Baggrund
Læsetid: 2 min.

Eksperter: Højere straffe til klimaaktivister nytteløse

Alle partier på nær Enhedslisten bakker op om højere straffe til aktivister, der overtræder loven under klimatopmødet. Men det vil ikke have nogen effekt, mener eksperter
Alle partier på nær Enhedslisten bakker op om højere straffe til aktivister, der overtræder loven under klimatopmødet. Men det vil ikke have nogen effekt, mener eksperter
Indland
16. september 2009

I dag koster det 600 kroner at deltage i en ulovlig demonstration. Til december kommer det til at koste 6.000. I hvert fald hvis det står til Venstre, som bl.a. foreslår, at bøderne for at deltage i en ulovlig demonstration, gennemtrænge politiafspærringer og begå organiseret hærværk skal tidobles. Forslaget skal få aktivister til at afholde sig fra at medvirke i ulovlige demonstrationer. Men den tankegang er forfejlet, mener sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd Karina Nickelsen.

»Forslaget vil ikke have en forebyggende effekt, for det ville forudsætte, at de aktivister, der vælger at fortsætte en opløst demonstration, undervejs skulle begynde at overveje, om bødens størrelse gør det værd at fortsætte. Det kan jeg ikke forestille mig, de ville gøre,« siger hun.

Den holdning er Kriminalforsorgens formand, John Hatting, enig i.

»Det seneste eksempel fra stramningen af våbenloven burde få signalpolitikere til at stoppe op og overveje, hvorvidt stramninger bidrager til en samlet forståelse og ikke mindst reduktion og forebyggelse af mulig kriminalitet. I det her tilfælde er jeg bange for, at Venstre mere har behov for at spille stærk mand, end at de søger at skabe den bedst mulige faglige løsning på et problem, hvis det overhovedet er et problem,« siger han til Ritzau.

Den onde demonstrant

Tannie Nybroe fra aktivistgruppen Shut It Down mener heller ikke, at højere bøder vil have en effekt.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der går ind på deres bankkonto og tjekker, om de har 6.000 kr., i tilfælde af at den demonstration, de deltager i, bliver meldt ulovligt af politiet. Folk demonstrerer, når de mener, der er tale om en sag, som er vigtig at kæmpe for,« siger hun og tilføjer, at klimaet er sådan en sag.

Derfor vil Shut It Down forsøge at få lukket et kulkraftværk på Amager den 26. september. Tannie Nybroe understreger, at aktionen hverken er planlagt, fordi det er sjovt, eller fordi gruppen har lyst til at bryde loven.

»Det er fordi, der er brug for handling nu,« siger hun og tilføjer, at forslaget om højere bøder er et forsøg på at fjerne fokus på selve klimapolitikken.

»I stedet for at snakke om, hvad det her topmøde handler om, og om hvorfor der ikke bliver lavet reel klimapolitik i Danmark, så snakker medierne ikke om andet end repressalier imod demonstranterne. Ved at fortsætte med at snakke om onde demonstranter, så slipper man for at tale reel politik,« siger hun.

Supportere bliver væk

Men den køber de konservatives retsordfører, Tom Behnke, ikke. Han er derimod positiv over for Venstres forslag.

»Højere bøder vil ikke afholde de hardcore ballademagere fra at lave ballade, men det vil afholde de mange medløbere, som bare synes, det giver et 'rush' at være på sidelinjen. Og i det øjeblik, hvor de hardcore ikke længere har hele deres slæng af supportere med sig, så holder de automatisk også lavere profil,« siger han.

Det tvivler Karina Nickelsen dog på.

»Der har i længere tid været en udbredt tillid til, at højere straffe ville kunne løse de forskellige problemer i samfundet. Vores holdning er, at der også er andre veje,« siger hun og tilføjer, at Det Kriminalpræventive Råd ikke er imod straf.

»Men det handler om at se på, hvad de mest effektive metoder er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Storinggaard

Mange vil noget bedre end det vi har i dag, men med loven i hånden blive de nægtet adgang til ændre det nuværende til det bedre... Forklar mig lige igen, hvad forskellen på Iran og os er....

Kurt Svennevig Christensen

Jeg er uenig med de mange som mener, at de højere bøder ikke vil "have nogen effekt".

Jeg tror netop de vil afholde mange alm. mennesker fra at deltage i demonstrationer. De høje bøder vil nok ikke have den store effekt på de mere professionelle, der er blevet en integreret del af de store topmøder, de vil nok stå fast, eller også vide hvordan de skal undgå at blive nappet.

