Baggrund
Læsetid: 3 min.

Anbragte unge glemmes af kommunerne

Unge, der har været anbragt en stor del af deres liv, står i høj grad alene, når de flytter fra anbringelsesstedet, fordi kommunerne 'glemmer dem'. Det viser en ny rapport. Ifølge Børns Vilkår betyder det, at de unge bliver tabt på gulvet
Indland
11. september 2009

Når anbragte unge skal ud og stå på egne ben efter flere år i plejefamilie, efterlades de i høj grad til sig selv. Resultatet er, at den tidligere indsats for den unge er nytteløs.

Det konkluderer en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»De unge oplever, at de ikke får hjælp, når de kommer ud af anbringelsen. Selv om man har opnået gode resultater i anbringelsesperioden, så risikerer man altså at smide alt det arbejde væk, fordi man ikke følger op på de unge, når de skal ud og bo selv,« siger Turf Jakobsen, der er forsker hos SFI's Børne- og Familieafdeling. Han har været med til at udarbejde rapporten, hvis konklusioner er lavet på baggrund af forskningsresultater på anbringelsesområdet i perioden 2003-2008, hvor man blandt andet har interviewet udsatte unge.

Ifølge Turf Jakobsen oplever de unge meget kaotiske ungdomsforløb, fordi deres situation ændres fra den ene dag til den anden. De unge overgår nemlig til kommunernes 'voksenafdelinger', når de bliver 18 år, og her er der ikke den samme hjælp at hente.

»Mange af anbringelserne ophører meget pludseligt, og de unge får på den måde en svær overgang til voksenlivet. De kan få problemer igen, og man har altså spildt penge - og ikke mindst svigtet personen,« siger Turf Jakobsen.

Afgørende indsats

Derfor mener Turf Jakobsen, at den såkaldte efterværnsindsats er altafgørende.

Han mener, at der er brug for mere forskning på området for at finde ud af, hvordan anbringelser reelt fungerer i de forskellige kommuner.

Den betragtning er Jette Wilhelmsen, der er projektleder i Børns Vilkår, enig i: »Det er unge, der har levet et institutionsliv, og det er en meget isoleret tilværelse. Når de så bare fra den ene dag til den næste bliver sluppet, så er de prisgivet på forhånd, og der er stor risiko for en social deroute,« siger Jette Wilhelmsen.

Jette Wilhelmsen forstår ikke, hvorfor kommunerne ikke tænker mere langsigtet.

»Det er dyrt for samfundet, at man bruger alle de penge og så smider resultaterne væk. Der er ingen rød tråd i anbringelsesforløbet, og det virker ærligt talt som om, det bare er et opbevaringssystem,« siger hun.

Det 18. år

Turf Jakobsen mener også, at problemet ligger i manglende planlægning.

»Allerede tidligt i den unges forløb skal man planlægge, hvad der skal ske, når han eller hun fylder 18. Det handler i bund og grund om at gøre det arbejde færdigt, som man har påbegyndt. Det er ikke gjort med en indsats, som kun varer til det 18. år.«

Jette Wilhelmsen mener, at man burde opløse reglen om, at unge automatisk overgår til sagsbehandlere, der har med voksne at gøre, når de fylder 18 år.

»Vi bliver nødt til at se på, hvordan det fungerer i normale familier. Der slipper forældrene heller ikke de unge, når de er 18 år, og de her børn har altså krav på minimum det samme,« siger hun.

I gældende lovgivning er det muligt at forlænge anbringelserne, til de unge er 23 år, og den regel mener Jette Wilhelmsen, at man burde tage mere i brug.

Formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og Kulturudvalg, Jørn Sørensen, mener dog, at det fungerer fint at have en grænse ved de 18 år.

»18 år er den alder, hvor unge normalt flytter hjemmefra. Vi vurderer i hvert tilfælde, hvad der er bedst for den enkelte, men i reglen er de myndige, når de fylder 18,« siger han.

Jørn Sørensen stiller sig tvivlende over for rapportens resultater. Han mener generelt, at tingene fungerer.

»Det har aldrig været meningen, at alle anbragte unge skulle i efterværn. Jeg mener, at dem, der har brug for hjælp, de får den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her