Baggrund
Læsetid: 3 min.

Frysende pingviner i aktion mod kul

Som små frysende pingviner gik aktivisterne i stå foran politiets knipler. De 1.200 unge satte kul på dagsordenen uden at lykkes i deres forsøg på at stoppe Amagerværket
Med små skridt prøvede meget unge demonstranter at lukke Amagerværket - uden held.

Med små skridt prøvede meget unge demonstranter at lukke Amagerværket - uden held.

Christian Als

Indland
28. september 2009

De samles på Christianshavns Torv i København, under statuen af en grønlænder med sin kajak. Fra højttalerne lyder på engelsk et reaggaehit: »Et skridt frem og to tilbage. Træd ud af Babylon.« Omkring 1.200 ungeaktivister til Shut it Down-aktion mod Amagerværkets kulforbrug og over højttaleranlægget råber en pige:

»Det virker, som om I er fuckin' nede med at lukke det lort,« hvilket betyder noget i retning af gerne at ville lukke værket.

Gennemsnitsalderen er ung. Det er meget få, der er over 30. En purung svensk punker med munkeklip og nittevest har fået tatoveret ungdomshusets dødningehoved med teksten: Intet glemt, intet tilgivet.

Coal Kills - kul dræber - står der på banneret fra en højttalervogn, som ind imellem oser, så de omkringstående demonstranter ligner et billede fra en smogindhyldet kinesisk by. Demonstrationen bevæger sig ned ad Kløvermarksvej og forenden skimtes en vindmøllevinge på arbejde. Nogle biler holder tilbage og aktivister med hvide kinder og sorte øjenhuller har frosset enhver bevægelse, mens de holder et banner, der siger: »A bright future« - en lys fremtid.

En velklædt herre på vej til bryllup i sin sportsvogn, ruller vinduet ned og siger: »Det er da fantastisk vigtigt, at vi får noget renere energi«.

Demonstrationen består af to dele. De, som vil forsøge at komme ind på værket, og de som vil støtte uden at komme i konfrontation med politiet. Første del af demonstrationen begynder med at gå til Vattenfalls hovedindgang, hvor de mødes af et massivt politiopbud bag hollændervogne under et kæmpe banner fra kraftværket, der siger: »Vattenfall - åben for dialog.«

Aktivisterne er for få og opgiver, før de overhovedet kommer hen til indgangen. Der er simpelthen for meget politi. En mindre flok har stillet sig foran indgangen til det nærliggende forbrændingsanlæg, men får efter et kvarter at vide fra højttaleren: »Det er ikke der, vi skal ind i dag«.

Politiets dag

Amagerværkets fire skorstene rejser sig op i himlen. Værket er i sin tid bygget på resterne af Mellemfortet, der indgik i Københavnsbefæstning. I dag er det ordensmagten, der har befæstet området.

»Det bliver vist politiets dag,« siger en aktivist før konfrontationen for alvor er begyndt. I et nyt fremstød forsøger aktivisterne sig igen fra bagindgangen ned af det, som hedder Vindmøllevej. Her bliver hegnet klippet flere steder, og det lykkes en flok på omkring 50-100 stykker at trænge ind på et lukket området lige foran selve værkets grund.

Mens højttalervognen forsøger at gejle stemningen op, lyder det advarende fra ordensmagten, at de risikerer at blive anholdt, hvis de fortsætter frem. Foran dem står politi i kæder. Havde de løbet på samme tid, ville de sandsynligvis have lykkedes i deres forehavende, nemlig at komme ind på grunden og stoppe værket. Men de tør ikke rigtigt. De fleste ser ud til at være under 20 år. Gruppen klumper sig tæt sammen, og med bittesmå skridt bevæger aktivisterne sig fremad. Det ligner en flok skræmte pingviner på en isflage i åbent hav.

Omkring aktivisterne står næsten 50 pressefolk, der spændt og med kameraet parat venter på dramaet. En journalist i Lacoste sneakers snakker med sin redaktion:

»Det er som, de ikke rigtig har viljen«, siger han i telefonen.

På toppen af kraftværket står Vattenfalls arbejdere som små sorte silhuetter og følger slaget på jorden.

Nogle ganske få aktivister løber igennem politiets førstekæder, men mister modet, fordi ingen kommer efter dem, selvom alle jubler. Sågar de frivilligt tilbage igen. Men politiet har trukket kniplerne og tamper løs på de forreste, hvilket hurtigt får gruppen tilbage. Lidt senere forsøger de igen et nyt sted, og der lykkes de i at komme tættere på. Men slaget er tabt. I hvert fald det konkrete slag om at komme helt ind på værkets grund. Til gengæld er det lykkedes at sætte fokus på Danmarks kulforbrug, i balancegangen mellem den konfrontation, der trækker medierne til truget og den forsigtighed, der tillader aktivisterne at holde fokus på deres budskab.

Video fra protesten på: www.information.dk/205275

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her