Læsetid: 1 min.

2015 eller 2020?

29. september 2009

Det er rigtig nok: Klima- og energiminister Connie Hedegaard siger ligesom EU noget andet om fristen for klimahandling, end forskerne i FN's klimapanel, IPCC.

Det bekræfter Connie Hedegaards i et svar til Enhedslistens Per Clausen.

Per Clausen havde bedt ministeren bekræfte, at IPCC i sin seneste statusrapport fra 2007 siger, at de globale CO2-udledninger skal toppe i perioden 2000-2015 - dvs. senest om seks år fra nu - for at den globale temperaturstigning skal kunne bremses ved 2-2,4 grader.

Hvis det er rigtigt, ville Clausen gerne vide, hvorfor Connie Hedegaard på ministeriets hjemmeside så skriver, at »de globale udledninger ifølge videnskaben skal toppe i 2020«?

I sit svar siger ministeren, at »Jeg er enig i spørgsmålets overordnede tolkning af IPCC's vurderinger.«

Altså at udledningerne skal toppe i tidsrummet 2000-2015. Formuleringen på klimaministeriets hjemmeside skal forstås som »senest i 2020«, præciserer Connie Hedegaard og forklarer dertil, at årstallet 2020 »bygger på EU-Kommissionens vurderinger samt efterfølgende internationale studier, som har vist, at de globale udledninger kan toppe senest i 2020 og samtidig vil kunne være i overensstemmelse med en 2 graders målsætning.«

Per Clausen har nu bedt Connie Hedegaard fortælle, hvad det er for studier, der giver frist til 2020.

Formanden for FN's klimapanel, Rajendra Pachauri, sagde i sidste uge fra FN's talerstol, at »hvis temperaturstigningerne skal begrænses til 2-2,4 grader, må de globale udledninger toppe senest i 2015. Det er blot seks år fra nu.« jsn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu