Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sass afviser kritikken af S-ledelse

Kritikerne af den socialdemokratiske ledelse repræsenterer ’det dårlige gamle Socialdemokrati’, siger Henrik Sass Larsen, der for første gang svarer igen på kritikken
Indland
4. august 2009

Debatkulturen i Socialdemokratiet er fin, mener den politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, der i går for første gang kom med i debatten om den socialdemokratiske ledelse, som Information startede for en måned siden:

»Der er en livlig debatkultur i Socialdemokratiet. Både internt og i medierne. Men det er da rigtigt, at vi ikke synes, at man skal skændes offentligt, lige som man gjorde i de dårlige gamle dage,« siger Henrik Sass Larsen. Og det er netop den tid, ’de dårlige gamle dage’, som kritikerne repræsenterer, mener han.

Det var nuværende socialdemokratiske borgmestre og tidligere ministre – blandt andre Thorkild Simonsen, Helle Degn og Jytte Andersen – der i begyndelsen af juli kritiserede Henrik Sass Larsens stil. Kritikken blev affødt af et interview, hvor den Socialdemokratiske overborgmester, Ritt Bjerregaard, sagde, at debatkulturen i partiet var problematisk.

– Hvorfor kan man ikke debattere offentligt?

»Det kan man også. Men et parti kan ikke fremstå som rygende uenigt, så vil vælgerne blive forvirrede. Der skal være en klar politik – og det har den nye ledelse strammet op på, det er rigtigt,« siger Henrik Sass Larsen.

– Men Socialdemokraterne står lavere i meningsmåling-erne nu end under de gamle fløjkrige?

»Det kommer an på, hvornår man regner det fra. Og den store vælgerflugt lå i øvrigt før, Helle og jeg kom til. Jeg tror, at mange flygtede fra partiet, fordi de tænkte, ’hvis ikke de kan styre sig selv, hvordan kan de så styre landet’,« siger Henrik Sass Larsen

Nok i medierne

Henrik Sass Larsen er også blevet kritiseret for ikke at være synlig nok i medierne. I en undersøgelse ligger han på en 39.-plads på listen over de mest citerede politikere, og det er ikke godt nok, når man er politisk ordfører for landets største oppositionsparti, mener kritikerne. Men Sass Larsen mener, at kritikken rammer forbi målet:

»Vi har en bred flok af andre ordførere, der kommer på banen hele tiden, og det er helt bevidst, at vi har valgt at gøre det på den måde. Så det er en del af forklaringen. Desuden har jeg mange opgaver. Jeg er blandt andet med i de principielle diskussioner i partiet, står for kampagner og for kontakten til de andre partier. Så mit job er ikke bare at gå i pressen.«

- Der står mange kendte socialdemokrater bag kritikken af både ledelsesstilen og dig som person. Hvilket indtryk gør det på dig?

»Jeg har svært ved at se, hvordan deres kritik gavner Socialdemokraterne. Hvis man vil partiet det godt, så kan man sende en e-mail til ledelsen. Eller ringe til os. Eller bede om et møde. Der er mange konstruktive måder at gøre den slags på,« siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:

»Nu skulle det så gå ud over min person, og det må man så tage på sig. Men jeg har under alle omstændig-heder svært ved at se, hvordan det skal gavne partiet.«

- Nogle af kritikerne føler, at man har forsøgt. Tager I kritik alvorligt, hvis man kommer med den?
»Ja, selvfølgelig tager vi alle seriøse henvendelser til ledelsen meget alvorligt.«

– Hvorfor har du ventet så længe med at svare på kritikken?
»Jeg har været på ferie. Det er jo ikke tidligere ministre, der skal bestemme, hvornår jeg skal i medierne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Desværre bliver socialdemokraternes ledelse ved med ikke at forstå, at demokrati udfolder sig som debat i offentligheden. Det er det, befolkningen sukker efter, og den største forandring i forhold til hemmelighedskræmmeriet under det nuværende regime. Politik skal udvikles i dialog, og det kan vælgerne godt forstå. Desværre, tror jeg, at mange politikere mistede tiltroen til befolkningeni 80erne og 90erne, og det lider vi så under med en temmelig forfalden debatkultur.

