Læsetid: 2 min.

'Det har været en stor mundfuld'

Den nye chef i Skelbækgade Jobcenter kan ikke afvise, at reformen kan medføre længere ventetider for borgerne. Men lang tids forberedelse og plan-lægning skulle gerne forhindre det kaos, som statistikkerne kunne tyde på ville opstå
3. august 2009

Der er travlt i Skelbækgade Jobcenter i København. Unge med trætte blikke i øjnene, står i kø taler med medarbejdere, kigger i brochurer og udfylder 'Hvad kan jeg blive'-formularer på de opstillede computere.

En af dem er 20-årige Amalie Francke, der netop har fået afslag på at starte på uddannelsen som sygeplejerske. Jobcentret, der har unge som specialeområde, skal hjælpe Amalie med at få kontanthjælp.

»Jeg er rigtig træt af det. Jeg har bare lyst til at komme i gang, men det er jo svært i disse tider,« siger Amalie Francke med reference til de triste job- og studiestatistikker, som hun nu desværre er blevet en del af.

Over 7.000 unge har netop fået afslag på at komme ind på deres drømmestudie, og samtidigt er den generelle ledighed på bare én måned steget med 7.400 personer. Over 105.000 danskere står nu uden arbejde.

Reform på rekordtid

Til trods for de faretruende statistikker, er Jobcenteret i Skelbækgade ligesom landets andre jobcentre blevet pålagt at gennemføre en gennemgribende reform på rekordtid.

I november traf regeringen beslutningen om at slå de statslige og kommunale jobcentre sammen, og i dag, 9 måneder efter, skal centrene være klar.

»Det har været en stor mundfuld,« siger Marianne Larsen, der fra reformens ikraftræden kommer til at fungere som øverste chef for centret.

»Omorganiseringen er meget omfattende. Vi skal jo både have lovgivning, it-systemer og uddannelse af medarbejdere til at spille sammen i det nye enstrengede system.«

Længere ventetid?

Rundt om skranken i jobcentret sidder og står mellem 10 og 15 personer og venter. Hver har de en lille lap papir i hånden, der fortæller, hvilket nummer de er i køen.

Marianne Larsen, der snart skal være øverste chef for det over 160 mand store jobcenter, kan ikke afvise, at den store reform ikke forlænger borgernes ventetid yderligere.

»Jeg kan ikke udstede nogen garanti. Det kan man jo aldrig,« siger hun.

I Skelbækgade har de dog brugt lang tid på at forberede sig på, at tingene ikke går helt galt. Blandt andet er der afholdt kurser for medarbejderne, så de kan håndtere de nye regler.

En af dem, der har måtte terpe de nye regler, er Louise Hare. Hun er en af centres beskæftigelseskonsulenter, og er netop blevet færdig med at hjælpe en lang kø af unge mennesker.

»Reformen kommer til at påvirke mit faglige arbejde, da det jo bliver en helt ny målgruppe, jeg skal tale med. Det giver jo nogle udfordringer,« siger Louise, der med den nye reform nu også skal tage sig af dagpengemodtagere.

Hun tror ikke, at reformen vil gøre hendes job sværere. Det håber hun ihvertfald ikke, da der i forvejen er mange unge at tage sig af.

»Ledigheden blandt unge er er jo næsten blevet fordoblet i det seneste år. Det kan nærmest ikke blive værre end det er nu. Det håber jeg ihvertfald ikke for de unge mennesker,« afslutter hun.

På en almindelig dag besøger over 250 mennesker jobcentret i Skelbækgade, og det ser ikke ud til, at der bliver færre i fremtiden. Ledigheden spås til at runde 165.000 i 2011.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kære Amalie,

du skal ikke tage det personligt ... alle disse administratorer med spidskompetencen knald i låget skal jo også beskæftiges.

Mangles der ikke sygeplejesker ? Det har ham det lille fede dyr, ham manden fra før jo altid tordnet alle ørerne fulde af, han manglede arme og hænder ... nu er han dukket i flyverskjul.

Næste fase for dig bliver indlæggelse på intensiv aktivering, så du kan se og få fingeren ud og pudse kommunale vejskilte, for du gider nok slet ikke arbejde, når det kommer til stykket.

Sidste fase bliver så et interessant bekendtskab med de såkaldte arbejdsgivere, som om de gav noget som helst fra sig andet end den klassiske udbytning. Henved 20% af genierne er rene psykopater, alle i hvert fald seniorfober.

Til den tid er der vel stadig en folkepension, som venter på dig, men hvem ved, knald i låget er sikkert også stadig en spidskompetence. Så vær altid vågen - som vi sagde i 60-erne: tag røven på samfundet inden det tager røven på dig ...

"Det er en stor mundfuld", indrømmet ...