Læsetid: 4 min.

Falske uddannelser er i vækst

Fupuniversiteter er et stigende problem både herhjemme og i udlandet. Her kan du kan købe dig til en akademisk grad uden de helt store kvalifikationer. Problemet er, at det i Danmark og mange andre steder i verden er lovligt at oprette et universitet og udbyde uddannelser uden nogen form for godkendelse, påpeger ekspert
Fupuniversiteter er et stigende problem både herhjemme og i udlandet. Her kan du kan købe dig til en akademisk grad uden de helt store kvalifikationer
Indland
9. september 2009

Både i Danmark og i udlandet er fupuddannelser og værdiløse eksamensbeviser et voksende problem. Alene i perioden fra 2000 til 2004 firedobledes antallet af falske universiteter på internettet fra 200 til 800, viser en svensk rapport fra Högskolaverket, der hører under det svenske undervisningsministerium. En af forfatterne bag er Erik Johansson, der arbejder med vurdering af uddannelser.

»I USA og Storbritannien har den her type af virksomheder, der tjener penge på at sælge falske uddannelser, eksisteret i årtier, men internettet har gjort degree mills (eksamensfabrikker, red.) til et langt mere udbredt fænomen de sidste ti år,« forklarer Erik Johanssen.

I Danmark er der tre uddannelser, som Erik Johansson kategoriserer som tvivlsomme: Knightsbridge University, Denmark College of Management and IT og Arab Open Academy in Denmark. To af virksomhederne udbyder ifølge deres hjemmesider bachelor, master, ph.d.'er, mens Denmark College of Management and IT udbyder en mere hjemmestrikket: Academy Profession Degree. Om der er tale om postordrefirmaer, hvor man køber et eksamensbevis, eller der er tale om reel undervisning på de danske institutioner, står imidlertid hen i det uvisse.

Konsulent Allan Bruun Pedersen holder øje med denne type uddannelser i CIRIUS, der står for vurdering af udenlandske uddannelser:

»Vi kan ikke med sikkerhed sige, om der er tale om rigtige uddannelser, men i en del tilfælde er der mere tale om en virksomhed end en uddannelsesinstitution, selvom de benytter titlen universitet,« forklarer Allan Bruun Pedersen.

De danske universiteter med tvivlsomme bachelor-, master- og ph.d.-grader til salg er svære at få i tale. Denmark College of Management and IT og Arab Open Academy in Denmark kan kun kontaktes per e-mail. Ingen af dem svarede dog tilbage inden redaktionens slutning. På Knightsbridge University, der har en postboksadresse i Spentrup uden for Randers, svarer rektor Henrik Fyrst Kristensen på mobilen, at han ikke ønsker at udtale sig til pressen.

Virksomheder

I Danmark og mange andre lande er det ikke ulovligt at kalde sit firma for et universitet eller udbyde private akademiske grader mod betaling uden nogen form for godkendelse. Og det er ifølge Erik Johansson et stort problem:

»De svenske og danske myndigheder prøver ikke at stoppe de juridiske smuthuller, som gør, at bluffuniversiteter kan slå sig ned her. Hvis alle kan kalde alting for et universitet og sælge falske akademiske grader, er det problematisk, fordi begrebet universitet i folks øjne vidner om noget troværdigt,« siger Erik Johansson, der har bedt den svenske undervisningsminister stramme reglerne for, hvornår man kan kalde sig et universitet.

Det eneste, man i dag skal gøre, er at oprette et firma. De private aktører må dog ikke angive, at de er godkendt af staten. Allan Bruun Pedersen mener, at der bør holdes nøje øje med falske uddannelser:

»Vurderingen af folks uddannelser har jo retslig indvirkning, blandt andet fordi du får løn herefter og adgang til at søge bestemte jobs på baggrund af din uddannelse.«

I Danmark har der eksisteret et par tvivlsomme universiteter de sidste ti år, mens Sverige først har set de første af slagsen for to år siden, fortæller Erik Johansson:

»Men der er formodentlig flere, end vi er klar over.«

Allan Bruun Pedersen er enig i Johanssons vurdering af, at der i øjeblikket er to-tre universiteter med tvivlsomme akademiske grader i Danmark. Han ønsker dog ikke at sætte navne på.

