Læsetid: 3 min.

Provo-kampagner er guld værd for DF

Dansk Folkeparti har endnu engang vakt forargelse med en provokerende moské-annonce. En ophedet debat passer perfekt ind i partiets drejebog, lyder det fra eksperter, der roser partiets kommunikationsevner
Indland
10. september 2009
'Jeg kan ikke huske, at der er andre partier, der overhovedet har lavet en annonce, der har skabt debat. Vi mener, at vi har lavet en dårlig annonce, hvis ikke debatten kommer',   siger Søren Espersen fra   Dansk Folkeparti.

'Jeg kan ikke huske, at der er andre partier, der overhovedet har lavet en annonce, der har skabt debat. Vi mener, at vi har lavet en dårlig annonce, hvis ikke debatten kommer', siger Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

De har gjort det igen. Dansk Folkeparti har endnu engang skabt hidsig debat med en skarpvinklet annonce-kampagne. I adskillige danske dagblade og lokalaviser kræver partiet folkeafstemning om det planlagte moskébyggeri i København. »Nej til stormoskéer« lyder budskabet, der understreges af et redigeret billede af Istanbuls Blå Moské, der er blevet udstyret med halvmåner og krumsabler.

Kampagnen er allerede blevet kritiseret i skarpe vendinger.

»Useriøs skræmmekampagne,« lyder det fra Københavns integrationsborgmester, Jacob Hougaard (S), mens de radikales integrationsordfører, Marianne Jelved, ifølge Ritzau mener, at den »underminerer danske muslimers demokratiske rettigheder«.

Mediernes hjemmesider beretter om, at kampagnen vækker harme, og DR2-programmet Deadline lagde sendetid til debat om emnet.

Dermed har Dansk Folkeparti opnået præcis det, der var formålet med kampagnen, mener politisk kommentator Henrik Qvortrup:

»Formålet er at provokere de rigtige. 'Information/Po- litiken/P1-segmentet' bliver forargede, mens partiets egen målgruppe endelig føler, at der er nogen, der siger det, ingen andre tør. Når fronterne er trukket op, bliver partiets vælgere bekræftet i, at deres holdning er rigtig.«

Han mener, at partiet har en unik evne til at skabe debat omkring et emne, de selv elsker at diskutere. Det synspunkt er Frederik Preisler, partner i reklameselskabet reklamebureauet Mensch, enig i:

»Man kan jo ikke andet end beundre, hvor professionelt de kommunikerer. Deres styrke ligger i koordineringen og timingen modsat andre partier, som for eksempel de konservative, der med burkaudspillet lige har fyret et 'hovsa-missil' af.«

'Krumsabler er kunst'

Moské-annoncen er den seneste i en lang række slagkraftige kampagner, som Dansk Folkeparti har lanceret. Blandt andet skabte annoncer med burkaklædte dommere vrede hos selv tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Ifølge Henrik Qvortrup er den råde tråd i partiets kampagner netop, at der altid er skuet op for de provokerende elementer:

»Dansk Folkeparti er væsentligt mere provokerende end de øvrige partier. De har behov for at vise deres kernepublikum, at der stadig er en betydelig rest af protestpartiet tilbage.«

Ikke kun de debatskabende budskaber er et fast element i DF's kampagner. Frederik Preisler mener også, at annoncerne altid ser lidt ubehjælpsomme ud:

»Annoncerne ser aldrig specielt professionelle ud, og det er helt bevidst. Man er jo kaffebordspartiet, så det skal ikke se alt for strømlinet ud,« siger han.

På den nye annonce er det især computermanipulerede krumsabler og halvmåner, der springer i øjnene. De stærke symboler styrker budskabet, lyder partiets egen forklaring:

»Det er det, der hedder kunst. Det er ren symbolik, det er billedsprog. Det er helt naturligt at bruge den slags i reklamebranchen. Det gør vi selvfølgelig også, og jeg synes faktisk, vi er ret dygtige til det,« fortæller Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, Søren Espersen, der samtidig er formand for partiets strategiudvalg.

