Baggrund
Læsetid: 3 min.

'Oppositionspolitikere vil vende politisk nederlag til moralsk sejr'

Politikere fra oppositionen har tabt slaget om asylpolitikken og prøver nu at vinde det moralske slag ved at tage monopol på at være 'gode mennesker'. Det mener politisk ekspert og journalist Martin Krasnik
Indland
12. september 2009

Politikere fra SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne har i den seneste uge meldt ud på skift, at de ville hjælpe en afvist asylansøger, hvis personen stod på deres dørtrin og havde brug for hjælp. Det gælder blandt andet Johanne Schmidt Nielsen (Enh.), Margrete Auken (SF), Trine Pertou Mach (SF) og Olav Hav (S).

Grunden til udmeldingerne er ingen anden end den, at politikerne prøver at tage monopol på at være de 'gode mennesker' og samtidig stemple regeringen som 'de onde'.

Det mener politisk ekspert og journalist Martin Krasnik:

»Oppositionen har tabt den politiske kamp om, hvilken asylpolitik der skal føres. Derfor prøver man nu at vinde den moralske kamp ved at melde ud, at man egentligt er bedre mennesker, end de andre er,« siger han.

Martin Krasnik mener, at oppositionspolitikerne prøver at skabe andre spilleregler for debatten, fordi det er til deres fordel.

»Man prøver at skabe et moralsk andetkammer, hvor det kommer til at handle om, om man vil gemme en iraker eller ej, fordi den kamp har man vundet, inden man overhovedet er gået ind i den. Det har egentligt ikke noget med politik at gøre, for selv om man støttede den førte asylpolitik, så ville man som menneske højst sandsynligt hjælpe en desperat familie, hvis den stod på ens dørtrin,« forklarer han.

Gratis erklæring

Martin Krasnik mener, at det er en gratis erklæring at melde ud, at man ville huse en afvist iraker.

»Det er så nemt at sige, fordi det vil aldrig få konsekvenser. De ved, at de aldrig ville komme til at stå i den situation, hvor de skulle gøre alvor af det, og derfor kan man helt gratis få de andre til at se onde ud,« siger han.

- Hvad baserer du din analyse på?

»Jeg kan ikke se, hvorfor de ellers skulle melde det ud. Hvis man rent faktisk mente det alvorligt, så ville man jo gå ind i det konkrete arbejde med at gemme asylansøgere,« svarer Martin Krasnik

Orla Hav (S) nægter, at hans udmelding kom for at stille sig selv i godt lys.

»Jeg har ingen intentioner om at pudse min glorie. Jeg valgte at sige det, fordi det er en debat, der har fyldt meget i mig, fordi jeg havde en onkel, der var eftersøgt af besættelsesmagten under Anden Verdenskrig, og der var der nogle mennesker, der gemte ham,« forklarer Orla Hav og fortsætter:

»Jeg synes også, at der har udviklet sig sådan en hårdhed i forhold til medmenneskelige værdier, og det ville jeg gerne udfordre.«

Orla Hav giver dog Martin Krasnik ret i, at han taler ud fra en hypotetisk situation, som højst sandsynligt ikke ville forekomme.

»Jeg synes dog stadig, det er vigtigt at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvad ens idealer er, fordi ellers risikerer vi, at alting ender i havregrød,« siger han.

Personlig udmelding

Ifølge Trine Pertou Mach kom hun også med udmeldingen, fordi hun mener, det er vigtigt, der bliver råbt højt.

»Der er nogen, der bliver nødt til at stå op for dem, som ingen gider at forsvare. SF kan som parti ikke komme med sådan en udmelding, så jeg vælger at gøre det som enkeltperson, fordi jeg mener, der er behov for det,« siger Trine Pertou Mach.

Hun mener heller ikke, at det betyder, at hun skal kæmpe for sin holdning politisk.

»Det er blot vigtigt for mig at udtrykke min personlige overbevisning om det her, fordi det er noget, der er så vigtigt, at det går ud over politik og jura. Der er tale om nødret.«

Martin Krasnik mener, at det er at blande tingene sammen.

»Som politiker kan man ikke skille sin personlige holdning fra sin politiske holdning. Når man melder noget ud, og man er politiker, så bliver det en politisk holdning. Ens politik er jo netop en afvejning af ens egen moral, og hvad man synes er rigtigt for landet og partiet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når to journalister taler med hinanden er udbyttet fornøjeligt. Hvornår foreligger en moralsk sejr, og hvad er gode og dårlige mennesker? Selv om Krasnik med "egentlig er bedre mennesker" mener 'bedre handlinger', er den moralske dom interessant, at Krasnik et eller andet sted derude kender forskel på gode og dårlige handlinger uden selv at give sig til kende indenfor. Eller er moral afhængig af politiske opfattelse, eller findes politik uden moral, i Krasniks verden et menneske uden moral måske?

De to "politisk eksperter" og journalister Martin Krasnik og Sabrina Drevsfeldt siger præcis det de plejer. Hvor er det dog forudsigeligt og banalt...