Så resultatet bliver, at man får skilt fårene fra bukkene. De bløde bliver hjemme i bekymringen for husholdningsbudgettet og de hårde overtage gaden og dagsorden i medierne og de store bøller og ægte banditter i habitter, ude i Bellacenteret, kan uden denne store folkelige opmærksomhed og modstand, blive enige om kun at gøre meget lidt.

" Højere straffe til klimaaktivister (er) nytteløse ", ja, men det er " højere strafferammer "ikke. De giver stemmer ... og det er vist det, det her drejer sig om.

Regeringen har igennem snart otte år klart vist, at realiteterne på jorden rager den en papand.

Et valgstunt.

Lasse maarup Thomsen

Bøderne vil helt bestemt få en effekt, men sandsyneligvis ikke den ønskede.

Resultatet af disse tiltag vil blive yderligere stramninger i retspolitikken. Hvis man skal betale 10.000 kr. (!) i bøde, for at deltage i en ikke godkendt demonstration, hvad kan det så ikke også blive til?

Steffen Dickhudt Christensen

"Regeringen har igennem snart otte år klart vist, at realiteterne på jorden rager den en papand."

Vi må se at få ændret i grundloven, så de som er realistiske kan gøre hvad de vil.

Folketingets udspil er den mest sikre måde at gøre protesterne mere militante. Benzin har aldrig været noget god brandslukker.

Jimmi Thøgersen

"Jeg tror netop de vil afholde mange alm. mennesker fra at deltage i demonstrationer."

Præcis. Men alt tyder da også på, at det netop er V(KO)'s reelle hensigt med forslaget.

Lasse maarup Thomsen

Jeg kan ikke se hvorfor man skal lave nogle så drastiske tiltag, når de kun rammer alm. mennesker, der ikke er lovbryderer eller kriminelle. VK erkænder det jo selv. De nye tårnhøje bøder holder ikke de egentlige skurke væk. Istedet er det almindelige mennesker der bliver ramt og straffet af dette.

MEN - Der er da en givet en højere visdom i at forhøje bødetaksterne for ulovlige demonstrationer.

Derved er regeringen og politiet klædt på til de endnu større ulovlige demonstrationer der kan forventes i nær fremtid når Venstres 'lømmel-bønder' snart har forgiftet alt Danmarks dejlige drikkevand med deres sprøjtegifte og gjort det komplet udrikkeligt !

100 større vandværker lukkedes i 2008 p.g.a. sprøjtegifte !

Med samtlige 5 millioner danskere på gaderne i en garanteret ulovlig demonstration over mangelen på drikkeligt vand vil Statskassen kunne forvente en indtægt på 6.000 kr pr. person x 5 millioner = er 30 milliarder Kr. - nok til at kompensere lidt for fremtidens mangel på olieindtægter og endda nok til at bygge Hitlersregimets drømmebro til Tyskland hvis man kan man provokere den samlede befolkning på gaden ca. 3 gange om året i ulovlige demonstrationer = er det lige 90 milliarder Kr. ned i bødekassen !

Venstre har således dementeret rygtet om deres 'bonde-dumhed' bortset fra når det gælder lige sprøjtegifte og drikkevand !

Gregers "Mr. Green" Møller

Jeg giver Tannie Nybroe fuldstændig ret!! Der skal handling til nu..
6000 kr. for at gå på åben gade og demonstrere for noget der er så åbenlyst rigtigt, det er jo absurd! Synes hellere der skulle gives en ordentlig bøde til de politikere der har sendt tusindvis af politifolk i kamptræning for at holde de "langhårede!" nede.. øv.. der skulle hellere bruges noget tid på at finde ud af hvordan man kan skabe en Verden hvor det slet ikke er nødvendigt at demonstrere for den her sag .. en grøn Verden!!
Tjek: www.mr-green.dk .. jeg håber du vil følge os .. vi smiler i altfald hellere end at slå!
Igen: "Handling nu!!!"

Det er godt at man hæver de nævnte straffe. Det hjælper på MIN retsfølelse at de får lov at betale. Desuden skal staten også have noget ind i kassen pga. de store udgifter, som staten er ude i pga. aktivister og demonstrationer.

Alfred Larsen

Jeg må skuffe dig - så drakoniske bødestraffe bliver umulige at inddrive, det er jo derfor retssystemet giver ungdomsrabat, så de unge mennesker skal afsone - det koster samfundet penge.

Højere bødestraf fremmer brug af fantasi - og her vil VKO-regeringen altid være et skridt bag efter...

