Baggrund
Læsetid: 3 min.

Frysende pingviner i aktion mod kul

Som små frysende pingviner gik aktivisterne i stå foran politiets knipler. De 1.200 unge satte kul på dagsordenen uden at lykkes i deres forsøg på at stoppe Amagerværket
Lørdag demonstrerede 1.200 miljøaktivister imod kulkraft, men som små frysende pingviner gik aktivisterne i stå foran politiets knipler. De unge satte kul på dagsordenen uden at lykkes i deres forsøg på at stoppe Amagerværket
Indland
28. september 2009

De samles på Christianshavns Torv i København, under statuen af en grønlænder med sin kajak. Fra højtalerne lyder på engelsk et raggaehit: »Et skridt frem og to tilbage. Træd ud af Babylon.« Omkring 1.200 ungeaktivister til Shut it Down-aktion mod Amagerværkets kulforbrug og overhøjtaleranlæget råber en pige:

»Det virker som om I er fuckin’ nede med at lukke det lort«, hvilket betyder noget i retning af, gerne at ville lukke værket.

Gennemsnitsalderen er ung. Det er meget få, der er over 30. En purung svensk punker med munkeklip og nittevest har fået tatoveret ungdomshusets dødningehoved med teksten: Intet glemt intet tilgivet.

Coal Kills - kul dræber står der på banneret fra enhøjtalervogn, som ind i mellem oser så de omkringstående demonstranter ligneret billede fra en smogindhyldet kinesisk by.

For få aktivister

Demonstrationen bevæger sig ned af Kløvermarksvej og forenden skimtes en vindmøllevinge på arbejde. Nogle biler holder tilbage og aktivister med hvide kinder og sorte øjenhuller har frosset enhver bevægelse, mens de holder et banner, der siger: »A bright future« - en lys fremtid. En velklædt herre på vej til bryllup i sin sportsvogn, ruller vinduet ned og siger: »Det er da fantastisk vigtigt, at vi får noget renere energi«.

Demonstrationen består at to dele. De som vil forsøge at komme ind på værket, og de som vil støtte uden at komme i konfrontation med politiet. Første del af demonstrationen starter med at gå til Vattenfalls hovedindgang, hvor de mødes af et massivt politiopbud bag hollændervogne under et kæmpe banner fra kraftværket, der siger: »Vattenfall - åben for dialog.«

Aktivisterne er for få og opgiver før de overhovedet kommerhen til indgangen. Der er simpelthen for meget politi. En mindre flok harstillet sig foran indgangen til det nærliggende forbrændingsanlæg, men fårefter et kvarter at vide fra højtaleren: »Det er ikke der, vi skal ind i dag«.

Politiets dag

Amagerværkets fire skorstene rejser sig op i himlen. Værket er i sin tid bygget på resterne af Mellemfortet, der indgik i Københavns befæstning. I dag er det ordensmagten, der har befæstet området.

»Det bliver vist politiets dag«, siger en aktivist før konfrontationen for alvor er begyndt.

I et nyt fremstød forsøger aktivisterne sig igen fra bagindgangen ned af det som hedder Vindmøllevej. Her bliver hegnet klippet flere steder og det lykkedes en flok på omkring 50-100 stykker at trænge ind på et lukket området lige foran selve værkets grund. Mens højtalervognen forsøger at gejle stemningen op, lyder det advarende fra ordensmagten, at de risikererat blive anholdt, hvis de fortsætter frem. Foran dem står politi i kæder. Havde de løbet på samme tid, ville de sandsynligvis have lykkedes i deres forehavende, nemlig at komme ind på grunden og stoppe værket. Men de tør ikke rigtigt. De fleste ser ud til at være under 20 år. Gruppen klumper sig tæt sammen, og med bittesmå skridt bevæger aktivisterne sig fremad. Det ligner en flok skræmte pingviner på en isflage i åbent hav.

