Nyhed
Læsetid: 2 min.

S og SF: Giv au pair-piger bedre forhold

Den filippinske regering har forbudt deres borgere at rejse til Danmark på au pair-ophold, fordi arbejdsforholdene er for dårlige. Socialdemokraterne og SF kræver handling
Den filippinske regering har forbudt deres borgere at rejse til Danmark på au pair-ophold, fordi arbejdsforholdene  er for dårlige. Socialdemokraterne og SF kræver handling
Indland
24. august 2009

Filippinske piger har forbud mod at rejse til Danmark som au pair-piger, fordi deres regering mener, at arbejdsforholdene er for dårlige. Alligevel kunne Information fredag fortælle, at de filippinske piger betaler bestikkelse til korrupte embedsmænd for at komme til Danmark på au pair-ordningen.

Socialdemokraterne og SF vil nu have ordningen til gennemsyn.

»Det er meget sigende, at den filippinske regering har fundet det nødvendigt at forbyde deres borgere at rejse herop, så det nødvendigt, at vi ser nærmere på ordningen,« siger Henrik Dam Kristensen, integrationsordfører for Socialdemokraterne.

Det er SF enig i.

»Det er dybt problematisk, at pigerne kommer til landet, selv om den filippinske regering har forbud det. Men det nytter ikke at nægte dem adgang til landet. I stedet skal vi forbedre forholdene for pigerne, og gå i dialog med den filippinske regering, så vi kan få fjernet forbuddet,« siger integrationsordfører Meta Fuglsang.

Nedsæt aldersgrænsen

Europaparlamentariker for Socialdemokraterne Britta Thomsen har tidligere stillet sig meget kritisk over for au pair-ordningen, som ifølge hende dybest set leverer billig arbejdskraft og ikke kulturel dannelse, som egentligt er formålet med ordningen.

»Det er i mange tilfælde grov udnyttelse af kvinder i en svag situation, som for eksempel familiemødre på 30 med to børn. Jeg mener, at det er nødvendigt at nedsætte grænsen for, hvor gamle au pair-piger må være,« siger hun.

Hun foreslår, at aldersgrænsen flyttes fra 30 til 21 år, så man undgår de kvinder, der kun kommer for at arbejde. Det forslag bakker SF op.

»Alle forslag, der kan gøre forholdene bedre, mødes med tak herfra, men der skal gøres endnu mere,« siger Meta Fuglsang.

Men Karsten Lauritzen, der er integrationsordfører for Venstre, mener ikke, at det er nødvendigt med flere tiltag.

»Det er ikke et mål med ordningen, at folk skal være unge. Grænsen er sat ved 30 år, for at kvinderne ikke skal være gift,« siger han og fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at der kan forekomme misbrug af ordningen, men jeg tror stadig, at det er et mindretal. Vi har allerede sat en million kroner af årligt til rådgivning for au pair-piger, og det må være nok til at hjælpe,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke denne ubekymrethed fra regeringen og Karsten Lauritzen mht. au pair-piger, når en håndfuld danske kvinder i burka kan opvise et sådan rører . Ligeledes virker regeringens slappe holdning til at gøre noget for det større og større sex-slaveri. underligt sammenholdt med burka forbudet.

Slettet Bruger

Jeg forstår til gengæld ikke, hvorfor det skulle hjælpe noget på det påståede, hvis man får endnu yngre piger til Danmark.

Tværtimod åbner det vel netop en bredere betalingsmotorvej for mellemhandel som f.eks. set i massagebranchen. Faktisk kender jeg en tidligere au pair, hvis egentlige mål var at blive gift med en dansker, hvorfor hun ikke spildte tiden med at støve af, men arbejdede sort andre steder og udvekslede sprog og finkultur med danskerne (fransk, svensk, græsk osv.). En branche der måske også kunne trænge til bedre forhold i stedet for politiker snak.

@Henrik Wagner

I understand what you mean, but your hints comparing some Philippinas with prostitutes, tells us more about the way you live your own life, than about us.

have a nice day.

