Analyse
Læsetid: 3 min.

Derfor vil forsvaret have ånden tilbage i flasken

Fogedretten har givet det danske forsvar ret i, at bogen 'Jæger - i krig med eliten' ikke burde være udgivet. Og det er der ifølge militærkilder adskillige grunde til
Indland
22. september 2009

Det er detaljerne, der er problemet i Thomas Rathsacks kontroversielle bog om Jægerkorpsets operationer i Irak og Afghanistan. Når en dansk elitesoldat går i krig, medbringer han en C8-SFW 5.56 mm karabin, der har en kadence på 750-950 skud i minuttet og en effektiv skudafstand på 400 meter.

Når en gruppe jægere skal sikre en observationspost graver de et større antal Claymore-miner med 800 små stålkugler og sandfarvede ledninger ned i ørkensandet, når det danske Jægerkorps træner, foregår det ikke bare i USA og Storbritannien, men også i neutrale lande som Sverige, Schweiz og Østrig ligesom de barske gutter lærer at klare junglens udfordringer på ugelange ophold i Belize og Borneo.

Når jægerne agerer livvagter for en agent i Afghanistan kører de i en Toyota Hiace minibus og skruer pæren løs i venstre baglygte og højre forlygte, så de kan kende hinandens biler under operationerne. Og hvis nogen skulle være i tvivl om, hvordan de danske jægere forklæder sig i afghanske gevandter, kan man se det på et af bogens mange billeder.

Problematiske detaljer

Detaljerigdommen i Thomas Rathsacks bog Jæger - i krig med eliten er stor - og ifølge flere militære kilder, som ikke ønsker deres navne frem, brugbare for fjenden - i øjeblikket Taleban og deres allierede. Mange af oplysningerne vil kunne graves frem ved et større research-arbejde på nettet, men der er også mange detaljer, der ser dagens lys for første gang, siger kilderne.

Det gælder f.eks. antallet af operative jægere, som regeringen til enhver tid råder over (60), mængden af operationer, som korpset har været involveret i siden 2001 (mindst otte), at jægerne opererer forklædt som civile og mange andre oplysninger, som ikke har været offentlig kendt.

Et af de mest oplagte eksempler på detaljer, som forsvaret er kede af indgår i bogen, er den detaljerede beskrivelse af forberedelserne til sikring af et EU-topmøde i København i 2000, afsløringen af jægernes beskyttelse af en - formentlig amerikansk - agent i Afghanistan, den detaljerede gennemgang af elitesoldaternes bevæbning, organisering i grupper på otte mand i to køretøjer osv. og ikke mindst afsløringen af, hvordan en amerikansk elitesoldat i 2002 blev fundet af al-Qaeda, skudt i knæene og skridtet, fik skåret halsen over og blev efterladt med sin penis i munden.

Frygter konsekvenserne

Og her er vi så fremme ved det andet problem, som forsvaret har med Rathsacks bog, nemlig frygten for at andre landes elitestyrker og efterretningstjenester ikke vil samarbejde med danskerne i samme omfang som før.

Vil briterne og amerikanerne også fremover lade det danske forsvar se dokumenter, der er stemplet for UK eller US eyes only, som en af militærkilderne siger. I sidste ende kan det koste danske soldater livet, hvis de ikke får de nødvendige oplysninger om f.eks. placering af vejsidebomber eller Taleban-baser, mener flere kilder.

At en dansk elitesoldat udgiver sine erindringer er ikke det samme, som at en britisk eller amerikansk elitesoldat gør det. Forskellen er, at Danmark er fuldstændig afhængig af dette samarbejde og ikke har råd til at miste koalitionsparternes tillid, lyder argumentet.

Eksemplets magt

Netop ønsket om at bevise, at Danmark fortsat er et land, som man kan have tillid til og samarbejde med, også i meget følsomme militære anliggender, er formentlig hovedårsagen til forsvarets insisteren på et fogedforbud - også da det blev klart, at det takket være piratudgivelserne i Politiken og på netsiderne Wikileaks og Pirate Bay var umuligt at tvinge ånden tilbage i flasken.

Både Jægerkorpset og Frømandskorpset har traditionelt været omgærdet af en næsten mytisk lukkethed. En kort åbenhedsaffære, anført af tidligere Jægerkorpschef Poul Dahl og tidligere jæger B.S. Christiansen har været undtagelserne fra reglen, og bortset fra den penible fangesag fra 2002 har stilheden været total.

Bag bestræbelserne på at lukke munden på Thomas Rathsack står ifølge de militære kilder nok så meget ønsket om at statuere et eksempel og en gang for alle undgå, at andre danske elitesoldater vælger at følge i Jæger nummer 226's fodspor og offentliggøre deres memoirer. Ligesom i sagen mod den tidligere efterretningsagent Frank Grevil, der blev idømt fire måneders fængsel for at have lækket FE's Irak-vurderinger til pressen, er der intet, der taler så højt som eksemplets magt.