Omkring aktivisterne står næsten 50 pressefolk, der spændt og med kameraet parat venter på dramaet. En journalist i lacoste sneakers snakker med sin redaktion:

»Det er som, de ikke rigtig har viljen«, siger han i telefonen.

På toppen af kraftværket står Vattenfalls arbejdere som små sorte silhuetter og følger slaget på jorden.

Nogle ganske få aktivister løber igennem politiets første kæder, men mister modet, fordi ingen kommer efter dem, selvom alle jubler. Så går de frivilligt tilbage igen. Men politiet har trukket kniplerne og tamper løs på de forreste, hvilket hurtigt får gruppen tilbage. Lidt senere forsøger de igen et nyt sted, og der lykkes de i at komme tættere på. Men slaget er tabt. I hvert fald det konkrete slag om at komme helt ind på værkets grund. Til gengæld er det lykkedes at sætte fokus på Danmarks kulforbrug, i balancegangen mellem den konfrontation, der trækker medierne til truget og den forsigtighed, der tillader aktivisterne at holde fokus på deres budskab.

Se også Informations video fra aktionen ved Amagerværket

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

-æh nej- de gjorde ej...

Det eneste de fik ud af deres lille aktion var at politiet anholdt 177 aktivister, løslod dem alle, undtagen 12-15 stykker, som er blevet sigtet for et eller andet.

Om jeg forstår at man vil lukke et kulkraftværk? Hvordan sætter det fokus på forbruget af kul...

Det eneste, aktivisterne får ud af det, er at medierne fokuserer på den ulovlige aktion, på at politiet tæsker på dem med stave, og politiet uimodsagt får lov til at sige sådan noget som 'at når man ikke retter sig efter de ordrer politiet giver mundtligt, ja så må man forvente, at der bliver sat hårdt mod hårdt' eller noget i den stil.

Og at den almindelige befolkning, som måske nok har sympati for de her menneskers sag, totalt taber interessen og bliver ledt til at mene, at det nok 'bare og nu igen er nogle venstre-ekstrene radikale grupper der står bag'.

At politiet vælger at tanpe løs på demonstranterne til en lovlig anmeldt demonstration er polities problem. Målet er helt sikkert at få folk til at lade være med at demonstrere overhovedet - af angst og frygt for politets stave mm.

Jimmi Thøgersen

Såmænd rørende enig, Karsten Aaen. Dog ikke i, at det er politiets problem, eftersom danskerne er flintrende ligeglade med - og ligefrem forsvarer - magtmisbrug overfor demonstranter, så længe det ikke går ud over dem selv.

Så har politiet intet problem. Det har befolkningen.

Karsten og Jimmi

Det giver vel ikke carte blanche til at bryde loven at man har anmeldt sin demonstration på forhånd?

Jimmi Thøgersen

Uggi:

Bestemt ikke, men der var en gang, hvor det heller ikke gav carte blanche til at hamre løs med stav på alt og alle, at loven bliver brudt ved at bryde gennem en afspærring (i øvrigt placeret nær ved en kilometer fra demonstrationens erklærede, anmeldte, og godkendte, slutpunkt). Eller ved at sidde på gaden. Dvs. det gjorde det ikke, indtil man lavede/fandt et passende hul i politiloven.

Der var også en gang, hvor man ikke kunne opløse en demonstration på baggrund af... ingenting. I den forbindelse er det (uanset at denne var anmeldt) i øvrigt værd at minde politikere, politi, medier og befolkning om, at en demonstration, der ikke er anmeldt ikke er en ulovlig demonstration.

Der var også engang, hvor man ikke kunne tilbageholde folk uden nogen gyldig grund. Men eftersom grundloven tillader frihedsberøvelse med "hjemmel i lovgivningen" kan man nu bare henvise til politilovens §5, selv om den i sig selv ikke udgør nogen hjemmel. Og uanset, at §5 ikke tillader præventive anholdelser i de tilfælde, hvor politiet har anvendt den de seneste år.