Bill Atkins

Har de ingen penge, så må forældrene til lommerne, evt. indeholde bøden i bistanden og huslejen. De er jo faktisk deres skyld at ungerne er opdraget til hærværk. Vi har mange småøer uden befolkning. En sådan kunne indrettes som spejderfængsel, dvs. hvor de selv laver latriner, mad, slagter høns, udfører justits mv.

Forbryderne befinder sig ikke udenfor murerne. De befinder sig indenfor, iført slips.

Dorte Sørensen

I mine øjne er det største problem ved Venstres forslag om højere bøder for deltagelse i en af politiet bestemte opløste demonstrationer, at folk ikke i fremtiden tør deltage i demonstrationer ol. Er det sådan et samfund Venstre ønsker.
En anden bekymrende ting er at Folketinget har vedtaget vilkårlige forebyggende anholdelser. Var det ikke sådan forhold vi kritiserede den gamle Østblok for?

Heinrich R. Jørgensen

Dorte Sørensen:
"Er det sådan et samfund Venstre ønsker."

Er det et retorisk spørgsmål?

Uanset hvad, er det nok værd at besvare det, med et rungende "Ja". Det er tydeligvis, hvad Venstre ønsker.

Uforståeligt, for de fleste, og det burde også være uforståeligt for de fleste der plejer at stemme på partiet Venstre. Der står som bekendt ikke noget om totalitarisme, fascisme, kontrolstat, ensretning og knægtelse af forsamlingsfrihed m.v. som ønskelige politiske visioner for Danmark, i partiprogrammet.

Kurt Svennevig Christensen

Det er et alvorligt lovforslag som hvis det vedtages vil få endnu flere kroteske og utilsigtede straffede fremover end sagen om knive.

For nu vil alle tænkelige arbejdskampe også blive omfattet. Enhver må da kunne se, at det er endnu en signalpolitik som skyder med spredhagl og som derfor vil ramme alt og alle.

Og mens jeg husker det. Jeg forsøger faktisk at holde mig ude fra disse "debat" blogs, for hver gang man skriver noget, så kommer der et "Alfred Larsens" synspunkt, som uden eftertanke blot siger det helt modsatte af hvad bloggen gerne ville sætte til debat.

Her siger Alfred Larsen blot "jeg synes det er godt de hæver bøderne". Fint så ved vi det,. Men hvad synes AL om at alm. mennesker bliver udsat for overgreb fordi de bruger deres grundlovssikrede ret til at demonstrere?

Vil AL med flere have forbudt demonstrationer eller har AL monstro noget andet på hjerte? Eller skal man overhovedet tage synspunkter a la Alfred Larsens alvorligt?

Fint at bøderne bliver hævet, noget skal der gøres for at fjerne voldelige autonome fra gaden.
Personligt havde jeg foretrukket 8+ års fængsel til demostranter der bruger vold, udøver hærværk eller bevidst går efter at lave kriminelle handlinger under demonstrationer.
Fjern de voldelige demonstranter fra gaden så fredelige kan udtrykke sig frit.

Kurt Svennevig Christensen

Lasse Dahl, du er meget lidt oplyst om den verden du udtaler dig om. For selvfølgelig skal voldlige personer og grupper væk fra gaden - alt andet vil være noget vrøvl. Mht. de demonstranter som smadrer vinduer og kaster sten og andet efter politiet, så bliver de retsforfulgt i dag med bøder og fængsel.

Dette forslag vil ramme folk der alene vil udtrykke deres utilfredshed med politikerne. For hvis ikke man kommer hurtig nok væk, efter at politiet har opløst en lovlig varslet og tilladt demonstration, risikerer man store bøder.

Og det faktum, vil i forbindelse med klimatopmødet, uden tvivl også afholde alm. mennesker fra at demonstrere. Og så har regeringen fået det den gik efter, nemlig isoleret demonstrationerne til kun at omfatte de professionelle i gaderne, og den deraf følgende retorik.

For der er stadig en verden til forskel for de ansvarlige på en udtalelse til TV, fra ung mennesker der godt vil have lidt sjov i gaden og familien Danmark repræsenteret ved dybt bekymrede far, mor og børn.

Måske lige netop den forskel der brug for, til at få smidt den siddende VK (O) regering ned på de bagerste rækker i Folketinget, hvor de er savnet og hører hjemme.

