Nyhed
Læsetid: 3 min.

Khader: Jeg har fået oprejsning

Det store burkaopgør udeblev på det konservative landsråd, og Naser Khader blev mødt af stående klapsalver. Både bagland og ledelse har nu vist sin tydelige opbakning til burkaforbud, mener han
Det store burkaopgør udeblev på det konservative landsråd, og Naser Khader  blev mødt af stående klapsalver. Både bagland og ledelse har nu vist sin tydelige  opbakning til burkaforbud, mener han
Indland
14. september 2009

Det har været en intens debat - men nu står det lysende klart, at både den konservative ledelse, folketingsgruppe og langt hovedparten af baglandet bakker op om et burkaforbud. Det mener en synligt lettet integrationsordfører Naser Khader efter det konservative landsråd i weekenden.

»Min oplevelse er, at baglandet bakker op om integrationsudspillet - og flertallet bakker op om et burkaforbud. Det er det, jeg går hjem med nu. Så jeg har det fremragende,« siger Khader, der blev mødt af stående bifald i Bella Centret, efter at han i går gik på talerstolen og forsvarede, hvorfor et burkaforbud er nødvendigt.

Khader mener selv, at en række »konkurrerende partier« lavede et »udmærket spin-arbejde«, da det kontroversielle konservative integrationsudspil blev præsenteret på partiets sommergruppemøde i august. »De gik efter mig personligt og forsøgte at lave karaktermord på mig i stedet for at gå efter substansen. Men jeg har taget det afslappet, for jeg ved, at ledelsen og hele gruppen - på nær måske én - bakker op om udspillet,« siger han.

Hedegaard siger ja

Klimaminister Connie Hedegaard - der anses som værdipolitisk mere midtsøgende end den selverklærede 'skrappe moster' Lene Espersen - har holdt lav profil, mens burkadiskussionen har raset. Men i en tale på landsrådet meldte Hedegaard i går klart ud til støtte for et burkaforbud. Hun fortalte om sin egen vantro, da hun som vært på DR2's Deadline første gang så billeder af burkaklædte kvinder fra Afghanistan.

»Nu efter syv år har vi så vænnet os så meget til synet, at nogle hævder, det er frihedskrænkende at rejse en principiel debat,« sagde hun - og understregede, lige som Lene Espersen gjorde i sin åbningstale, at de konservative ikke vil bryde grundloven og konventionerne.

»Nu bliver det boret ud, hvad man kan, og hvad man ikke kan,« sagde hun med henvisning til regeringens burkaudvalg.

Dén udmelding er Naser Khader meget tilfreds med - selv om den ikke overraskede ham. »Man må ikke referere fra gruppemøderne - men Connie har været klar i sin opbakning helt fra starten,« siger han.

Naser Khader mener ikke, at burkaer skal ses som beklædningsgenstande, men som kontrol af kvinder.

»Hvis vi så en kvinde, der blev ført rundt i halsbånd og hundesnor af sin mand, ville vi så ikke reagere på det - uanset, at kvinden sagde, at hun selv havde valgt det?« spørger han.

Samme argumenter brugte han i sin tale til landsrådet - med stort bifald til følge.

Kritikere på talerstolen

Allerede inden landsrådet trak det kritiske hovedbestyrelsesmedlem Peter Norsk sit protestkandidatur til formandsposten, men selv om det store burkaopgør dermed udeblev, var kritikken ikke helt forstummet. Således havde bifaldet til Khader knapt lagt sig, før Tove von Jessen fra Fredensborg gik på talerstolen med kritik af burkaforslaget, »som intet løser, og som strider mod grundloven, konventionerne og de konservative værdier«.

Og Henrik Nielsen fra Svendborg sagde:

»Det kan ikke være rigtigt, at vi med den ene hånd forsvarer Muhammed-tegningerne, på trods af at det støder muslimerne, mens vi med den anden hånd vil forbyde burkaer, fordi det støder os at se på dem«.

Naser Khader siger, at han godt kan forstå kritikken - men samtidig mener han ikke, kritikerne forstår, hvad burkaen er udtryk for.

»De har misset den pointe, at burka ikke er en ytring, men en handling. Det at bære burka er at rende rundt med islamismens symboler. Det skal vi bekæmpe«.

Khader er helt på linje med, at en eventuel burka-lov ikke må stride mod grundloven. Men han tror ikke, at det er tilfældet.

»Det kommer an på, hvordan du definerer burka. Definerer du det som et politisk symbol, så kan det godt forbydes uden at stride mod grundloven. Det gjorde man i 1933, da man indførte forbud mod uniformering.«

Naser Khader mener, at burkadiskussionen er udtryk for »rygmarvsreaktioner« ved mange debattører.

»Vi så det også, dengang vi diskuterede flerkoneri og omskæring af kvinder. Dengang var forvirringen også total. Burkadebatten minder om de diskussioner - og vi kommer til at stå over for mange flere af sådanne dilemmaer i fremtiden,« siger han.

Per Stig mere uklar

Hvor Connie Hedegaard i går skar igennem, var udenrigsminister Per Stig Møller - der ifølge Informations oplysninger har udtrykt betænkeligheder ved et burka-forbud - ikke helt så klar i mælet.

»Du behøver ikke at spørge mig. Gruppen har jo truffet en beslutning«, sagde han til Ritzau - men tilføjede:

»Under alle omstændigheder - de steder, hvor det er nødvendigt at kende vedkommendes identitet, dér kan burkaen ikke accepteres. Det kan være på socialkontorer, i S-toget, i bussen, til skriftlig eksamen. Der må den i hvert fald ende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det må være hårde tider i Det Konservative Folkeparti, når både Connie Hedegaard og Per Stig Møller for ikke at nævne Peter Norsk med sin protest modopstilling til formandsvalget er faldet ned.
Men er disse brave konservatives kapitulation til gavn for det danske demokrati og er det en god træk af Connie Hedegaard her op til klimatopmødet for ikke at tale om den ellers så hellige kamp for ytringsfriheden.

Lennart Kampmann

Det er lidt som hvis Færøerne "kun" taber med et mål til fx. Frankrig. Det føles som en sejr for hr. Khader, men tavlen siger noget andet.

De Konservative smider potentialet hurtigere end badegæster smider tøjet en smuk sommerdag.

Med venlig hilsen
Lennart

Heinrich R. Jørgensen

De ville jo næsten være for godt til at være sandt, hvis folketingsgruppen i løbet af weekenden havde justeret nævneværdigt på kursen. I det mindste ladet det til at være endeligt afklaret, at Per Stig Møller som den eneste i folketingsgruppen lader til at have fastholdt jordforbindelsen...

jeg har fået rejsning

Lars Peter Simonsen

Desværre (for K) er det jo nok Espersen-Mikkelsen fløjen der har magten i dette parti i øjeblikket, men det kan vi andre jo så fryde os over, med en højlydt gnækken. Det scorer de jo nok ikke ret mange stemmer på...

der er bestemt grund til ubehersket pessimisme, - at de konservative nu er fuldt og åbenlyst med på DF's galej, åbner for den endelige og ubeherskede kamp imod ethvert humanistisk princip.

Naser Khader er stadig i frit fald ... næste træk bliver at paraglide ind på showscenen...