Læsetid: 3 min.

Politisk flertal for flere selvejende institutioner

Et flertal på Christiansborg er åbne for at gøre det nemmere at oprette og drive selvejende daginstitutioner. Landsforeningen for Frie Børnehaver og Fritidshjem ser frem til, at flere institutioner kan slippe for kommunernes bureaukrati
17. august 2009

Øget arbejdsglæde, selvbestemmelse, lettere administration, effektiv styring, direkte borgerindflydelse og besparelser uden serviceforringelser. Så gode er fordelene ved en selvejende institution. Det mener Landsforeningen for Frie Børnehaver og Fritidshjem. Derfor vil Venstre og Dansk Folkeparti nu se nærmere på, hvordan det kan blive lettere at oprette en selvejende institution. De konservatives kommunalordfører, Henriette Kjær, er også åben for at se nærmere på, om kommunerne i dag gør det for svært for de selvejende institutioner, og det glæder formand for Landsforeningen for Frie Børnehaver og Fritidshjem Jens Terp.

»I dag er det kommunerne, der skal give tilladelse til at oprette en selvejende institution, og det sker stort set aldrig. Det betyder, at antallet af selvejende institutioner daler,« siger han.

Ifølge Jens Terp er der flere kommuner, der står i vejen for de forældre og pædagoger, der gerne vil oprette en selvejende institution.

»Kommunerne foretrækker ofte at have alle deres kommunale børneinstitutioner samlet under samme administration, og derfor undgår de at godkende de selvejende institutioner,« siger formanden.

Forslag til lovindgreb

Det vil Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, gerne se nærmere på.

»Vi bakker op om gode muligheder for de selvejende institutioner, og vi er lydhøre over for at tænke nyt, når det kommer til institutioner med forældreindflydelse,« siger han.

Erling Bonnesen opfordrer Landsforeningen for Frie Børnehaver og Fritidshjem til at komme med konkrete forslag til, hvordan lovgivningen på området kan blive lavet om. Ifølge formand Jens Terp har foreningen allerede sendt en række forslag af sted til Indenrigs- og Socialministeriet, som handler om, hvordan de selvejende institutioner kan få bedre vilkår.

»Vi ser gerne, at det bliver muligt at oprette en selvejende institution, uden at man skal være afhængig af en tilladelse fra kommunen,« siger Jens Terp.

Derudover arbejder foreningen for, at en oprettet selvejende institution skal have ret til at betale en markedsbestemt husleje i stedet for en husleje, som kommunen har fastsat. Ifølge Jens Terp er der mange kommuner, som forhindrer oprettelse af selvejende institutioner ved at yde et mindre bygningstilskud end den reelle markedsleje. Det betyder, at institutionerne er nødt til at flytte midler fra de pædagogiske aktiviteter over til betaling af huslejen.

»I sidste ende betyder det, at institutionen er nødt til at lukke, fordi de ikke kan betale huslejen,« siger Jens Terp.

I løbet af de seneste år har en del selvejende institutioner været nødt til at lukke.

Ifølge Jens Terp hænger det sammen med, at flere kommuner opsiger driftsaftalen med institutionen for at kommunalisere den eller benytter deres anvisningsret til at tømme den selvejende institution for børn. De radikales uddannelsesordfører, Marianne Jelved, vil gerne se nærmere på, om forholdene for de selvejende institutioner kan blive bedre. Det er dog på betingelse af, at institutionerne ikke kun henvender sig til en bestemt kreds.

»Der skal være plads til alle, og institutionerne må ikke kunne sige nej et barn, der gerne vil optages,« siger Marianne Jelved. Jens Terp afviser, at det vil ske.

»I København er 50 procent af børnehaverne selvejende, og de børn, der går der, har vidt forskellige baggrunde. Når det kommer til selvejende børnehaver, handler det ikke om forældrenes ressourcer, men om at få en daginstitution med en professionel og engageret ledelse og et kreativt og stimulerende miljø,« siger han.

Familieordføreren hos Dansk Folkeparti, Rene Christensen, er positiv over for de selvejende institutioner, og han mener, der er politisk vilje til at få gjort vilkårene bedre. Det samme mener SF's Pernille Vigø Bagge, som er begejstret for de selvejende institutioner.

»Efter kommunalreformen har kommunerne virkelig monopoliseret det her område og gjort helvedet hedt for de selvejende institutioner. Derfor vil SF meget gerne være med til at forbedre vilkårerne for dem,« siger hun.

Socialdemokraternes Rasmus Prehn er mere skeptisk:

»Vi er nødt til at respektere det kommunale selvstyre, og derfor skal det være op til kommunen selv at bestemme, hvilke børnehaver, der skal være,« siger han og understreger, at gerne vil kigge nærmere på det, hvis der er tale om folk, der kommer lovmæssigt i klemme, fordi de gerne vil oprette en selvejende institution.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

I mine øre lyder disse toner mere som Fogh Rasmussens holdnings bearbejdelse er lykkedes totalt. Først laves så mange regler og grænser for Folkeskolen og så gives der bedre mulighed for selveje og private skoler så de kan komme uden om disse opsatte regler og grænser. Det er utroligt at SF er begejstret.

Hørte for øvrigt i P1-morgen, at DI nu god vil direkte ind i folkeskoleundervisningen, da DI nu tilbyder undervisningsmaterialer og gæstelærer. Dermed vil DI skabe dynamit i undervisningen. P1 –morgen fortalte endvidere at både Bondo Christensen og Bertel Haarder var begejstrede over dette forsøg som DI skal sparke i gang i København i år.