Jimmi Thøgersen

Slutresultatet bliver, at fredelige demonstranter skræmmes fra at deltage i demonstrationer. Jeg ved da, at jeg overvejer en ekstra gang før klimatopmødet - og overvejer min påklædning, for jeg skulle jo nødigt give politiet grund til at tro, at jeg er en sort autonom - det giver jo undskyldning for at hamre løs på mig og evt. give mig en bøde på 6000, uanset hvad jeg reelt har gjort eller ikke gjort.

Og det kan vi takke visse - temmeligt sjældne - aktivister, men såmænd også politi, politikere og en stor del af befolkningen, for.

Jimmi

Så du mener at den ovenfor omtalte demonstration udelukkende havde til formål at bevæge sig fra punkt A til punkt B?

Jeg ser ingen grund til at debattere, hvis åbenlyse fakta, som f.eks. at demonstrationens egentlige punkt B var et kraftværk der skulle besættes ignoreres. Det niveau gider jeg i hvert fald ikke debattere på.

Jimmi Thøgersen

Har jeg på intet tidspunkt sagt, men det er jo altid godt at proppe ord i munden på folk, når man ikke gider argumentere op mod det, der reelt skrives. Hvorvidt du gider debattere er din egen sag.

Der er ingen tvivl om, at der var tale om lovbrud. Og hensigt til lovbrud. Det fremgår sort på hvidt af det indlæg du besvarer. At det ikke gælder for samtlige demonstranter - eller bare de fleste - kan vi da for min skyld godt ignorere. Pointen forbliver den samme.

Personligt mener jeg at politiet spillede fallit i forhold til denne aktion.
Jo de stoppede da de unge lømler i at trænge ind på værket og tvinge det til at lukke, men..
det er ikke lykkedes politiet at arrestere de personer der tilkendegav at det var deres mål at lukke værket.
Enten har anklageren i københavn sin lille pode med i demoen, er total inkompetent eller også tør han anklage autonome af frygt for optøjer hvilket er ligeså skamfuldt.
I beskrivelsen af aktionen på aktionens hjemmeside (http://www.shutitdown.dk/The-action) gøres det klart hvad målet for aktionen er. At dette mislykkedes pga politiet ændrer ikke ved at målet var en strafbar handling, og at deltagelse i aktionen derfor var medvirken til en kriminel handling.
Alt i alt mener jeg sagen er ved at udvikle sig til en farce hvor lov og orden er gået fløjten.
En sidste ting er at Shot It Downs hjemmeside i sig selv er ulovlig da den opfordrer til kriminelle handlinger.

@Lasse
Hahaha, siden hvornår er det blevet ulovligt at have en politisk holdning? Men Gestapo-Lasse vil som sædvanlig diktere at alle skal følgende de herskendes gældende love og regler uanset disses klimapolitiske kurs mod afgrunden. Før grundlovens indførelse var det også ulovligt at være demokrat eller republikaner og dermed anfægte den enevældige konges magt. Næ, tiderne ændrer sig, du. Og forhåbentlig kommer der flere visionære individer til i fremtiden end reaktionære retorikere som dig.

Markus Lund
Der er forskel på en politisk holdning og et erklæret kriminelt mål der potientelt kan skade andre medmennesker.
Det er ikke lovligt at forsøge at lukke et kraftværk i Danmark, dog ville aktionen sandsynligvis ikke have haft nogen effekt, men så fremt strømmen var blevet lukket havde det så været i orden hvis folk led nød eller kom til skade pga aktionen?
Det eneste aktionen beviste var at der i Danmark igen er en organiseret gruppe der vil bruge ulovlige metoder for at opnå deres politiske mål.
At dette vil tvinge politiet til at bruge mere magt for at stoppe dem er måske i sidste ende aktivisternes egentlige mål...