
Vi må ikke forråde Svend ved at sige, han var en uddøende race. Det fastslår SF-politiker, præst og lillesøster Margrete Auken under sin prædiken i Frederiksberg Kirke.
Siden tirsdag morgen er Svend Auken blevet kaldt 'den sidste ægte socialdemokrat', 'den sidste fuldblodspolitiker' og 'en af Folketingets sidste ægte politikere'.
»Men Svend mente, at det han kunne, kunne andre også,« siger Margrete Auken.
Frederiksberg Kirke er fyldt op med familie, venner og bekendte til Svend Auken. Foran kirken venter journalister og folk, som gerne vil aflevere en rød rose eller sende en sidste hilsen til Danmarks tidligere minister og formand for Socialdemokratiet.
Margrete Auken fortæller om dengang i 1992, da Svend Auken netop havde tabt kampen om formandskabet til Poul Nyrup Rasmussen. Året inden havde Margrete Auken selv lidt et valgnederlag og var røget ud af Folketinget. Det havde fået hende til at overveje, om hun skulle fortsætte i SF.
»Men han hev mig op med det senere så kendte 'Man skal aldrig true med at gå - man skal true med at blive',« fortæller hun.
Der bliver smågrinet på rækkerne i kirken.
Selvom de pårørende har opfordret folk til at skifte blomsterne ud med donationer til Kræftens Bekæmpelse, er kirkegulvet alligevel tæt belagt med gravbuketter og langstilkede roser.
Han rejste sig
Mange af buketterne er kommet med fra Christiansborg Slotskirke, hvor dagen begyndte med den første mindehøjtidelig.
Familie, venner, ministre og folketingspolitikere dukkede op i kirken ved Christiansborg for at sige farvel til politikeren Svend Auken. Ved den lejlighed gav biskop Kjeld Holm Svend Aukens liv overskriften 'Kraft til at tåle at lære'.
»Svend havde en sjælden evne til at komme igen og aldrig for egen vindings skyld - men for sagen. Det skete med dette rastløse temperament, der næredes af hans ukuelige optimisme,« sagde biskoppen.
Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt fremhævede også Svend Aukens positive sind og syn på fremtiden. Hun hæftede sig især ved Svend Auken som den drømmer, Danmark har brug for.
»Men nu er Svend her ikke mere, og vi må selv bære drømmen videre,« sagde hun.
Kjeld Holm var ikke i tvivl om, at Svend Auken vil leve videre i mange menneskers bevidsthed. Især på grund af den vilje, der drev ham.
»Han tog fat på hver dag al modstand til trods,« sagde Kjeld Holm, som også fortalte, at Svend Aukens kristne tro især tog udgangspunkt i en taknemmelighed over livets gaver.
»Hvis man ejer taknemmelighedens nådegave, som han gjorde, kan selv de største nederlag ikke fratage en optimisme,« sagde biskoppen, som har kendt Svend Auken siden 1971, hvor de begge stillede op til Folketinget. Dengang var Kjeld Holm medlem af SF, men han har fortalt, at han skiftede til Socialdemokraterne i midten af 1980'erne på grund af Svend Auken.
Man skulle slå igen
Tilbage i 1980'erne var Svend Auken ofte i debat med Venstres formand Uffe Ellemann Jensen. Det fremhævede nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen under dagens sidste mindehøjtidelighed, som fandt sted på Christiansborg.
Lars Løkke Rasmussens fortæller, hvordan det på et tidspunkt blev hans egen tur til at debattere med Svend Auken. Det fik nervøsiteten til at skyde frem - især hvis det foregik på socialdemokratens hjemmebane i Århus, husker statsministeren.
»Han sagde, 'giv en hånd til Løkke, fordi han tør - og fik hele salen til at juble«.
Statsministeren understreger, at Svend Aukens debatstil dog aldrig gik ud over forholdet til hans politiske modstandere.
»Man kunne slå sig på ham i en debat, og man måtte gerne slå igen - det elskede han. Men i virkeligheden var han alt for flink til at være uvenner med.«
Tidligere statsminister Anker Jørgensen havde også bedt om ordet i Landstingssalen for at sige tak til Svend Auken - både for tiden som arbejdsminister og miljøminister.
»Han havde en holdning til hver mindste detalje, og han havde hele tiden hjertet,« siger Anker Jørgensen og husker på Svend Aukens læresætning: »Er du i tvivl, så spørg hjertet«