Læsetid: 2 min.

Ingeniørernes plan skal bruges politisk

Rapporten 'Future Climate' kan bruges til at lægge pres på de lande, der endnu ikke har rykket sig. Men det er nu, at den kan bruges. Under topmødet er det for sent, lød det fra et enigt panel under konferencens afslutningsdebat i går
4. september 2009

»Omkostningerne for vores børnebørn er ikke så relevante for politikere, der skal genvælges om fire år,« sagde den japanske ambassadør i København, Seiichi Kondo, under den afsluttende debat i går til ingeniørernes konference, Future Climate.

»De lytter heller ikke til sådan nogle bureaukrater som mig,« fortsatte ambassadøren uden at virke slukøret, og så kom hans pointe:

»Men hvis befolkningen lægger pres på, så lytter politikerne.«

Beskeden var den samme fra resten af panelets deltagere.

»Jeg er stadig optimist, fordi vi ser flere og flere lande komme med,« sagde Danmarks topforhandler ved klimaforhandlingerne, Thomas Christensen, og nævnte som eksempel Japan og Australien.

»Men det er nu, der skal lægges pres på de lande, som ikke rykker sig!« understregede Thomas Christensen.

Under klimatopmødet vil forhandlere og politikere kun fokusere på forhandlingerne, og så er det for sent, mener han.

Fifty-fifty på USA

En japansk kvinde fik mikrofonen blandt publikum og kiggede op over sine skole- lærerbriller ud på forsamlingen af omkring 100 ingeniører:

»Vi skal sige til politikerne: I kan gøre mere.«

DR-journalist Steffen Kretz var tovholder på debatten, der handlede om, hvordan ingeniørerne kan bruge de 12 landerapporter, som på forskellige måder viser, hvordan man i praksis kan leve op til reduktionen i drivhusgasser.

»Hvad er chancen for, at amerikanerne får vedtaget en lovgivning inden topmødet?« spurgte Steffen Kretz en af konferencens oplægsholdere, Alexander Ochs, der arbejder med klimaforhandlingerne i Washington og er leder af klimaorganisationen FACET.

»Jeg tror, det er fifty-fifty,« sagde Alexander Ochs, der mente, at det amerikanske forslag, trods kritik, er det absolut bedst mulige.

»Jeg kender en del af Obamas rådgivere, og de vil alle sammen gerne gå længere end det, som er på bordet. Men derfor skal man stadig vide, at forslaget, som det ligger, er meget ambitiøst,« sagde Alexander Ochs.

»Hvis man sammenligner EU og USA i forhold til deres nuværende udledninger, så er det amerikanske forslag mere ambitiøst end EU's,« understregede han.

»Der er grund til at håbe, for denne rapport er en meget kraftfuld besked til politikerne,« mente Alexander Ochs.

Alligevel var han ikke alt for optimistisk:

»Topmødet er om kun tre måneder, og vi har foreløbig set meget lidt fremdrift. Landene bevæger sig med en gletsjers fart.«

Snak med erhvervsledere

En amerikansk repræsentant for en international organisation, som han fortalte repræsenterer 15.000 ingeniører, rejste sig op og sagde, at de vil hjælpe med at få rapporten ud til de relevante forhandlere.

Steffen Kretz fulgte op:

»Hvordan gør man helt konkret? Sender man det på mail, eller er det bedre at møde op?«.

»Ja, lav en aftale og lav en strategi. Vælg nogle af de lande, hvor der er brug for forandringer, og hvor I måske også har økonomiske interesser. Mange gange vil der være win-win situationer,« sagde den danske forhandler, Thomas Christensen.

Kirsten Halsnæs, klimaøkonom og medlem af FN's klimapanel, fulgte op:

»Vi skal snakke med po- litikere, men også med erhervsledere. For der er mange penge i det shit, om jeg så må sige.«

»Når først industrien presser politikerne, så går det stærkt,« sagde Kirsten Halsnæs.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu