Kommentar
Læsetid: 2 min.

Banebrydende teknologisk samarbejde

Særligt samarbejde mellem det offentlige og private kan sikre færre dyreforsøg og hurtigere praktisk anvendelse af nye typer af medicin. Og så kan det give Danmark en konkurrencefordel i forhold til amerikanske og asiatiske konkurrenter
Indland
14. september 2009

Den 26. - 29. august blev der i Landstingssalen på Christiansborg afholdt en konference om Biosimulering. Hvorfor er denne begivenhed interessant for andre end de 150 deltagere?

For det første fordi det faglige indhold rækker videre, end man umiddelbart skulle tro. For det andet fordi konferencen rapporterede fra BioSim, et dansk koordineret 'Network of Excellence', som støttes af EU's forskningsprogram. For det tredje fordi der i dette netværk indgår et banebrydende samarbejde mellem offentlige institutioner, private firmaer og myndigheder.

Biosimulering dækker over anvendelse af avanceret computer-simulering til at karakterisere og forudsige potentielle lægemidlers egenskaber herunder virkning og bivirkning, effektivitet og sikkerhed.

De faglige perspektiver er betydelige. Den forskende lægemiddelindustri står i dag over for massive udfordringer. En af dem er, at det er vanskeligt - trods stigende forskningsbudgetter - at udvikle nye og innovative lægemidler, der udgør væsentlige medicinske fremskridt. Derfor er gennemsnits-udviklingsomkostningen for hvert nyt markedsført lægemiddel steget markant de seneste 20 år. De resultater, der hidtil er opnået i BioSim, giver håb om, at forskerne vil kunne forudsige nogle af en lægemiddelkandidats egenskaber uden at udføre tidskrævende og kostbare forsøg på dyr og mennesker.

Konkurrenceevnen

Hermed vil industrien tidligere kunne koncentrere ressourcerne på de lægemiddelkandidater, der har størst chance for at vise sig effektive og sikre, når de afgørende kliniske forsøg i mennesker skal udføres. Desuden vil de analysemetoder, der er under udvikling i BioSim fremme mulighederne for at udnytte det betydelige potentiale, der ligger i begrebet personalized medicines, dvs. at medicin og behandling i højere grad rettes mod under-grupper af patienter med en given sygdom med højere behandlingssucces og færre bivirkninger til følge.

BioSim er også bemærkelsesværdigt, fordi dette store EU-netværk ledes og koordineres i Danmark, med professor Erik Mosekilde fra DTU, som den drivende kraft. Blandt de 40 forskellige forskergrupper fra 10 europæiske lande indgår endvidere adskillige andre danske partnere såsom Københavns Universitet, Novo Nordisk og Lægemiddelstyrelsen.

Det udsædvanlige ved BioSim er, at Den danske Lægemiddelstyrelse har valgt at deltage. Hermed indgår myndighederne i et samarbejde med universiteter og industri om at udvikle kompetencer inden for biosimulering til glæde for alle parter, samtidig med at hver partner vedkender sig sit særlige ansvar og sine særlige interesser.

Perspektivet er, at universitetsforskernes banebrydende koncepter hurtigere kan finde praktisk anvendelse, at lægemiddelindustrien bliver bedre til at udvælge egnede lægemiddelkandidater med et mindre forbrug af forsøgsdyr og færre indledende kliniske forsøg, og at lægemiddelstyrelsen får bedre instrumenter til at vurdere en ny lægemiddelkandidats effektivitet og sikkerhed.

En sådan fælles kompetenceopbygning med det mål at udvikle og godkende ny sikker medicin hurtigere er en af de efterhånden få faktorer, der kan give Danmark en konkurrencefordel i forhold til amerikanske og asiatiske konkurrenter til glæde for det danske samfund.

Børge Diderichsen er professor, PhD, og forskningschef på Novo Nordisk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her