Valgkamp hele året

Søren Espersen er, som eksperterne, ikke i tvivl om kvaliteten af Dansk Folkepartis kampagner:

»Jeg kan ikke huske, at der er andre partier, der over- hovedet har lavet en annonce, der har skabt debat. Vi mener, at vi har lavet en dårlig annonce, hvis ikke debatten kommer.«

Han understreger desuden, at kampagnernes store gennemslagskraft skyldes, at partiet aldrig forsømmer den politiske kommunikation.

»Vi fører valgkamp året rundt. I stedet for at bruge hele annoncebudgettet på tre ugers valgkamp, har vi altid spredt det ud over hele året,« siger han.

Ud over at Dansk Folkeparti konstant forsøger at holde sig i medierne, mener både Frederik Preisler og Henrik Qvortrup, at partiet nu som de første har sparket gang i valgkampen op til kommunalvalget den 17. november.

»Jeg må så tage det forbehold, at de andre partier meget vel kan have gjort det, uden at jeg har lagt mærke til det. Det er netop det karakteristiske ved Dansk Folkeparti. Når de bevæger sig ind på scenen, så opdager alle det,« siger Henrik Qvortrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

"Han [Søren Espersen] understreger desuden, at kampagnernes store gennemslagskraft skyldes, at partiet aldrig forsømmer den politiske kommunikation."

Kilden til politisk succes. Samt kilden til uendeligt mange tåbelige og irrelevante udsagn - nu fra stort set hele paletten af politiske partier, der febrilsk forsøger at plagiere DF's virkemidler, i håb om at det også vil virke for dem.

Torben Petersen

Den her gang tror jeg ikke på dem. Den jødiske reklamebureau DF bruger (Applehouse) har simpelt lavet annoncen så sort og mørk, at jeg måtte blade forbi den flere gange før jeg fandt den.

Den tror jeg faktisk på en hver måde vil blive overset.

Det er vel nok for Dansk Folkeparti, at Klaus Bondam (radikal borgmester i København) er forarget, at Poltiken og Information segmenterne er forraget over en annonce.

Hvad med at trække på skuldrene og ignorere det?

DFs budskaber er ligesom trolling på nettet. Advaslen er altid: 'don't feed the troll'. Men de fleste kan alligevel ikke lade være med at læse og kommentere. Og jo mere provokerende - desto flere blander sig. Det må være en almenmenneskelig brist. Vi tiltrækkes - lige som i skolegården - af slagsmål og ballade. Det er underholdende, ophidsende og til at forstå - i modsætning til kedelige seriøse eller pæne oplæg... 'We are all doomed'

martin sørensen

ja DF er dygtige, dette her er en dygtig bølge bryder til at få deres dagsorden igennem med en ny omgang af stammere udlænninge love.

og DF´s åbenlyse forsøg på at sende klima/energi dagsornden ud på den yderste katoffelrække. Ved at give lomborg flere penge.

Nej det er en ren DF Classic.

intet kan længere, hverken forage eller chokere. DF ved man hvor man har.

At DF´s dagsorden ikke løser vores almindelige probemer i fremtiden ja det er så en anden debat,
Men de er uden tvivl dygtige demagoere.

Dansk Folkepartis demagogiske fremfærd bliver åbenlys for enhver, når det endelige forlag til moskeen forligger - den kommer såmænd nok til at matche synagogen i Krystalgade, der jo falder fint ind i bybilledet, eller den russisk ortodokse kirke i Bredgade...

og iøvrigt mener jeg at organiseret religion er en anakronisme i det 21. århundrede

Per Holm Knudsen

DANSK FOLKEPARTIS HETZ mod muslimer er set før i historien, her var ofrene blot nogle andre mennesker.

Dagens leder siger det om Espersen og DF som er sagen i al sin (skræmmende) enkelhed:
"I dagens avis bliver Dansk Folkepartis Søren Espersen spurgt om de forfalskede korslagte krumsabler på kuppelspiret, og han svarer:
»Det er det, der hedder kunst.«
Jovist – den kunst, som Dr. Joseph Goebbels var en mester i."

DF er dygtige Ja Det var Goebbels også!

Fint link fra Per Holm Knudsen der åbenbart har været en tur på biblioteket for at kigge i de gamle arkiver...

