Nyhed
Læsetid: 3 min.

Meget mere end bare sport

Allerede inden IOC-medlemmerne er landet, er kandidatbyerne til OL i 2016 i en charmeoffesiv med sportstjerner, statsoverhoveder og tv-kendisser. Indtil videre mest til ære for journalisterne
Det hidtil største navn i Danmark er den amerikanske førstedame Michelle Obama. I morgen ankommer hendes mand, hvilket nok skal få pressen på overarbejde.

Det hidtil største navn i Danmark er den amerikanske førstedame Michelle Obama. I morgen ankommer hendes mand, hvilket nok skal få pressen på overarbejde.

Charles Dharapak

Indland
1. oktober 2009

Foran døren til VIP-logen på Østerbro Stadion venter en håndfuld fotografer. De klamrer sig til deres kameraer og håbet om, at kronprins Frederik om få minutter træder ud af døren.

Gennem logens ruder har de fået øje på prinsen, der mænger sig med andre kendisser og kølig champagne, og da der er to veje ud af glasburet, bliver der lagt ekstra energi i at iagttage den royale hovedpersons mindste bevægelser.

»Der har ikke været så mange fotografer på Østerbro Stadion siden 1992,« lyder dommen fra en af branchens garvede mænd.

Den forkerte dør går pludseligt op. Med fotoudstyr dinglende rundt om halsen styrter gruppen over til logens anden udgang.

Et par skolebørn må hive benene til sig for at undgå at få dem i klemme mellem fotografernes målrettede fodtrin. I virvaret mellem journalister, videokameraer og mikrofoner kommer billedet på et hængende hår i hus. Kronprisens ryg på vej ned ad trapperne er blevet foreviget.

6.000 københavnske skolelever havde i går fundet vej til Østerbro Stadion. For at varme op til IOC-kongressen, der sætter København på den anden ende i oktobers første ni dage, afholdte de Skole OL på Østerbro.

Begivenheden havde ikke bare fået royalt islæt, men fik også besøg af to amerikanske trækplastre, sprinteren Michael Johnson og Jackie Joyner-Kersee, der i årevis var verdens bedste længdespringer og syv-kæmper.

Sammen med adskillige statsoverhoveder, sportstjerner og kendte personer har de indtaget hovedstaden for at charmere de 106 IOC-medlemmer, inden valget af den olympiske værtsby skal træffes. Efter korruptionsskandaler har resulteret i et forbud mod, at IOC's menige medlemmer må modtage penge eller gaver af kandidatbyerne, er kendisserne nemlig blevet vigtige våben i kampen om værtskabet.

Mission

Ikke kun kendisserne har en mission på Østerbro Stadion. Mens velklædte VIP's styrker netværket indendøre, står godt 30 kampklare journalister, fotografer og kameraer klar på stadions grønne græs for at hente de bedste citater og billeder hjem.

Hvordan har København indtil videre behandlet stjernerne, vil en amerikansk journalist vide, mens hun kæmper med en håndfuld andre journalister om at erobre Jackie Joyner-Kersees øjenkontakt.

»Rigtig godt,« svarer hun storsmilende, mens hun bevæger sig over mod startlinjen, hvor hun skal løbe om kap med Københavns hurtigste skolebørn. Journalisten følger småtrippende med og borer stiletternes hæle gennem græsset.

Senere er græsset skiftet ud med brostenene foran Hotel Admiral, hvor hele Chicago-delegationen holder fest, inklusiv talk-show-værten Oprah Winfrey og præsidentfruen, Michelle Obama. Der er skruet op for kendisfaktoren, og antallet af journalister er fordoblet. Kameraerne kæmper for at få det bedste udsyn langs den røde løber, og spydige bemærkninger flyver gennem luften, hvis en linse vover sig for langt frem.

Medier dækker medier

Dog er der grænser for alvoren, og to udenlandske journalister fordriver ventetiden med at interviewe hinanden. En kollega kommer forbi og hiver et kamera op af lommen, knipser et billede og udbryder grinende:

»Medier, der dækker medier, der dækker medie. Er det ikke skønt.«

Blandt et par journaliser længere væk er stemningen en helt anden.

»Alle journalisterne skal garanteret afspadsere, når vi endelig når frem til klimatopmødet,« bemærker en journalist tørt efter at have ventet i flere timer med blok og pen i hånden.

Selv om opmærksomheden er rettet mod de kendte ansigter, drejer hele cirkusset sig i bund og grund om, hvilken by der får æren af at huse et OL i 2016. En japansk korrespondent, der sender nyheder hjem til fire millioner læsere, er kun sendt af sted for at dække den politiske del af begivenhederne. Alligevel er hun taget på kendisjagt - mest fordi hun er nysgerrig. Hun spår ikke Japans kandidatby Tokyo mange chancer for at erobre værtskabet og havde i stedet på forhånd udset Rio de Janeiro som favorit. Nu har hun skiftet mening.

»Brasilianernes pressehåndtering var simpelthen for dårlig. Helt kaotisk, og ingen vidste noget. Derfor håber jeg nu, at Chicago vinder,« lyder begrundelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

brian fritzner

Den slags sludder hører hjemme i Se & Hor, man forstår hvorfor en forbryderbande som IOC lever i bedste velgående, mere magtfuld end nogensinde!