaderne kan ende hos kirkens menighedsråd.

I første omgang skal det dog undersøges, hvordan kirken kan få hjælp fra en forsikring.

Per Ramsdal forventer, at der fra tidligere lignende sager er en praksis for, hvordan politiets erstatningsansvar ser ud. Hos Kirkeasyl siger pressekontakt Katrine Jensen, at man som udgangspunkt mener, at det er politiet, der har forvoldt skaderne.

Samtidig er man dog meget optaget af, at kirken bliver godt behandlet, og at sagen ikke rammer kirkens menighed.

Kirkeasyl vurderer, at der kan være en risiko for, at man ender med at dække beløbet.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alfred Larsen

Hvordan nogen kan mene at det er politiets skyld at en af de afviste irakere er skyld i skaderne på orglet er noget uforståeligt. Det er næsten det samme som at give politiet ansvaret for de autonomes hærværk.
Det viser, i virkeligheden, blot kirkeasyl og præstens forskruede tankegang og underlige opfattelse af hvad der er ansvar, lov og ret.