Læsetid: 3 min.

Danmark er bagud med eksport af uddannelser

Dansk lovgivning gør det svært at oprette uddannelser i udlandet, og det hindrer danske universiteter i at være med på det voksende globale marked for uddannelse, mener erhvervs- og universitetsfolk. Videnskabsminister Helge Sander er parat til at forenkle reglerne
Dansk lovgivning gør det svært at oprette uddannelser i udlandet, og det hindrer danske universiteter i at være med på det voksende globale marked for uddannelse, mener erhvervs- og universitetsfolk. Videnskabsminister Helge Sander er parat  til at forenkle reglerne
23. september 2009

I sidste uge kunne Videnskabsministeriet meddele, at Danmark nu får sin første universitetsafdeling i Kina i 2012. Men selv om det er et skridt i den rigtige retning, så er der stadig alt for mange hindringer for at oprette uddannelser i udlandet.

Ifølge tal fra det britiske forskningsinstitut Observatory on Borderless Higher Education har en lang række udenlandske universiteter haft travlt med at oprette uddannelser og bygge universiteter i udlandet. De sidste tre år er antallet af udenlandske universitetsafdelinger steget med godt 40 procent.

Formand for universitetsrektorerne Jens Oddershede er opmærksom på udviklingen:

»Det er dybt kritisabelt, at vi ikke kan slå os ned og udbyde uddannelser i et andet land. Det er en unødvendig restriktion og skaber ulige konkurrencevilkår i forhold til universiteter i udlandet.«

Indtil for nylig har danske universiteter ikke haft lov til at oprette uddannelse i udlandet. I foråret blev der så åbnet for, at de kan etablere uddannelser i udlandet i samarbejde med udenlandske universiteter.

Men Jens Oddershede mener stadig ikke, at det er godt nok:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Godt, sådan et 'marked' er en uskik - faktisk er selve det at betragte de som et marked en uskik. Viden er viden, og kan den tilfældigvis bruges af nogen, er det godt; men dem om det!

Det minder meget om "Chicago School of Economics"-fänomenet.

Det er selvfölgelig smart af USA at uddanne mennesker i Mellemösten (og andetssteds) i USA unikke tankegang og uskikke. Det sikrer, at fremtidens uddannede i Mellemösten har större tendens til at synes om USA's kommende bombetogter i landet.

Den vigtigste lære af 1960'erne synes at være :
Det kan ikke nytte noget at give proletarerne videregående uddannelser, det gør dem kompetente til dels at påvise de herskende klassers grænseløse hykleri OG til at forsøge at gøre noget ved det .

Viden er nu en " vare " og studenter er reelt
"videns-forbrugere" .

Per Erik Rønne

Jeg synes at det er lige så relevant at Husum Skole [den lokale folkeskole hvor jeg bor] får filialer i Ålborg og Åbenrå, eller at Danmarks Lærerhøjskole i Emdrup, København, bliver en »universitetsskole« under Århus Universitet, som at Københavns Universitet får afdelinger i Beijing eller Delhi ...