»Der er ikke nogen grund til at brande dem yderligere. Og de gør jo i princippet ikke noget ulovligt, når du gerne må bruge universitet, college eller akademi i dit virksomhedsnavn,« siger Allan Bruun Pedersen.

At udbuddet af mere eller mindre lødige uddannelser er et voksende problem, mærker de ansatte i konsulentfirmaet Mercuri Urval, der blandt andet hjælper virksomheder med at finde egnet personale.

MBA-inflation

Administrerende direktør Christian Kurt Nielsen fortæller, at de jævnligt oplever folk, der pynter på cv'et.

»Folk opgiver uddannelser, de ikke har og vedlægger også ind imellem falske eksamensbeviser, selvom vi ikke støder på det så hyppigt,« fortæller Christian Kurt Nielsen.

Uddannelsesmarkedet er blevet mere internationalt og langt sværere at gennemskue. Mercuri Urval ser flere eksamensbeviser fra mindre, ukendte og private uddannelsesinstitutioner end før i tiden .

»MBA-inflationen (Master of Business Administration, red.) betyder, at hvor man tidligere tog de fleste uddannelser for gode varer, fordi de var taget på kendte internationale universiteter som Yale, Harvard eller London School of Economics, så er der nu kommet langt flere obskure uddannelser på hylderne, hvor vi i realiteten ikke kan vide, om det er et 14-dages kursus, som vedkommende har taget på nettet eller en treårig uddannelse,« forklarer Christian Kurt Nielsen.

Erik Johansson mener ikke, at falske akademiske grader er forbeholdt bestemte erhverv eller uddannelsestyper - hvilket også sagen i Tyskland vidner om (se artiklen herunder). I Sverige har både beskæftigelsesministeren og for nylig en universitetsansat docent vist sig at have en af de mere letkøbte akademiske grader på cv'et, fortæller Johansson: »Jeg tror, den økonomiske krise vil få den her forretning til at vokse yderligere. Højere uddannelse er en vare, som er i høj kurs, fordi det åbner flere muligheder og giver en bedre løn. Jeg tror, der er mange fra alle segmenter af samfundet, der kan føle sig fristet til at tage genvejen til en akademisk grad - specielt i en tid med høj arbejdsløshed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Jeg har selv stenet over dette fænomen i forbindelse med mit ophold i Nepal, 3 år tilbage. I Nepal er fænomenet velkendt, og der findes konsulenter, der imod høj betaling formidler universitetsgrader og eksamensbeviser, så den betalende "student", kan blive optaget på et vestligt universitet, og dermed få visum, og yderligere jobmuligheder. Ofte så anvendes "online universiteter", til at skaffe de fonødende "kvalifikationer".

Jeg kom i den forbindelse forbi Knightsbrigde "universitet" ved Spentrup, Randers hjemmeside og lavet en simpel google-søgning, på de tilknyttede "professorer" og fandt at de til dels eksisterede hvis man ændre lidt på navnene. Hvis overhovedet. - Det betyder i min verden, at der tale om fup.
Jeg tjekkede de to andre nævnt i artikel. De har ikke engang nævnt hvem der underviser, eller hvilket uddannelsesniveau underviserne har.

Jeg kan derfor ikke forstå, hvorfor Allan Bruun Pedersen, har svært ved at gennemskue fidusen.
Knightsbrigde laver flotte diplomer, til de bonet gulve, og gode universiteter, og det er ikke uddannelser, de to andre sælger men adgang til EU igennem studievisum.

Kan de ikke også undersöge om Århus Universitet, Köbenhavns Universitet og Lemvig Business School er fup-uddannelsessteder.

En del af den såkaldte uddannede regering i Danmark har ifölge deres egne CV taget uddannelser fra disse anstalter...

CBS må også tælles med på listen, de huser jo cepos.

Thomas Ole Brask Jørgensen

For jer er RUC vel det bedste.