Man kan altså godt blive træt af at høre Henrik Qvortrup rose sine partikammerater i Dansk Folkeparti...

Det stærkeste modangreb på DF's (og deres støtters) smædekampagner er den totale TYSTHED.

Hvorfor gi' dem den opmærksomhed de så gerne vil ha'. - Får de den ikke, vil de fortsætte at 'gøre bort' sig
med flere og mere horible angreb, som forhåbenlig vil få nogle af anhængerne til at indse galskaben.

Det er sgu nok et faktum, at når man som top-DF'erne tillader sig selv at indtage ekstreme synspunkter - som i dette tilfælde dog uhyggeligt hurtigt kan blive mainstream - og sætte sig uden for etablissementets håbløst forældede og indskrænkede forestillinger, tilføres hjernen ilt; der åbnes op for nye perspektiver og effektive løsninger, når man ikke længere er tynget af loyalitet over for håbløs ideologi og kolleger, der er gået i stå. Enhver kan høre, at Søren Espersen er kløgtigere end ... ingen nævnt, ingen glemt. Skrækkeligt, men tilsyneladende sandt.

martin sørensen

jeg siger ikke at man skal udlade at foragte DF, nej jeg foragter DF af hele mit hjerte, men jeg ønsker dog bare at man nu snart ville bedømme DF som et almindeligt parti, der har den inflydelse som DF nu har, og stille dem et enkelt spørgsmål hvad vil i med magten, nu i har den,

og stille dem overfor konktete problemer som vi har, ex arbedsløsheden, demografiske problem, klima problemet, probmemet med at danmark om få år bliver afhængelig af importeret energi i en verden hvor energi bliver sparsom og dyr.

nej at DF er demagoisk og skore billige points på det ja det ved alle, nej det intresante det er hvordan vil de løse de faktiske problemer som vi har i samfundet nu og i fremtiden,

ikke mere værdi politik tak, det var en luxus som vi hade råd til før krisen,

Mogens Michaelsen

Måske DF har forregnet sig lidt den her gang?

På grund af den økonomiske krise er der sikkert mange, der synes der er vigtigere ting idag. I det øjeblik folk ikke længere ser islam som det største problem, så kan sådanne kampagner give bagslag.

Jeg troede også engang, at den bedste politik var at tie DF ihjel, men når deres brovten op får til føkge, at hele den offentlige debat forplumres og fyldes med det, Sandemose kaldte "Nazisternes raseskvalp" , er det nødvendigt at tage til genmæle og tilbagevise løgnene - selv om det er et sisyfosarbejde.

Gad for resten vide, om Espersen virkelig bevidst prøver at komme til at ligne Mussolini?

Inger Sundsvald

Hvis man er en bange natur, så kan man altid finde nogen at hade eller foragte, gerne mindretal der, uanset deres personlige holdninger og adfærd, kan få én selv til at fremstå som en del af en eller anden ”frihedskæmper” og bærer af en sande fornuft – i det mindste i egne øjne. Måske giver det en form for tryghed.

Som levebrødspolitiker er man ikke bundet af andet end for enhver pris at skabe ravage, så disse bange mennesker kan holde politikerne ved magten.

Medierne er mere end villige til at bringe de mest vanvittige forslag til torvs. Det sælger aviser og skaber sensationer i ”nyhederne”. Uanset om forslagene ikke har en chance for at blive ført ud i livet, giver det gratis reklame og ros fra alle sider om hvor dygtige man er til PR.

Frygt er et rigtig godt middel, og nogen kan man jo altid finde at være på nakken af, alt efter fordomme og ”kultur”:

Muslimer, kun fordi de er muslimer.
Jøder, kun fordi de er jøder.
Romaer, kun fordi de er romaer.
Arbejdsløse og andre ”nassere”, som ikke kan tage sig sammen.

De virkelige problemer er der ikke rigtig salg i.

Anders Mortensen

Vel er DF dygtige kommunikatorer - men SÅ fantastiske er de nu altså heller ikke. De er først og fremmest heldige med at de har en sag, der er overordentlig nem at kommunikere, og - ikke mindst - en målgruppe der er meget modtagelig for den slags yderst simplificerede budskaber, og som per definition ikke lader sig overbevise af saglige modargumenter. Det ligger lige til højrebenet.

