Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Endelig smed Helle fløjlshandskerne'

Den nye og kontante linje over for Dansk Folkeparti vakte begejstring hos socialdemokratiske delegerede
Indland
26. september 2009

Begejstringen over Helle Thorning-Schmidts nye og kontante linje over for Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti var i går til at tage og føle på blandt de godt 850 socialdemokratiske delegerede. Af de over halvtreds klapsalver, som S-baglandet lod regne over formanden på talerstolen, var bifaldene allerkraftigst, da Thorning satte sine stød ind mod regeringens magtfulde støtteparti. Og i pauserne i løbet af dagen summede forhallen af en begejstring over, at »Helle endelig har smidt fløjlshandskerne«.

Det var ikke et øjeblik for tidligt, mener Jens-Erik Lorentsen fra Ikast.

»Man kan sige meget om DF - men de har jo fået de vælgere, som vi andre har givet dem. Det er kun os, der kan ændre på, at Pia og DF er så stærke og kan køre regeringen rundt ved næsen, som de gør. Det fik Helle markeret helt tydeligt - og det er jeg glad for,« siger han.

Lissi Gyldendal fra Roskilde så lige præcis ti minutters tv fra Dansk Folkepartis årsmøde i sidste uge.

»Så var jeg nødt til at slukke, for i de ti minutter bestilte Pia Kjærsgaard jo ikke andet end at rakke Socialdemokraterne ned - og for øvrigt også regeringen. Derfor var det meget befriende, at hun for en gang skyld fik tilbage, hvad vi rent faktisk mener om hende,« siger hun

Ro på bagsmækken

At Helle Thorning-Schmidt nu er blevet så »klokkeklar« i udmeldingerne om også DF skyldes ifølge byrådsmedlem Kirsten Gramm Mogensen fra Assens, at der nu endelig er helt ro på bagsmækken hos Socialdemokraterne.

»Helle blev puttet ind i det her firma, da der var uro og fløjdannelser. Dem har hun fået luget fuldstændig ud i. Og når der er ro i en organisation, så kan man virkelig også melde klart ud. Men nu kører det. Det er jeg ikke i tvivl om,« siger hun.

Samtidig skræmmer sporene fra tidligere, siger Ole Nielsen fra Vejen.

»Det kan godt være, at Nyrups udtalelser om, om DF nu er stuerene, har spøgt lidt for længe. Men dét har vi for længst lagt bag os - og i dag er diskussionen jo en hel anden. Det er befriende, at man nu kan ramme dem på noget mere reelt end bare at sige, at de ikke er stuerene,« siger Ole Nielsen, der vender sig stærkt imod, at Dansk Folkeparti bliver omtalt som 'socialdemokraterne classic'.

»De har overhovedet ikke noget med den opfattelse, jeg har af Socialdemokratiet, at gøre.«

Dan Monrad fra Horsens ser i Helle Thorning-Schmidt en taler, der bringer minder frem om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V):

»Han kunne jo også holde lange, politiske brandtaler. Men der hører sammenligningen selvfølgelig også op,« siger Dan Monrad.

Han har det selv lidt ambivalent med angrebene på Dansk Folkeparti.

»I virkeligheden burde vi ikke snakke om dem overhovedet. Jeg synes, at det er en helt rigtig strategi - men når vi kommer i regering, så skal vi også holde op med at snakke mere om Dansk Folkeparti.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her