Læsetid: 4 min.

Thorning vælger SF frem for R

S og SF er nu kernen i en eventuel rød regering. De Radikale er velkomne, men får mindre indflydelse. En vurdering er, at det kan forbedre oppositionens chance
S og SF er nu kernen i en eventuel rød regering. De Radikale er velkomne, men får mindre indflydelse. En vurdering er, at det kan forbedre oppositionens chance
28. august 2009

Spillereglerne er ændret på venstrefløjen i dansk politik.

Socialdemokraterne har budt SF helt inden for i varmen som førstepartner i et eventuelt kommende regeringssamarbejde. De Radikale er velkomne til at deltage - hvis de accepterer den politik, som S og SF har besluttet på centrale områder som skat og udlændinge.

De Radikale, som i 1990'ernes S-ledede Nyrup-regeringer spillede en helt central rolle, vil dog ikke frivilligt lægge sig fladt på ryggen. Hvis Socialdemokraterne og SF vil have deres politik igennem med radikale mandater i ryggen, så skal De Radikale have indflydelse, siger den radikale leder, Margrethe Vestager.

- Det kræver 90 mandater, og hvis de radikale mandater tælles med, så har vi også indflydelse på det, der foregår. Fordi vi kommer til at stå inde for det. Og noget af det, der er vigtigt for os, er den økonomiske politik, siger hun.

Den radikale ambition er fortsat at få ministerposter i en S-ledet regeringen, ligesom den endelige forbrødring mellem S og SF ikke ændrer ved, at De Radikale peger på Helle Thorning-Schmidt som partiets statsministerkandidat.

Tiden er moden

Socialdemokraterne har hidtil officielt peget på en alliance med De Radikale som det foretrukne valg. Men efter at Socialdemokraterne og SF gennem længere tid har udviklet politik sammen og fremlagt fælles udspil på blandt andet de ømtålelige udlændinge- og skatteområder, er tiden nu moden til at tage skridtet fuldt ud.

Socialdemokraterne vil have ro om skatte- og udlændingepolitikken, der har kostet oppositionen tre valgnederlag i træk. Og selvom De Radikale slår sig i tøjret, har de reelt ingen andre steder at gå hen, er den bagvedliggende analyse.

- De radikale må forstå, hvad politik drejer sig om, og på de her to væsentlige områder synes vi, at de har været uden for pædagogisk rækkevidde. De må ændre attitude, ellers må de stå udenfor, siger en central placeret S-kilde til Politiken.

Forbedrer rød bloks chancer

To erfarne kommunikationsrådgivere vurderer, at skridtet forbedrer oppositionens chancer for at vinde næste valg.

- De sidste valg er vundet og tabt på udlændinge- og fordelingspolitikken. Det har været Socialdemokraternes strategi at lægge værdipolitikken død, så kun forskellen i fordelingspolitikken står tilbage. Alle meningsmålinger tyder på, at valget af SF som regeringspartner vil styrke oppositionens chancer for en valgsejr, siger Peter Goll, der har arbejdet som rådgiver for SF's tidligere formand, Holger K. Nielsen.

Michael Kristiansen, der har været spindoktor for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), siger, at det er et spørgsmål om timingen er rigtig med de skatteforhøjelser, S og SF varsler for de største indkomster og for virksomhederne.

- Jo længere krisen varer, jo mere vil vælgerne blive enige med S og SF om, at der skal bruges flere penge på offentlige anlægsinvesteringer, end regeringen vil, for at fremme beskæftigelsen. Men samtidig vil skatteforhøjelserne også se mere og mere mærkelige ud, siger han.

En Megafonmåling i Politiken fredag giver den røde blok over 50 procent af stemmerne. En anden måling, Gallup i Berlingske Tidende, viser, at et flertal af danskerne bakker op om Socialdemokraterne og SF's såkaldte millionærskat på seks procent af indkomster over en million kroner, som er et af de centrale stridspunkter mellem S-SF alliancen og De Radikale.

Radikale: Vi skal stå fast

S og SF's bastante udmeldinger lader tilsyneladende ikke til at have rystet De Radikale. Tidligere skatteordfører Poul Erik Christensen advarer om, at De Radikale ikke skal lade sig tryne af, at Helle Thorning-Schmidt (S) gentagne gange har slået fast, at der ikke bliver ændret ved den udlændinge- og skattepolitik, som S og SF er enige om.

- Nu tryner de store brødre deres lille søster. De værste anelser for samarbejdet i den røde blok har nu taget sin begyndelse. S og SF forlanger total troskab over for skattepolitikken og fjerner helt effekten af en kommende skattereform, der som et af de store radikale mål er at skabe flere hænder til fremtidens samfund, skriver Poul Erik Christensen i et indlæg på radikale.net.

- Hvis Radikale ikke denne gang står fast, så bliver den radikale politik fjernet skive for skive, skriver han.

Han bliver bakket op af partiets miljøordfører, Johs. Poulsen, som også mener, at Margrethe Vestager skal stå fast på den radikale politik over for Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal (SF).

Johs. Poulsen mener desuden, at udmeldingen fra S-SF om, at der ikke kan forhandles på udlændinge- og skatteområdet, faktisk giver De Radikale bedre chancer for at få noget at skulle have sagt i en S-ledet regering.

- Jeg ser sådan på det, at det øger mulighederne for radikal indflydelse. S og SF siger, at vi er én blok. Vi er en rød blok. Den tilhører Det Radikale Venstre ikke. Der må vi jo bare konstatere, at med mindre S-SF får flertal sammen med Enhedslisten, så er der en situation, hvor de skal ud og finde flertal. I en række tilfælde vil det jo kun kunne lade sig gøre med Det Radikale Venstre, siger Johs. Poulsen.

Han opfordrer derfor Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal til at være mindre ultimative i deres udmeldinger.

- Hav nu is i maven, og lad nu være med at iklæde jer så mange spændetrøjer, som I alligevel skal vikle jer ud af på et tidspunkt. Og i hvert fald på centrale områder, hvis vi skal lægge stemmer til, så skal man ud af spændetrøjerne, siger han.

/ritzau/

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

."Johs. Poulsen mener desuden, at udmeldingen fra S-SF om, at der ikke kan forhandles på udlændinge- og skatteområdet, faktisk giver De Radikale bedre chancer for at få noget at skulle have sagt i en S-ledet regering."

Helt enig. Der er jo kun grund til at stemme på Det Radikale Venstre og Enhedslisten, hvis de har modet til at kæmpe for at få de tidligere socialister tilbage på ret kurs.

Karsten Kristoffersen

Jeg forstår simpelthen ikke, at De Radikale virkelig stadigvæk vil i regering med Socialdemokratiet og SF. De to partier står jo på stort set på alle områder for det stik modsatte af De Radikale. Især mht. den økonomiske politik, udlændinge og retspolitik.

Søren Kristensen

Giver man først efter for De Radikales krav ved man ikke hvor man ender, pludselig er man tilbage på midten i dansk politik og så kunne man i princippet lige så godt have deponeret sin stemme hos De Konservative til at begynde med. Oppositionens strategi er derfor rigtig nok, at blive stærk nok til at klare sig uden De Radikale. Egentlig klæder de også hinanden rigtig godt, Helle og Villy.