Nyhed
Læsetid: 3 min.

Brian M.: 'Dette er ikke et kursskifte'

Justitsministeren er klar til flere forebyggende tiltag mod ungdomskriminalitet - men fastholder regeringens barskhed over for kriminelle. DF synes derimod, at han er blevet for blød
Er han blevet blød? Justitsminister Brian Mikkelsen (K) afviser det selv, men både DF og oppositionen ser nye takter hos ministeren.

Er han blevet blød? Justitsminister Brian Mikkelsen (K) afviser det selv, men både DF og oppositionen ser nye takter hos ministeren.

Claus Fisker

Indland
23. september 2009

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) understreger, at han ikke har skiftet kurs. Men efter i otte år at have gennemført flere stramninger af straffeloven end Poul Schlüters (K) og Poul Nyrup Rasmussens (S) regeringer tilsammen er VK-regeringen nu klar til flere bløde og forebyggende tiltag.

»Der er brug for en forebyggende indsats, for ellers hjælper politiets indsats slet ikke. Det forslår som en skrædder i helvede, hvis man bliver ved med at skulle samle op på en fejlslagen kriminalpræventiv indsats,« siger Brian Mikkelsen, efter at regeringens ungdomskommission i går offentliggjorde i alt 35 forslag til en forebyggende indsats mod ungdomskriminalitet.

Ministeren fastholder, at regeringens barske linje efter hans mening har virket - i øjeblikket har 602 bandemedlemmer fået idømt 1.772 års fængsel i over 4.000 domme. Men på trods af det kriminalpræventive arbejde, der også sker, fortsætter unge med at søge ind i bandemiljøerne.

»Den hårde og konsekvente retspolitik fastholder vi - og der vil også komme yderligere skærpelser. Men vi vil desuden bruge mange af de gode forslag fra kommissionen. Det her er en fælles indsats fra kommunerne og staten - og alle gode forslag efterlyses,« siger han og opfordrer partierne i Folketinget til at »droppe abekastningen« og i stedet samarbejde bredt om en fælles løsning.

'Bløde Brian'

Hos støttepartiet Dansk Folkeparti er medlem af Retsudvalget Marlene Harpsøe nu ikke overbevist om, at Brian Mikkelsen fortsat kan kaldes barsk.

»Jeg vil helst ikke give ham kælenavnet bløde-Brian. Men det virker som om, at han pludselig kun vil tale sociale tiltag og ikke en konsekvent retspolitik,« siger hun - og betegner forslagene fra Ungdomskommissionen som »gamle travere fra SR-regeringens tid«.

Især hæfter hun sig ved, at kommissionen direkte fraråder at nedsætte den kriminelle lavalder, som især Dansk Folkeparti har talt for.

»Det er noget, vi finder utroligt vigtigt. Og det er afgørende, at regeringen lytter til os i denne sag,« siger hun.

Netop den kriminelle lavalder udløste interne diskussioner i regeringen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt sin tiltrædelsestale i Folketinget.

»Vi vil ikke passivt se på, at storebrødre skubber småbrødre ud i kriminalitet, fordi de er straffri, så vi skal have den kriminelle lavalder ned,« sagde han i den forbindelse - men de konservative erklærede sig med det samme imod.

Og hvis det i øvrigt skulle være sådan, det gik for sig i de kriminelle miljøer, burde det kunne ses i kriminalstatistikkerne, anfører Ungdomskommissionen:

»Det ses imidlertid ikke at være tilfældet i praksis.«

Brian Mikkelsen vil imidlertid ikke konkludere hverken for eller imod en lavere kriminel lavalder nu.

»Det vil fremgå af regeringens samlede forslag,« siger han.

Skeptisk glæde

Hos oppositionen er der glæde over meldingerne - men også en vis portion skepsis.

»Den største sejr er, at kommissionen ikke kan anbefale at sænke lavalderen.

Nu håber jeg bare, at regeringspartierne besidder det fornødne vovemod til at gøre det her - på trods af, at de har sagt noget andet i årevis,« siger Karina Lorentzen fra SF.

