Nyhed
Læsetid: 1 min.

Aktivister klar til endnu et kraftværk

Klimaaktivisterne i Shut it down vil ændre taktikken, næste gang de laver en aktion mod kraftværk. Målet er stadigvæk at sætte fokus på Danmarks kulforbrug
Klimaaktivisterne i Shut it down vil ændre taktikken, næste gang de laver en aktion mod kraftværk. Målet er stadigvæk at sætte fokus på Danmarks kulforbrug
Indland
28. september 2009

Aktivisterne i klimainitiativet Shut it down er klar til endnu en aktion mod et dansk kraftværk.

I lørdags deltog over 1000 i en demonstration på Amagerværket, og i en pressemeddelelse giver Shut it down udtryk for, at aktionen var en “kæmpesucces”.

Tannie Nybroe, talsperson for Shut it down, understreger, at aktionen ikke skal være en enkeltstående begivenhed, men den første i en række af aktioner.

Hun tilføjer, at der endnu ikke er taget endelig stilling til, hvad det næste træk skal være.

- Men det står klart, at vi er rigtig mange, som gerne vil forsøge at lukke danske kulkraftværker. Danmark har et tårnhøjt kulforbrug, og det skal der sættes en stopper for. Næste gang vil vi prøve en ny taktik og snige os ind i al hemmelighed, tilføjer Tannie Nybroe.

I lørdags lykkedes det ikke for klimaaktivisterne at få lukket for tilførslen af kul til Amagerværket.

Politiet tog 177 demonstranter med på stationen, og de blev alle sat på fri fod søndag morgen. Politiet oplyser imidlertid, at 12 vil blive sigtet, enten efter straffeloven eller ordensbekendtgørelsen.

Se også Informations reportage og video fra lørdagens aktion.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da fint, at aktivisterne vil gøre opmærksom på noget, som de mener er særlig væsentligt.

Men at lukke kraftværker kræver altså et folkeligt demokratisk mandat, som de 1000 aktivister ikke har.

Der er masser af gode sager, hvor man kan få nogle tusinde til at gå ud og lave aktioner, men det er altså folket , der gennem demokratiske beslutningsprocesser bestemmer hvad der rent faktisk skal ske.

Det vil være aldeles utåleligt, hvis Danmark skulle regeres af en række grupper uden folkelige demokratiske mandater.

Andreas Petersen

Til gengæld har aktionen en udmærket symbolværdi. Mon ikke aktivisterne er ganske klare over, at de ikke *kan* komme til at lukke noget kraftværk? Eller: Man behøver ikke bakke op om aktionsformen som styreform, men når den gældende styreform ikke fører til løsningen af et problem så stort som dette, kan man vel godt støtte handlingens symbolske værdi. De har jo ikke tænkt sig ligefrem at bombe værket, vel.