Interview
Læsetid: 2 min.

Avis vil ikke benægte lyssky aftale

Der bliver næppe nogen ophavsretssag mellem People's Press og Politiken efter avisens optryk af forlagets kontroversielle Jægerkorps-bog. Spørger man, om en aftale er indgået på forhånd, er det svært at få et klart svar
Indland
22. september 2009

Spekulationerne har været mange. Havde Politiken og People's Press talt sammen, før avisen optrykte forlagets kontroversielle bog Jæger - i krig med eliten? Var konturerne af en aftale allerede på plads på forhånd, selv om både Politiken og People's Press har benægtet det?

Anders Krab-Johansen er nyhedschef på Politiken. Han var med til at træffe afgørelsen om, at avisen skulle optrykke hele manuskriptet til bogen.

»Vi orienterede forlaget, før vi offentliggjorde bogen. Og vi regner også med, at sagen bliver afgjort i mindelighed,« siger han.

- Havde I på nogen måde en underhåndsaftale eller en eller anden form for aftale om, at I gerne måtte trykke bogen?

»Jeg siger til dig, at realiteten er, at vi orienterede dem, inden vi trykte den.«

- Var det, at I orienterede om, at I ville trykke den, den eneste form for kommunikation mellem forlaget og Politiken?

»Det er et meget specifikt spørgsmål.«

- Men kan du godt garantere, at der ikke var nogen aftale?

»Du prøver at lægge mig ord i munden.«

- Blev der kommunikeret frem og tilbage mellem forlaget og Politiken på nogen som helst måde udover orienteringen?

»Det kan jeg ikke svare på. Det er, som jeg siger. Det går jo altså rigtig stærkt. Vi orienterer dem om, hvad vi har tænkt os at gøre, og så er det jo dét.«

- Du vil altså ikke sige, at der ikke var nogen aftale?

»Jeg svarer det samme hele tiden. Jeg kan godt give det samme svar en gang til.«

- Og hvad er det?

»Det er, at vi på forhånd orienterede forlaget People's Press om, at vi havde til hensigt at trykke manuskriptet i vores onsdagsavis, og derefter håber vi så, at vi kan finde en mindelig løsning på, at vi har taget et manuskript, som ikke var vores. Vi lever i en form for retssamfund, og derfor skal vi jo ikke bare tage noget uden at kompensere for det.«

- Skete der så nogen yderligere kommunikation udover jeres orientering? Talte I på nogen måde videre om det, inden I trykte bogen?

»Jeg kan ikke svare mere, end jeg har gjort.«

- Så det vil du ikke svare på?

»Nej, for det er, som om vi kører rundt i samme ring.«

Seidenfaden: Ingen sag

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden. Men allerede torsdag i sidste uge følte han sig sikker på fremtiden.

»Der er ikke nogen ophavsretssag. For længe inden forlaget er gået til domstolene med det her, så har vi fundet en aftale,« sagde han i Jersild Live på DR.

Afgørelsen medfører, at forlaget nu kan begynde distributionen af den bog, der ifølge domstolen indeholder fortrolige oplysninger, men hvis indhold ved hjælp fra blandt andet Politiken alligevel har nået offentligheden i så vidt omfang, at et fogedforbud ikke længere giver mening.

Efter Information bragte ovenstående artikel, henvendte chefredaktør på Politiken, Tøger Seidenfaden, sig til Information og bad avisen bringe følgende citat:

»Der var ikke nogen form for aftale mellem Politiken og People’s Press, før Politiken optrykte manuskriptet til bogen Jæger – i krig med eliten. Der var en telefonisk orientering til forlaget fra vores side, og der blev ikke indgået nogen aftale ved den lejlighed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her