Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danske soldater skulle selv vurdere fangers status

Al-Qaeda-fanger var kun krigsfanger, hvis de selv påberåbte sig denne status, eller hvis danske soldater vurderede, at de burde have den, viser hidtil hemmeligholdt notat
Indland
12. september 2009

De danske jægersoldater, som for syv år siden blev sendt til Afghanistan for at jagte Osama bin Laden, skulle selv afgøre, om de al-Qaeda-fanger, de tog, var krigsfanger eller ej. Det fremgår af et hidtil hemmeligholdt notat fra januar 2002, som tidligere på ugen blev udleveret til Folketingets forsvarsudvalg og i går gav anledning til en ophedet politisk debat på Christiansborg.

Flere oppositionspartier finder det yderst betænkeligt, at de danske soldater ikke fik klar besked på at behandle alle fanger ens.

»De burde have haft besked på, at alle fanger - uanset tilhørsforhold - skulle behandles som krigsfanger,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft. »Alt andet vil være et brud på de internationale forpligtelser, som Danmark har påtaget sig.«

I det fire sider lange notat konkluderer forsvarets generalauditør, at Taleban-soldater skal betragtes som krigsfanger, mens medlemmer af al-Qaeda kun skal behandles som krigsfanger, »hvis de selv eller den part, hvortil de hører, påberåber sig krigsfangestatus, eller hvis personen i øvrigt synes berettiget til sådan status.«

Det var med andre ord op til Jægerkorpsets daværende styrkechef, Frank Lissner, og hans soldater at vurdere, hvilken status og dermed rettigheder, i hvert fald en del af deres fanger havde.

SF's Kamal Qureshi mener, soldaterne skulle have haft besked om at behandle alle fanger ens.

»Det er helt hul i hovedet, at soldaterne skal rende rundt i de afghanske bjerge og lege jurister. Det burde have fået klokkeklar besked på, at hvis de tog nogen til fange, så skal de - uanset hvad - behandle dem som krigsfanger,« siger han. »Det er jo den besked, regeringen hidtil har givet os,« siger han og bebuder et åbent samråd, hvor forsvarsminister Søren Gade (V) skal forklare sig.

Enhedslistens udenrigs- og forsvarsordfører, Frank Aaen, er enig.

»Udgangspunktet burde helt klart være, at bliver man taget til fange i en væbnet konflikt, så er man krigsfange uanset hvad«, siger han og tilføjer, at notatet »endnu en gang gennemhuller regeringens påstand om, at Danmark ikke har taget krigsfanger i Afghanistan.«

Forsvarsministeren afviste i går at kommentere indholdet i det juridiske notat, men henviser til, at der er tale om et dokument, som indgår i den verserende erstatningssag, anlagt af én af de 31 fanger, som Jægerkorpset angiveligt udleverede til mishandling hos amerikanske styrker i Kandahar i marts 2002.

Stor opmærksomhed

Forsvarsministeriet gjorde i en pressemeddelelse i går opmærksom på, at det juridiske notat ikke har været bortkommet i syv år. Det har blot været hemmeligholdt. Til gengæld har et yderst interessant følgebrev, som blev offentliggjort sammen med notatet, været bortkommet.

Af det syv år gamle følgebrevet fremgår det bl.a., at forsvarsministeren i januar 2002 var endog særdeles velorienteret om, at det kunne være problematisk at udlevere fanger til amerikanerne. For det første står der, at det juridiske notat afleveres til ministeren, fordi han den følgende weekend skal deltage i et seminar, hvor netop spørgsmålet om behandling af krigsfanger i Afghanistan kan forventes at komme op.

»I betragtning af den store årvågenhed og mediedækning, der for tiden er om behandlingen af krigsfanger i forbindelse med begivenhederne i Afghanistan, kan det ikke afvises, at emnet vil blive genstand for nogen debat på weekendens internationale seminar,« skriver fuldmægtig Lise Burrill til sin minister.

For det andet viser brevet, at Forsvarsministeriet allerede da var opmærksom på, at det kunne være problematisk at udlevere fanger til amerikanerne. Burrill gør derfor ministeren opmærksom på, at »problemstillingen vedrørende udlevering af tilfangetagne personer til de amerikanske styrker ikke berøres« i notatet. Daværende forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) har afvist at udtale sig om fangesagen og siger til flere medier, at han »ingen erindring« har om det juridiske notat.

Ombudsmandens

Offentliggørelsen af det syv år gamle notat gav ellers genlyd på Christiansborg, hvor flere partier nu mener, at Ombudsmanden bør se på regeringens hemmeligholdelse af dokumenter i den såkaldte fangesag.

»Folketinget har i årevis bedt om at få udleveret en række dokumenter i fangesagen, og det er ikke sket. Nu vil vi bede Ombudsmanden gå ind i sagen for at undersøge, hvordan det kan være, at centrale dokumenter først forsvinder, og så pludselig dukker op. Og for at sikre, at ministeriet ikke fortsat gemmer på vigtige dokumenter,« siger Frank Aaen.

Han betegner det som »dybt provokerende,« at Forsvarsministeriet først nu har lavet en grundig og manuel gennemgang af relevante arkiver.

»Hvorfor har man ikke for længst gjort det, når Folketinget og journalister har spurgt?« spørger han.

Socialdemokraternes Mogens Lykketoft mener også, Ombudsmanden skal se på myndighedernes tilbageholdelse af dokumenter i fangesagen.

»Man burde have en undersøgelse af, hvem i regeringen, der har vidst hvad, og hvordan dokumenter som disse nogle gange forsvinder eller påståes at være forsvundet«, siger han og betegner det som »fuldstændig uforklarligt, uforståeligt og utroværdigt«, at vigtige dokumenter i sagen kan blive væk.

»Dokumenterne er jo ikke skrevet på skrivemaskine, og der er jo også nogle mennesker, der har skrevet dem. Hvorfor er de ikke trådt frem?« spørger han og tilføjer, at der kan være tale om et brud på ministeransvarsloven.

»Hvis der er ministre, som har givet folk mundkurv på, er der tale om at fortie oplysninger for Folketinget, og det er et brud på ministeransvarsloven,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Schnieber

@Lykketoft og co

Spis nu lige brød til og lad eksperterne få hul på det her, inden i farer rundt som forudsigelige klovne i et spil kegler. Hvis i forsøger at score indenrigspolitiske point på den her så bliver kassen lukket. Helt lukket.

hvis i opfører jer ansvarligt, kommer i ind i loopet, men at fare rundt nu med ombudsmand og indenrigspolitiske dagsordner så vælter i korthuset.

Så fat det dog indsatserne her er meget større end ministeransvarlighed, forsvundne dok og FT forfængelighed.

Det her drejer sig om, hvis i ellers kan holde kæft længe nok, at fange rigtige røvhuler med blod på hænderne. (her tales der ikke om DK personel)

nøgle ord: DOJ, HOLDER, undersøgelse, CIA/DOD
Skal det skæres ud i pap for jer.

Lige nu der er i godt i gang med at ødelægge den største julegave i ikke vidste i ønskede jer, hvis vi bare er en smule heldige.

Hvis i så går efter Jensby bagefter, det vil i nok kunne, men hvis i går efter andre så vil de mennesker der sider inde med nøgle viden klappe i som små østers ikke fordi de får besked om det men fordi vi holder af vores minister.