Der er i følge denne kilde personer i Danmark, som narrer store summer ud af philippinske au pair piger uden at værstfamilierne aner noget om det. Pigerne er gældssatte og kan blive nødt til at skaffe pengene ved prostitution eller lignende.

http://www.ung-i-huset.dk/dk/forum/9/1236

Nanna Gersov

Der er mange måder at narre udenlandske piger i forbindelse med prostitution i Danmark.
For en stor dels vedkommende udføres massage/prostitution af udenlandske piger uden arbejdstilladelser. Det kan man f.eks. få et indtryk af på en brugerside som denne:

http://hedomax.com/

Jeg har ingen problemer med, at der foregår prostitution, heller ikke af udenlandske piger, men der er flere ting, der burde være bedre styr på som f.eks. arbejdsforhold, skat, åger, frivillighed, udnyttelse, oplysning etc., hvilket heller ikke løses ved et totalt forbud, men det er en anden snak.

Vedrørende au pair specifikt, så har det af migrationsforskere været nævnt, at en stor del tager sort arbejde af forskellig slags, hvilket næppe kan overraske, hvis der skal betales bestikkelse i hjemlandet eller andre 'formidlingsomkostninger' og man efterfølgende rejser til den anden side af jorden for at arbejde 4 timer om dagen for 2.500 kr. om måneden, og der indimellem efterlades småbørn hjemme.

Melyn Edvars

Jeg er nu ikke så sikker på, at du forstod, hvad jeg mente. Der kommer au pairs fra forskellige lande og med uens baggrunde. Jeg har ingen grund til at tro, at filippinere skulle være anderledes end andre, pågældende jeg kender kommer fra et andet sted, men det er netop ikke landet, som er sagens kerne her.

Hvis du vil vide mere om, hvad jeg mener om au pair ordningen generelt kan du evt. læse denne tråd:

http://www.information.dk/200887

Hvad er det du vil vide om mit liv?

Det bør ikke undre, at regeringen (= Venstre) synes, at det er en god ide, at deres kernevælgere har adgang til billig arbejdskraft, som de stort set kan kontrollere i et og alt. Venstres meriter i begyndelsen af krigen - dengang gik det ud over ganske almindelige, kristne, rigtige danske mænd (og måske kvinde), taler deres tydelige sprog.

For unge er begyndelsen af krigen måske langt væk, men historien viser altså, at Venstre står ved sit ord.

Selvfølgelig skal den danske regering sammen med alle europræske lande som modtager au pair, lægge pres på den Philipinske regering for at få ophævet uderejseforbudet.
Det værste der dog kan ske, er at den danske regering forbyder au pair ordningen. Jeg tænker ikke her på de danske familier, men på Alle de piger/drenge som gør/ville gøre brug af ordningen. Jeg har kontakt til over 200 au pair i Danmark, som Alle uden undtagelse, udtaler at det ville være en katastrofe hvis au pair ordningen ville blive afskaffet, tiltrods for deres afsavn til familen hjemme på Philipinerne og til den sum de må betale for at komme til Europa. Spørg selv hvis du møder en!! Det er jo NAIVT at tro at det gavner noget som helst at afskaffe ordningen. Med hvilket formål: at straffe den Philipinske regering??
Hvis den danske regering overhoved bekymre sig for de philipinske au pair piger, skulle de hellere hæve min. lommepengene fra 2500,- til 3500 og fritage dem for at betale penge til atp ordningen hver måned ( som de jo alligeve aldrig for tilbage) Og så skulle de ansætte 2 medarbejdere (som har interesse i deres velfærd) til at hjælpe med de problemer der kan opstå mellem au pairen og den familie de arbejder for. Her taler jeg ikke om en "offentligt" ansat i udlændiservice, men en tidligere herboende au pair som de kan have tiltro til. 99% af de piger jeg har udspugt TØR ikke kontakte udlændingeservice.De skulle ligeledes have møde med hver enkelt au pair for at informere om deres rettigheder, at de rent faktisk kan skifte hostfamile uden problemer. De få au pair der vælger at skifte hostfamile (og af meget gode grunde) tør ikke anmelde familen til udelændingeservice i frygt for repressalier fra hostfamilien og for at blive sendt hjem. Dette betyder jo så bare, at pågældende famile blot har fået en ny au pair inden for få uger. ¨Jeg ved at udlændigeservice har infomøder og en såkaldt hotline. Jeg kender dog INGEN som har benyttet sig af dette. Hvorfor??-ja det skulle udlændigeservice måske spørge sig selvom.
FORBYD IKKE AU PAIR ORDNINGEN; MEN FORBEDRE DEN ISTEDET.