Mads Kjærgård

Det her skal nu nok virke, der er faktisk rigtigt mange i København, der mener en Moske er en super dårlig ide. Sjovt at der er så mange ateister blandt informations læsere, der mener at når det kommer til religion så er Islam bare ok. Når vi kan få lov til at gå med bar røv og bygge en domkirke i Saudiarabien så kan vi snakke om det! Eller sagt med andre ord, når muslimerne er villige til at give andre det de selv kræver, så kan vi snakke om det!

Anders Mortensen

@ Mads Kjærgård
Islam er ikke mere OK end andre religioner. Men man kan jo godt være ateist og samtidig gå ind for religionsfrihed.

martin sørensen

DF har en udlænninge Piñata. hvergang de behøver lidt fremgang så finder de udlænninge Piñataen frem og tæsker lidt lystigt løs påPiñataen.

Og nu kommer stemmerne væltende ind som ren automatik, det er forudsigeligt ganske som reaktioerne er forudsigelige, og holdkæft hvor er det ved at være kedeligt. hvornår begynder vi at tage partiet alvorligt jeg mener de sider med nøglen til lovgivningen, deres stemmer er de afgørende stemmer men aligevel så behander medierne stadigt dem som om at de var i opission til det hele,

fint nok hvis i har lyst til at banke løs på jeres udlænninge Piñata. men hvad vil i med magten udover at gøre det svært for alle udlænninge at bo i danmark, hvor er jeres visioner for danmark i fremtiden hvor er jeres planer for hvordan danmark overlever krisen ?

nej vel det forventer man ikke af DF, nej udlænninge Piñataen det er det eneste som de kan formå.

Inger Sundsvald

Hvis man er i ond hensigt, kan alt misforstås.

Lennart Kampmann

DF har toppet med denne kampagne, for hvad skal de gøre næste gang? Her er de udstillet med det uforfalskede budskab, og nu er det nemmere at vise andre at religionsfrihed ikke er noget DF går ind for. Scientology har en kirke i midten af Kbh. og en organisation, der hvis man skal tro det man hører og læser, malker medlemmerne for en pæn skilling. Den er der ingen der vil lukke eller forbyde.
Men en moske - DF gør hadet mod mellemøsten helt tydeligt, og dermed åbner de for en svaghed. Folk har faktisk medfølelse og kan faktisk bringes til at indse at DF er for langt ude. Men det er en kamp der skal kæmpes person til person, på arbejdspladserne, i hjemmet, etc. for at overbevise de ca. 14 % af vælgerne at DF er stillestående vand, der ikke giver et frisk pust.

Mere fortvivlet bliver jeg så når jeg skal pege på hvem de så skal stemme på. Måske vil den republikanske bevægelse stille op snart?

Med venlig hilsen
Lennart

Henrik Jørgensen

Lennart Kampmann:

"Den er der ingen der vil lukke eller forbyde.
Men en moske - DF gør hadet mod mellemøsten helt tydeligt, og dermed åbner de for en svaghed."

Vrøvl og sludder, det handler om ideologien Islam, ikke om et skrumpende kristent mindretal i Libanon eller en lille stump land på 20.000 km² tildels befolket af jøder.

Det er jo ret simpelt. Hovedparten af den danske befolkning er røvtrætte af muslimer og det kultursammenstød, der er opstået de sidste 15-20 år.

Ethvert forslag der kan tænkes at bremse eller tilbagerulle processen er derfor populært i brede kredse, der går langt udover DF's vælgerkorps.

DF lover tilsyneladende en falsk garanti i teksten på deres kampagne-plakat. Budskabet er, at jo flere af deres slags, vi får i byrådet, desto større modstand mod det de kalder islamismens højborge...
Garantien er falsk fordi modstanden umuligt kan blive højere. Intolerancen har nået sit højdepunkt...

For ikke at nævne den manipulerende retorik...