Lone Dybkjær fra de radikale er enig:

»Det undrer ikke, at DF fortsætter sin linje med at råbe på mere og mere straf. Men jeg håber på, at Brian Mikkelsen mener det, når han siger, at der skal andre tiltag til. Selv han kan vel ikke se det som sit største mindesmærke, at han byggede et hav af fængsler i Danmark.«

Dybkjær betegner det som »efterhånden trivielt«, når VKO-flertallet igen og igen henviser til SR-regeringens retspolitik.

»Man skulle hellere tale om de otte år, denne regering har siddet ved magten. Man har overhovedet ikke lavet noget i forhold til det forebyggende, fordi man udelukkende har villet satse på straf. Men det har ikke virket,« siger Lone Dybkjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Det er ganske fornuftigt, hvis Brian & K langt om længe satser på en fornuftigt retspolitik, hvis der kigges på hele paletten, og ikke blot den hjernedøde traver om at hvis blot straffen er hård nok, vil forbrydelser ikke ske.

Det er muligt, at den populistiske traver vækker glæde hjemme hos de uuddannede og udannede, men det er ikke i det segment skal finde sine vælgere. Nok der der rigtigt mange vælgere der kan besnæres af demagoger med letfattelige og firkantede mantraer, men hvorfor i alverden skulle K snobbe nedad, og lefle for uforstand?

Heinrich R. Jørgensen

"det er ikke i det segment K skal finde"

Peter Jespersen

Nej det at vende fuldstændigt rundt 180 grader kan vel egentlig ikke betragtes som et kurs skifte.

Bortset fra det morsomme når man ikke vil erkende, at det lyder som en klar ændring, så er det interessant at iagttage forskydningerne i politik, når VK bliver grønnere og blødere og endda planker den med at "gå på to ben", mens S/SF har skærpet profilen på udlændinge/skattestop og det trækker op til gruppesex på midten.

Peter Jespersen

Det er yderligere lidt spøjst at se Brian Arthur Mikkelsen forsøge at gøre alt op i antal arrestationer og antal domme.

Det minder lidt om den amerikanske administrations gøren alt op i antal dræbte fjender (Bodycount) i store dele af Vietnam-krigen.

Christian Olesen

Han mener hvad DF syntes han skal mene!

Lars Peter Simonsen

"Gamle travere fra SR-regeringens tid«. Man kan jo osse kalde det en human og forholds fornuftig politik...

Lars Peter Simonsen

forholdsvis, sku' der stå

Dorte Sørensen

Ja lad os IGEN få forebyggelsen på bordet, når det har vist sig at hårde og hårde straf ikke giver mindre kriminalitet.
PS: Hørte Magtens Korridors forsanger i P1-morgen i Ugens Spids sige, at den kriminelle lavalder var blevet vedtaget i 1905. Tænk at DF virkelig ønsker tiden skruet 100 år tilbage.

Heinrich R. Jørgensen

Brian Mikkelsen: 'Dette er ikke et kursskifte'

Bill Clinton: '...'

Det er overordentligt fornuftigt, omend betænkeligt, at Brian Mikkelsen skifter kurs i den forfejlede retspolitik.
Det undrer mig dog at samtidig med man snakker om forebyggelse og en blødere, udsender et forslag til en såkaldt "lømmel"-pakke. Der er noget der ikke passer sammen.

Heh! Fed taktik fra Brians side: nu fokuserer vi lige på forebyggelse .... i et års tid!

Og så kommer vi med den tilbagemelding, at det helt klart ikke har haft nogen effekt, så vi må hellere gå tilbage til den gode stramningspolitik ;-)

Og det bedste er vel egentlig, at opgaven bare er noget man lægger ud til kommuner og regioner, - for der er da vel ingen der tror at han sørger for at få afsat ekstra penge på finansloven til hans "nye" vision?

Der er åbenbart en intern kamp i K om hvordan de skal klare sig ud af deres aktuelle nedtur, - den ene sides seneste bud var vel burkaloven, og nu har vi så fået den anden sides forslag, med lidt opblødning på det kriminalpræventive område.

Hvis de mener at det skulle være nok til at rette op på deres image efter deres opførsel i de sidste 8 år, så er de enten meget naive, eller også er der paritetsfejl i de potentielle konservative vælgeres hukommelse.

