Nyhed
Læsetid: 3 min.

S: Ny optagelsesregel bør afskaffes

Socialdemokraterne vil have nedlagt den omstridte 1,08-regel, der giver ansøgere til universiteterne mulighed for at gange deres snit op. Reglen er unødvendig og uhensigtsmæssig, lyder det
Indland
4. august 2009

Tusinder af håbefulde unge har i sidste uge stået ved postkassen og ventet på brevet, der ville fortælle dem, om de var optaget på deres drømmestudie eller ej.

Blandt dem var der mange, der havde forhøjet deres snit fra gymnasiet med den såkaldte 1,08-regel.

Den regel vil Socialdemokraterne nu have afskaffet.

» Jeg synes, at vi skal se på at droppe den regel. Den er både unødvendig og uhensigtsmæssig,« siger Rasmus Prehn, tidligere forskningsordfører for Socialdemokraterne, der ellers er med i uddannelsesforliget, som reglen er en del af.

Motivationen er der

1,08-reglen blev i sin tid lavet for at få de unge motiveret til at søge hurtigere ind på universiteterne i stedet for at holde adskillelige sabbatår. Reglen indebærer, at ansøgere til universiteterne kan gange deres gennemsnit med 1,08, hvis deres adgangsgivende eksamen er højst to år gammel.

Rasmus Prehn mener, at tilskyndelsen ikke er nødvendig.

» Ordningen blev lavet i en tid, hvor der ikke var nok, der søgte ind på universiteterne, fordi der var så meget andet, der fristede de unge. Men den passer ikke ind i dag, hvor der er så stor ledighed og massiv efterspørgsel efter uddannelsespladser.«

Chefkonsulent for Den Centrale Studie- og Erhvervsvejledning på Københavns Universitet er enig i vurderingen.

»Udviklingen mod kortere og kortere sabbatperioder var allerede i gang, inden man indførte den ordning,« siger han og henviser til en undersøgelse foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen sidste år, der viser, at hver studentergeneration de sidste 10 år i gennemsnit har skåret en måned af deres sabbatperiode for hvert år.

For Claus Nielsen findes der dog en vigtigere grund til, at 1,08-reglen bør fjernes.

» De studerende, der vælger at skifte studie midt i det hele, kommer i klemme, fordi de ikke kan konkurrere med de unaturligt høje snit, som 1,08-reglen skaber, selv om de havde hæderlige snit, dengang de kom ud fra gymnasiet,« siger han.

Leder af Den Koordinerede Tilmelding Jakob Lange anslår, at det ca. drejer sig om 1.000 studieskiftere, der ikke kan komme ind på et nyt studie.

Iboende uretfærdighed

Rasmus Prehn mener også, at de klemte studieskiftere er et godt incitament til at droppe reglen.

»Der er en iboende uretfærdighed i, at man kan være lige så kvalificeret som de nye, men at man så alligevel ikke kan komme ind.«

Ifølge Claus Nielsen udvikler Københavns Universitet sig i disse år bevidst i retning mod at generere mere trafik mellem forskellige fag og på den måde øge fleksibiliteten i uddannelsestilbuddene, men dér kan de nye optagelsesregler også give problemer.

» Når de studerende kommer til at snuse til andre fag, så vil det være naturligt, at der er flere, der får lyst til at skifte studieretning - og de kommer som sagt i klemme,« siger Claus Nielsen.

På trods af opfordringerne til at droppe reglen står videnskabsminister Helge Sander fast på at beholde den.

»I al den tid jeg har været minister, har vi kæmpet for at få de unge til at søge hurtigere ind. Så alt der kan føre til tilbageslag, det vil jeg ikke være med til.«

Han erkender, at der er et problem i forhold til studie-skifterne.

»Det er en problemstilling, som vi ikke var opmærksomme på, dengang vi lavede reglen, men det vil vi gøre noget ved nu,« siger han uden at ville udtale sig om, hvad løsningen kunne være.

Helge Sander har kaldt leder for Den Koordinerede Tilmelding Jakob Lange i samråd om problemstillingen næste onsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her