Kurt Bertelsen Christensen som situationen er i dag, er der næppe mange fredelige demonstranter at finde til klima topmødet pga de autonome.
De fleste er klar over at udsigterne til at autonome endnu engang laver psykopatiske angreb på politiet og hærger erhvervsdrivendes butikker uanset disses evt tilknytning til det emne de autonome evt "demonstrerer" imod.
Gang på gang ser vi at de autonome får lov til at gå fri igen dagen efter at de har udøvet deres hærgen.
Derfor er det nødvendigt med hårdere skridt imod dem, hvor mulighederne strækker sig fra bøder til kollektive straffe for at medvirke til at hærge.
Nu er kollektive straffe generelt en dårlig ting, men noget skal der gøres og jeg mener at højere bøder er en god start.

Kurt Svennevig Christensen

Lasse Dahl: Lad os nu holde skidt for sig og snot for sig. Dette nye forslag til højere bøder, har intet at gøre med de demonstranter, som med vold og hærværk, partu vil konfronteres med politiet.

Tværtimod vil det kun sætte mere skub i dem.

Nej det er os alm. mennesker som gerne bruger vores ret til at demonstrere mod det vi vil have ændret. Og da denne lov skal række ud over klimatopmødet, får det den konsekvens, at vi tænker os om en ekstra gang, inden vi går i demonstration for alt det vi nu kan finde på at demonstrere imod, med fagforeningen; mod nedskæringer af skoler og hospitaler; for miljøet osv.

Vi gør netop det lovstillerne siger - tænker os om en ekstra gang og bliver så hjemme, fordi vi med den lov meget hurtig kan få bøder for ikke at have fjernet os hurtig nok.

Så siger lovgiverne, jamen det var jo ikke dem vi ville ramme og gør det alligevel. Og det er efter min mening alt for meget sammenhæng mellem dette lovforslag og de negative forventninger vi kan spore fra regeringens side til en succes til december.

Og bliver det en fiasko til december så har de ansvarlige meget brug for så meget ballade i gaderne som muligt, for at fjerne opmærksomheden fra Bellacenteret og ud til "volden på gaden".

Har du forstået min pointe? Det håber jeg for din pointe er der ikke meget kød på, for de folk du taler vil ikke begrænse sig af højere bøder - tværtimod.

Kurt Bertelsen Christensen :
At højere bøder vil sætte skub i de autonome er noget af et postulat fra din side.
Nu omhandler forslaget kun bøder til ulovlige demonstrationer, og det vil derfor næppe have nogen nævneværdig effekt på lovlige demonstrationer.
Hvorvidt der kommer et brugbart resultat ud af klima topmødet må tiden vise.
Men hvis du mener at regeringen ønsker vold i gaden til december er der jo kun at opfordre autonome til at blive hjemme og ikke spille regeringens spil.

Peter Jespersen

Det eneste som det her går ud på er at vise politisk handlekraft. Om det virker er komplet ligegyldigt, nu har man "gjort noget" ved det såkaldte problem (Nikkedukker kan vi lide, ikke folk der demonstrerer).

Det er meget symptomatisk for VOK og man kunne ikke forvente ret meget andet. Der er ikke ret meget som VOK har udført, der har haft nogen positiv effekt på dette samfund, så hvor begynde nu.

Men hvad der skuffer mig vanvittigt er at SF er hoppet med på vognen. I et desperat forsøg på at virke seriøse laver de sådan et useriøst træk, der strider direkte imod partiets rødder.
Har været villig til at sluge en del kameler som man kaldet det internt - men nu er det sgu ved at være nok.

Kurt Svennevig Christensen

Jeg er enig Peter Jespersen, det er vanvittigt af SF, det er efterhånden komplet umuligt at finde hoved og hale i det SF foretager sig.

Ja Lasse Dahl jeg opfordrer alle der gider høre på mig i denne sag, om at afholde sig fra alt, der kan trække mediernes opmærksomhed væk fra de ansvarlige i Bellacenteret.

For dette klimatopmøde adskiller sig fra mange andre store topmøder ved at de politisk ansvarlige skal levere, de har tvunget sig selv til det, så enkelt er det. Og derfor skal vi ikke have demonstrationer der ender i hærværk og vold.

Og det bedste forsvar mod vold og hærværk fra mindre grupper er store folkelige demonstrationer

selvfølgelig vil en 6000kr bøde have virkning.
Idealisterne optændt af den hellige ild vil nok være ligeglade, den kommer nok bare på regningen.
Men alle de hangarounds som hægter sig på vil tænke to gange eller tre.

Nu har vi tre politiske fanger siddende i dansk fængsel. Det går rast baglæns for det forhenværende demokratiske Danmark. Og den gamle modstandsavis er tavs som graven.
Imens er de fine til taffel hos enevælden.