I militære kredse er de færreste derfor i tvivl om, at forsvarets ledelse og Forsvarsministeriet vil forfølge denne sag juridisk, både over for Thomas Rathsack, forlaget People's Press og dem, der som Politiken har optrykt og videreformidlet manuskriptet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Altså - Det handler ikke om Rigets sikkerhed.

Sagen handler om at grön stue ikke gjorde deres arbejdet mens der var tid.
De har kendt til bogen länge nok til at läre at läse.

Altså - Det handler ikke om Rigets sikkerhed, men läsefärdigheder.

Og frihedskämperne i Afghanistan har ikke tid til at nedkämpe alle ramponerende japanske köretöjer for tänk nu om besättelsesmagten ändrer bilmärke eller isenkram.

Altså - Det handler ikke om Rigets sikkerhed, men det kommer nok til at koste 4 geder at köbe en ny bil, såfremt den gamle spand stadigväk kan köre.

To all freedomfighter in the World. You can read about the Danish Weapon here (under the section Denmark):
Hurry, read it before Foghretten inprisons the authors!

(http://en.wikipedia.org/wiki/Colt_Canada_C7_rifle

Rigets sikkerhed?!

HA HA HA HA

Huh?

What do you mean, you can't read?!?!?

T-O-Y OTAAAA

Forsvaret fik bogen til gennemlæsning for et halvt år siden jf. Ekstrabladet - men lixtallet er måske for højt?

Sikke mange gode argumenter for at Danmark ikke skal være blandet ind den slags krigsførelse.
At rode sig ud i en konflikt, hvor ens sikkerhed er afhængig af om de andre vil lege med, vil alrig give sikkerhed, kun kanonføde. US og UK vil til en hver tid vudere deres egen sikkerhed størst, vi får kun resterne.

Hvad kom der egentlig ud af sagen om " operationsplanlægning "på Facebook ?

Men den skulle måske ties ihjel ?

Næh, det var en storm i et glas vand.

Monumentalt fuck-up fra forsvarets side, IMO.

Jeg har det lidt ambivalent med den bog; på den ene side synes jeg ikke det kan være rigtigt at en mand som er ansat i en højt betroet stilling, bagefter går ud og giver den som gårdsanger, og derfor har Ratschach ganske fortjent den flak han får.

På den anden side styrtede jeg jo ned og købte Politiken og kunne konstatere at der var tale om en velskrevet, underholdende og oplysende bog, som jeg ultimativt tror vil være med til at øge støtten og tilliden til vores soldater.

Nåee, en storm i et glas vand. Jamen det var da godt ...

Det er jo nok rigtigt, at det ville være en national sikkerhedsrisiko, hvis "fjende" vidste, at vi laver operationsplanlægning på Facebook.

Grim historie ! Jægerens bog er saftevand i sammenligning. Eller, er vi holdt op med at lave operationsplanlægning på Facebook ?

Ja, nu bliver de sendt med SMS.

Jeg støtter hverken terror eller krig eller noget som helst i den dur eller mol...

Det interessante er bare at hvis Forsvars-kommandoen havde holdt deres kæft i den her sag, ja så var bogen udkommet, havde fået halvdårlige anmeldelser. og det var. Skæbnens ironi kan det måske kaldes, at nu hvor det danske Forsvar har ladet afsløre, at der er detaljer i bogen, som sikkert er interessante for f.eks. afghanerne mv. ja så er det da helt sikkert at de folk vil gøre alt for at få fat i den. (ikke at jeg ønsker det, men tendensen er den samme, det vi giver energi, ja det vokser....)

Mht. om bogens detaljer, tjah, det skal jeg ikke kunne sige....Mit gæt (så ukvalificeret som det er) er at alle de detaljer, der står i bogen ved 'fjenden' i Afghanistan godt.

Samtidig ligger det jo i sagens natur, at elite-korps som f.eks. Jægerkorps nødvendigvis må være mere eller mindre hemmelige. På den anden side, hvis folk stadig skal støtte soldaterne, er det på tide, at Jægerkorpset og militæret i Danmark generelt åbner sig mere for indsigt i hvad der sker.

Claymore mine? De stammer fra Koreakrigen.

http://www.eliteukforces.info/special-air-service/weapons/claymore.php

Man skal tænke på, at det hverken er Slot Jørgensen eller de andre vi læser sige bogen er farlig for rigets sikkerhed, den vurdering stammer fra. Det er en sagsbehander. Sådan fungerer det i det offentlige. Et eller andet sted i systemet har der siddet en embedsmand, som har foretaget et skøn.