Der eksisterer i dag mere end 35 foreninger der fungerer som samlingssted for muslimer i DK og som har samme funktion som moskeer. Og det er bare i Københavns Kommune. Foreningerne er politisk og lovmæssigt godkendt.

Det er en logisk kortslutning at sige, at fordi man bygger større moskeer, så skulle det føre til større radikalisering...

Det svarer til at sige, at fordi vi opfører et nyt homo-diskotek, så bliver kvindelige homo-seksuelle større beton-lebber...

Kristoffer Andersen

@alle

spøgrsmålet er ikke hvorvidt du er i stand til at skrive en kommentar med vid og mening, Selvfølgelig kan du det og du er ikke et navlebeskuende fortidslevn af en langsynet fantast at være. Spørgsmålet er - hvis du virkelig vil gøre en ende på det her - og ikke spille med - hvad vil du gøre.

Hvilken modkampagne burde R eller SSF eller K for dens sags skyld lave?

Hent inspiration HER http://images.google.dk/images?hl=da&safe=off&client=firefox-a&rls=org.m...

Martin Ammentorp

Måske skal vi bare synliggøre, hvad DF egentlig står for. Hvad konsekvenserne af den af DF støttede politik er: De påstår, at ville kæmpe for de svage - hmm, hvorfor har de så støttet finaslove, der beviseligt har forringet vilkårene for de svageste? Hvorfor kæmper de ikke for alle svage? etc. (fortsæt selv)

Ved denne fremgangsmåde undgår vi de emotionelle aspekter. Lidt ligesom den Al Capone taktik politiet viseligt kører over for visse kriminelle grupper..

bare en tanke, her i denne debat, hvor der smides rundt med diverse følelsesladede kommentarer

Provo-Søren...

"Hans familie må være edder stolt, sikken en evne."

Martin Ammentorp - jeg forstår heller ikke at DFs vælgere kan blive ved med at sluge partiets tilsyneladende 'vi kæmper for den lille mand'-profil. Der er et helt katalog af politiske sager hvor DF har svigtet den 'lille mand'... det er vel derfor udlændingeproblemet skal overdrives mere og mere, og kritikerne af DF skal males sortere og sortere som 'landsforræddere', så vælgerne kan fastholdes i troen på at 'det må vi løse først', så kommer alt det gode bagefter. Det hænger sådan set sammen i en paranoisk logik, men det kan vel ikke blive ved. På et tidspunkt vil DFs vælgere vel osse forlange resultater på andre områder?

@ Per Holm Knudsen

Du skriver: "DANSK FOLKEPARTIS HETZ mod muslimer er set før i historien, her var ofrene blot nogle andre mennesker."

:-) Skal man grine eller græde over dit udsagn? Jeg ved det ikke. Men.....overdrivelse fremmer selvfølgelig forståelsen.

Hetz? Er hetzen mod DF ikke en af de groveste i Danmarkshistorien? Har du sammenlignet hetzen mod DF og så det du kalder DF's hetz mod muslimer? Det har du åbenbart ikke. Så du er vel undskyldt.

Overdrivelse kan fremme debatten. Men ignorance er umulig at debattere med. Kig lidt mere nøje Per. DF kritiserer en ideologi......islamismen..... dvs. (hvis du ikke skulle vide det) den politiske (ikke-religiøse) del af islam! At kalde det hetz er som at påstå, at får siger muh!

Vrøvl, Maria Johansen, og DFs vælgere er givet vis ude af stand til at se forskel på det ene eller det andet.
Men vi er trætte, af, at væsentlige politiske emner nu på snart 10. år tilsidesættes for en ubetydelig minoritet af muslimer af vidt forskellig art, fordi 14% af befolkningen er så selvoptaget, at den ikke har plads til omtanke, til empati eller til almindelig nysgerrighed overfor andre mennesker.
Martin Ammentorp, det, der skal til, er at det bliver for dyrt for regeringen at basere sig på DFs stemmer, subsidiært at nye politiske repræsentanter, der siger fra, kommer til. Det vil også ske, når de unge, som har været vant til indvandrerne altid, kommer til. De har heldigvis blik for, at der ingen forskel er på folk, uanset religion og kulturel baggrund.