Læsetid: 3 min.

Oppositionen kræver bedre kontrol med bistand

Socialdemokraterne kræver, at Danida stopper sin støtte til eksport af danske it-produkter, der kan anvendes til at undertrykke demokrati og ytringsfrihed i blandt andet Egypten
Muslimerne holder for tiden ramadan. I en gade Kairo venter egypterne på, at solen skal gå ned, så de kan spise. Information kunne fredag fortælle, at Danida støtter eksport af såkaldte biometriske kort, der kan anvendes til at overvåge anderledestænkende i Egypten

Muslimerne holder for tiden ramadan. I en gade Kairo venter egypterne på, at solen skal gå ned, så de kan spise. Information kunne fredag fortælle, at Danida støtter eksport af såkaldte biometriske kort, der kan anvendes til at overvåge anderledestænkende i Egypten

Khaled el-Fiqi

Indland
5. september 2009

Afsløringen af, at Danida støtter eksport af såkaldt biometriske kort, der kan anvendes til at overvåge og registrere anderledestænkende i Egypten og andre mellemøstlige lande, får nu oppositionen til at kræve bedre kontrol med de såkaldte Business2Business-projekter.

»Det er jo statspenge, man bruger til at fremme en teknologi, der kan anvendes til at undertrykke demokrati og ytringsfrihed. Det må stoppes, siger Socialdemokraternes udviklingsordfører Jeppe Kofod.

Både han og SF's ordfører Steen Gade mener, at Danidas kontrol med de firmaer, der får støtte, er utilstrækkelig, når den slags eksport kan foregå.

Den konkrete anledning til kritikken er Informations afsløring, at Danida har givet 2,2 millioner kroner i erhvervsbistand til det danske it-firma Quard Technology og dets egyptiske samarbejdspartner Softlock.

De to firmaer håber at sælge det nyudviklede id-kort, hvor brugeren identificerer sig ved hjælp af fingeraftryk, til bl.a. en lang række egyptiske statsinstitutioner, heriblandt kommunikationsministeriet, der er involveret i overvågning af bl.a. telefoni og it-kommunikation.

Direktøren for Quard Technology, Uffe Clemmensen afviser, at kortet kan anvendes til overvågning af f.eks. systemkritikeres færden på nettet.

»Du kan ikke undertrykke folk med vores teknologi. Det eneste, du kan bruge vores teknologi til, er at finde ud af, hvem de er,« siger han.

Men det er Softlocks direktør Magdy Sharawy ikke enig i.

»Vi kan sagtens levere et program, der knytter ID-kortet sammen med burgerens aktiviteter på internettet og samtaler på Skype,« siger han til Information.

Misbrug muligt

It-professor Niels Juul fra Roskilde Universitet Center bekræfter, at det biometriske id-kort kan bruges til overvågning af anderledestænkende, hvis de egyptiske myndigheder ønsker det.

»Biometriske kort kan ligesom al anden teknologi bruges både til skade og til gavn,« siger han.

Men netop Quards kort er mindre velegnet end andre biometriske systemer, mener professoren, simpelt hen fordi det ikke opererer med et centralt fingeraftryksregister. Det enkelte fingeraftryk findes kun på id-kortet, og ejeren er derfor vanskelig at identificere, forklarer han.

»Hvis man vil overvåge f.eks. en internetcafe, er det langt mere oplagt at kræve, at folk viser pas og f.eks. først får passet igen, når deres færden på nettet er tjekket. Et moderne pas indeholder langt flere oplysninger om den enkelte end et biometrisk kort, der typisk kun består af et fingeraftryk. I et pas kan man både se højde, vægt og øjenfarve, og der er som oftest også et farvebillede. Mange pas indeholder desuden en chip med yderligere oplysninger om ejeren,« siger han.

Kræver bedre kontrol

Både den internationale NGO Freedom House og Institut for Menneskerettigheder har opfordret til at stramme kontrollen med de danske Business2Business projekter.

Og det krav tilslutter oppositionen sig.

»Kontrollen med projekterne er klart utilstrækkelig, når produkter som dette kan få støtte,« siger den socialdemokratiske ordfører Jeppe Kofod.

»Der er heller ingen tvivl om, at Danida må kigge på det her projekt en gang til,« siger Jeppe Kofod og opfordrer til, at Danmark bruger sine bistandspenge på at støtte de systemkritikere, som den egyptiske regering med jævne mellemrum fængsler.

Sidste år bliver over 100 egyptiske bloggere fængslet for på nettet at have kritiseret regeringen.

Generelt problem

SF's udviklingsordfører Steen Gade mener, at sagen om de biometriske kort er et typisk eksempel på et af de problemer, som er indbygget i Business2Business bistanden,

»Danida bør grundigt overveje, hvad evt. eksportartikler kan bruges til, det bør være en helt oplagt del af den screening, der foregår, før en virksomhed kan få støtte,« siger han.

»Men det er et generelt problem at stille krav til private virksomheder om, hvem de må sælge et givet produkt videre til. Det er jo netop private firmaer, der drejer sig om,« siger han.

»Kan man f.eks. kræve, at et produkt, der har fået dansk statsstøtte, ikke anvendes eller videresælges til bestemte institutioner og lande fem år ud i fremtiden - eller seks år,« spørger han.

Steen Gade vil nu bede udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) redegøre for, hvordan Danida generelt sikrer sig mod uønsket anvendelse af Business2Business-bistanden.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs har over for Information meddelt, at hun er åben over for at undersøge sagen om Quards biometriske kort nærmere.

Læs også lederen på side 2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er stjerne naivt at tro, at det gør en forskel hvis danske firmaer pålægges retrriktioner i bistandsprojekter.

Hvis et diktatur ønsker at købe overvågningssystemer, så køber de det stensikkert uden at bede om medfinansiering fra andre, og sikrer sig dermed fuld hemmelighed og kontrol over software etc.

Iøvrigt kan f eks en skruetrækker bruges til at reparere et diktaturs overvågningssystemer - skal vi forbyde eksport af skruetrækkere til diktaturer?

Alt kan sådan set misbruges på en eller anden måde -hvis vi leverer insulin til en diktator med sukkersyge , så er det vel uheldigt - uden insulin vile han dø og folket blive glade?

Man kommer hurtigt ud på glat is, når man vil lave restriktioner.

Det er en utrolig tynd sag, som Information har bragt. IT- professoren siger, det ikke er en særlig velegnet teknik til misbrug, da kortet kun indeholder individuelle fingeraftryk.

Det der er brug for i Egypten er at få korruptionen reduceret og få effektiviteten op i central administrationen. Det er helt klart at Egypten nu har gode metoder til at overvåge internetcafeer og bloggere, men regeringen har ikke ret godt styr på 5 millioner embedsmænd i det offentlige system. Bogen og filmen Yacoubians hus viser et klart billede af problemerne. Den film var aldrig blevet tilladt, hvis ikke nogle i den egyptiske regeringen ønsker at få problemet med korruptionen og politivold frem. Det er klart, at der i den egyptiske centraladministration er behov for bedre IT systemer og kontrol af, om embedsmændene i det hele taget kommer på arbejde og at de ikke går igen efter ½ time, som det ofte sker.
Jeppe Kofod og Steen Gade er indædte modstandere af B2B programmet og bruger enhver sag til at kritisere programmet, men i denne sag er de langt ude.