»1. august overtager Jobcenter København ansvaret for den samlede beskæftigelsesindsats overfor ledige københavnere. For dig som ledig får det dog ingen betydning i praksis.«
Sådan indleder Jobnet.dk. Men den optimisme er det bestemt ikke alle, der deler. Reformen af beskæftigelsessystemet betyder, at adskillige medarbejdere og sagsbehandlere skal skifte arbejdsgiver, administrationen skal omlægges, og der gælder nye regler for indsatsen.
De mere end hundredtusinde danske arbejdsløse mærker ikke nødvendigvis en forskel i dag, hvis de henvender sig i skranken på jobcentret. Men allerede i løbet af efteråret vil de opleve markante forringelser, mener Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:
»Du mærker det ikke mandag morgen, men ret hurtigt mærker du, at der gælder en ny politik og andre retningslinjer. Den nye model er desværre designet til discountløsninger, så folk kan glemme alt om for eksempel uddannelsesforløb, der kan føre dem videre til nye brancher,« siger han og understreger, at det er »kernetropperne på det danske arbejdsmarked,« der bliver taberne.
Hvis den aktive arbejdsmarkedspolitik ikke virker optimalt netop nu, vil flere danskere havne i kategorien langtidsledige, der kan være svær at komme ud af igen, vurderer han.
Kaos i krisetid
De økonomiske vismænd og indtil flere arbejdsmarkedsforskere har også tidligere kritiseret reformmodellen og det faktum, at den implementeres i en krisetid, fordi det kan få store samfundsøkonomiske konsekvenser.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd deler bekymringen for timingen:
»Jeg er voldsomt bekymret, fordi man begynder på de her administrative omlægninger, som kræver en masse, i en periode med stærkt stigende ledighed,« siger Lars Andersen.
LO-næstformand, Lizette Risgaard er enig og kalder tidspunktet for reformen for »det værst tænkelige overhovedet«.
Hun tvivler på, om kommunerne kan løfte opgaven.
»Vi frygter, at kommunerne ikke formår at yde den indsats, der skal til, for det virker ikke som om, de er parate,« hun og omtaler situationen som »fuldstændig uacceptabel,« hvis ikke der meget hurtigt kommer styr på indsatsen.
Stilhed før stormen
Loven er trods advarsler blevet til virkelighed, men indtil videre lader det til, »at der er stilhed før stormen«, fortæller Bettina Post, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Der er hverken indrapporteret kaos eller panik. Men det kan nå at komme endnu, mener hun:
»Det bekymrer mig som formand for socialrådgiverne, at der nu skal implementeres en masse nye regler, samtidig med at sagsbunkerne vokser i takt med, at ledigheden stiger. Risikoen for, at det bliver for meget for den enkelte socialrådgiver, er overhængende,« siger hun.
I Odense Kommune, der har fungeret som forsøgskommune, bekræfter udviklingschef i Jobcenter Odense, Ib Thieme, at omstillingen kræver en del ressourcer:
»Det er to vidt forskellige systemer og måder at gøre tingene på. Så ligesom i alle andre fusionsprocesser kan det ikke løses over night med så mange medarbejdere,« siger han.
Ib Thieme beretter dog, at Odense har haft overvejende positive erfaringer med systemet. Det kan de 105.100 arbejdsløse danskere så krydse fingre for, at deres kommune også får.
Ja, men vi er altså andre, der mener, at det er godt, at systemet bliver så hårdt spændt for, at det ikke kan overkomme tvangsarbejdsudsendelserne, men igen på ordentlig vis må overlade til de arbejdsløse at skaffe sig jobs, de har interesse i og kan bestride.
@Peter Hansen
Ydermere er der jo rent faktisk ingenting til forskel fra tidligere: Der skaffede jobcentrene heller ikke jobs eller kunne hjælpe ledige til arbejde. End ikke i tiden med 'historisk lav ledighed' og 'efterspørgsel' evnede de at hjælpe.
Så der er reelt ingen forandring i 'servicen' til de ledige - den er stadig kun til for systemets skyld: som kontrolinstans der skal mistænkeliggøre ledige og skræmme dem.
De gange jeg i tidens løb har haft kontakt med danske arbejdsformidlinger og jobcentre, har det været en lære i inkompetens og dovenskab. - Hvorfor hjælpe nogen, når man kan drikke kaffe og ordne private affærer på telefon og computer.
De 3-4 gange jeg har været tilknyttet AF har været ren tidsspilde med lidt kaffe og "hjælp" med at skrive ansøgninger. Jeg har ikke oplevet at det nogen af gangene har ført til job via deres "hjælp" eller opslag.
Jeg har på fornemmelsen at arbejdsløshedsindustrien trods alt holder en hel del mennesker "beskæftiget". Det handler desværre bare ikke om at servicere klientelet ud af arbejdsfrihed, men om kontrol.
Håber at Hjort Frederiksens kommunale jobcentre hurtigt igen bliver ændret til en stats opgave. Jeg forstår simpel hen ikke hvorfor det skulle være bedre at dele ansvaret og viden ud til hver enkelt kommune. Derudover viser flere undersøgelser at kommunerne ikke var nær så gode til at løse opgaven som de statslige Arbejdsformidlinger
Er regeringen virkelig så bange for at tage et ansvar, at det er nødvendigt at tørre ansvaret af på kommunerne.
Alle de opgaver som kommunener skal overtage har indtil videre ikke været nogen succues historie.
At AF har været en sovepude kan sikekrt være rigtigt nok men kommunener mener sig overbebyrdede i forvejen, så fremtiden skal nok blive endnu mere spændende.
Foreløbig er det gået ud over Miljøet, genoptrningen og vejvedligeholdelsen.
"Amalie Francke fik afslag på sin ansøgning om optag på Sygeplejerskolen.' Jeg er rigtig træt af det. Jeg har bare lyst til at komme i gang, men det er jo svært i disse tider, siger hun."
Kære Amalie,
du skal ikke tage det personligt ... alle disse administratorer med spidskompetencen knald i låget skal jo også beskæftiges.
Mangles der ikke sygeplejesker ? Det har ham det lille fede dyr, ham manden fra før jo altid tordnet alle ørerne fulde af, han manglede arme og hænder ... nu er han dukket i flyverskjul.
Næste fase for dig bliver indlæggelse på intensiv aktivering, så du kan se og få fingeren ud og pudse kommunale vejskilte, for du gider nok slet ikke arbejde, når det kommer til stykket.
Sidste fase bliver så et interessant bekendtskab med de såkaldte arbejdsgivere, som om de gav noget som helst fra sig andet end den klassiske udbytning. Henved 20% af genierne er rene psykopater, alle i hvert fald seniorfober.
Til den tid er der vel stadig en folkepension, som venter på dig, men hvem ved, knald i låget er sikkert også stadig en spidskompetence. Så vær altid vågen - som vi sagde i 60-erne: tag røven på samfundet inden det tager røven på dig ...
"Det er en stor mundfuld", indrømmet ...