Rune Lysdal Nielsen

Det er så typisk for denne regering, først bomber de os langt tilbage, så viser resultaterne af bombningen sig og så kommer de med den gamle løsning (læs: at opfinde den dybe tallerken igen) og siger "nu skal I bare se", og så mener de at de redder verden.... Hvornår begynder vælgerne mon at gennemskue den syge proces..?

Det er jo for fanden det dem der har forstand på det hele tiden har sagt.... at det går galt når man sparer det forebyggende arbejde væk...

Marianne Mandoe

Nej selvfølgeligt er det ikke et kursskifte. Kriteriet for at kunne kalde det et kursskifte er at der har været fastlangt en kurs, der nu er blevet ændret. Brian Mikkelsen har aldrig haft nogen kurs.

Mads Kjærgård

Tja alle kommuner skal spare lærere og pædagoger væk, det er vel ikke ligefrem at styrke den forebyggende indsats? Så det er vist bare løs snak. M.h.t. at sænke den kriminelle lavalder, så er det squ en farlig kurs, når man iøvrigt ser på våbenloven. Man forestiller sig lille Per, der har været på udflugt med spejderne og skåret Pilefløjter, og som kommer til at få dolken med i tasken ved et uheld. Vips så er din 13 årige søn lige pludselig kriminel og skal i fængsel. (Altså hvis han skulle blive ransaget af politiet og det er der jo mange der bliver efterhånden) Ja Danmark er blevet et samfund man før i tiden læste om i Science Fiction bøger a la 1984 og Fahrenheit 451.

Vibeke Svenningsen

Der er da lidt klima over det her. Som Fogh sagde i hans famøse tale på et venstrelandsmøde, hvor han introducerde sin grønne vision for Danmark...jeg tog fejl - ud med Lomborgsk tænkning og ind med grøn tænkning. Brian erkender vel blot at tog fejl, og laver lige Foghsk vending på tilgangen på ungdomskriminlitet. Resultaterne på strammerkursen lader jo vente på selv efter 8 års massive stramninger.

Heinrich R. Jørgensen

Brian M.: 'Dette er ikke et kursskifte'

Næh, det er vel snarere det man kalden en K-vending.

Torben Petersen

Sagen er den, at der aldrig har været et kursskifte. Vi har i Danmark et embedsmandsstyre - og politikerne er et langt stykke henad vejen vinduespynt, der kan få lidt ad hoc-indflydelse, mens de lange linjer er embedsværkets.

Således også med kriminalitetsbekæmpelsen. Kriminalforsorgens principprogram har været uændret siden 90'erne, og ubetinget fængselsstraf består således stadig af firhedsberøvelse og resocialisering for at beskytte samfundet mod gentagelse, og sætte den løsladte i stand til at leve et kriminalitetsfrit liv.

I Justitsministeriet, der er overordnet Direktoratet for Kriminalforsorgen, har man i anledning af de seneste kommissionsarbejde om ungdomskriminaliteten vel blot gjort realiteterne gældende overfor den siddende minister, og skåret den samlede sagkundskabs indstilling ud i pap.

I retsudvalget, hvor aftalerne med Kriminalforsorgen forhandles, har politikerne løbende fået samme besked, og der er i virkeligheden mest tale om, at en helt del tom retorik som man af hensyn til DF og deres omgangen med formiddagspressen har ladet dem beholde, nu er blæst af banen.

Realiteten er, at der ikke har været nogen ny linje i dansk kriminalpolitik i 15 år , og hvad nogle har troet var var det, blot har været spil for den billige langside.

Steen Erik Blumensaat

Lene Espersen sagde det samme, i det sidste århundrede, da hed lillebrødrene vist nok grønjakkerne, eller var det storebrøderne.
Målet er nær, efter politi-undtagelses-forbudet, kommer det militære undtagelsesforbud.

Steen Erik Blumensaat

ups. det hedder militærundtagelstilstand. oplevede det i Argentina i 1966.

Christian Olesen

Det er en mærkelig logik!
Rockere får lange straffe, forståeligt nok.
Men OVK regeringen slipper uden!

Lene Espersen sagde det samme, i det sidste århundrede, da hed lillebrødrene vist nok grønjakkerne

Grønjakkerne rendte rundt med hagekors, jeg har selv været medvirkende til at få en buret inde.