"Og det er netop den tid, ’de dårlige gamle dage’, som kritikerne repræsenterer, mener han."

Det må være rart at vide med sig selv, at man sådan personificerer fremskridtet og fremtiden. Man kunne ligefrem gå hen og blive helt misundelig på Henrik Sass Larsen...

"Det dårlige gamle socialdemokrati" var vel dengang partiformanden var landets populæreste politiker og partiet havde over 40%`s tilslutning ved folketingsvalg ?
Heldigvis satte Nyrup og Helveg den ting på plads.
Påskuddet var forøvrigt at socialdemokraternes formand havde fejlciteret et medlem af Bilderberggruppen.
Den slags sker ikke mere, især ikke efter HelleT. var til Bilderberg-møde i grækenland i år - nu er socialdemokratiet og Bilderberg Eet.

Det repræsentative demokrati burde jo være nedefra og op, fordi man repræsenterer nogen, men er for Socialdemokratiet snarere blevet til oppefra og ned, hvorved man i ledelsen efterhånden repræsenterer sig selv. Et selv som går ud på spin og newspeak, hvor alt fremstilles positivt, især når talen er om én selv. Og hvor individet er i vejen for forestillingen om, at vælgerne holder bøtte udover valgdagen.

Men sådan er verden jo ikke. Det samme fænomen er Venstre ved at gå ned på. Og har betydet en åbenlys stagnering for Socialdemokraterne. Man ignorerer samtidig offentligheden ved ikke at være i dialog med den. Og det er da det mest urepræsentative, man overhovedet kan mønstre. Det virker som om ledelsen i S ikke skal besmittes af offentlighed, men alene på oraklisk vis ytre den 'egentlige' sandhed om verden. Man omgår ganske enkelt danskerne i forsøget på at holde magten og initiativet på eksklusive hænder.Men danskerne er ikke dumme - og vil ikke behandles som børn i en børnehave...

Hvorfor svarer Socialdemokratiet ikke på, hvorfor vælgertilslutningen er stagnerende? Vel fordi der på politisk korrekt newspeak ikke kán siges noget positivt herom, når det handler om et nyt politisk flertal. Og hvor går vælgermassen så hen? jowda', til de partier, som indser at dialogen med offentligheden er demokratiets motor.

Men det er slet ikke nye erkendelser i forhold til den historiske tænkning. Siden 1850-erne har offentligheden gjort krav på den magtmæssige proces i demokratisk regis. Spin-regimet er en desavouering af offentligheden. Og offentligheden lever dårligt med, at partierne bekæmper hinanden i stedet for at lytte til den demokratiske dialog. Og det formår S så af gammel vane.

Hvornår går den moderne virkelighed op for Socialdemokraterne? Politik er ikke et udtryk for noget behov for tankeaflastning hos befolkningen. Den hár en mening om realiteterne, og behøver ingenlunde at lade sig oplyse om, hvad den bør mene på partisoldatiske vilkår. Og magt er ikke længere noget uudgrundeligt enigma, hvis autoritetsforhold ligger over evnen til at begribe for en veluddannet befolkning, hvis holdning til værdier giver sig udslag bl.a i den stagnerende vælgertilslutning hos Socialdemokratiet. Verden går ikke længere i kaos uden socialdemokrater...

Og vil man ikke føre dialog med offentligheden, så går den såmænd udenom eller et andet sted hen. Der er ikke nogen ekslusivitet i at aspirere til Statsministerposten i en moderne befolknings optik. Den hierarkiske ydmyghed vender begge veje nu til dags.

Men Sass Larsen lyder stadigvæk som Stauning. Og kan samtidig ikke kæde erfaring og magt sammen. Men det må endelig ikke hedde sig, at realiteterne ikke arter sig fuldkommnet. For det gør de ikke. Her reagerer vi andre med selv-erkendelse.

Så: hvor svært synes S selv, det går?...

Med venlig hilsen