Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringens vindmølleplan holder ikke

Den politiske aftale om at skrotte gamle vind-møller er i fare, hvis ikke regeringen hurtigt sikrer, at en række klemte vindmølleprojekter får mere tid
Ifølge vindmøllebranchen betyder en langvarig klagebehandling af vindmølleprojekter og især teknisk utilstrækkelig udbygning af elnettet, at regeringens plan om at udskifte gamle vindmøller med nye og store inden udgangen af 2010 ikke kan nås.

Ifølge vindmøllebranchen betyder en langvarig klagebehandling af vindmølleprojekter og især teknisk utilstrækkelig udbygning af elnettet, at regeringens plan om at udskifte gamle vindmøller med nye og store inden udgangen af 2010 ikke kan nås.

Bob Strong

Indland
26. september 2009

Regeringens plan om at udskifte gamle og udtjente vindmøller med nye og store møller inden udgangen af 2010 kan ikke nås. Oppositionen kræver nu, at regeringen giver en række klemte vindmølleprojekter en ekstra tidsfrist. Ellers kan den politiske aftale om at skrotte gamle vindmøller og erstatte dem med nye på 350 MW ifølge vindmølleindustrien ikke nås.

Efter fem et halvt års kamp med træge kommuner oplyste Miljøministeriet torsdag, at en af de vigtigste opgaver i den danske vindmølleplanlægning, skrotningen af gamle møller og erstatningen med nye møller, nu er løst.

Men det er ifølge vindmøllebranchen ikke rigtigt. Tværtimod betyder en langvarig klagebehandling af vindmølleprojekter og især teknisk utilstrækkelig udbygning af elnettet, at mindst 60 MW af de planlagte 350 MW ikke er klar til at snurre med udgangen af 2010. Heller ikke selv om fristen undervejs er forlænget med yderligere et år fra 2009 til 2010.

»Det har længe været kendt for regeringen, at der var problemer. Den eneste løsning er nu, at der i loven om skrotning af vindmøller gives dispensation for de vindmølleprojekter, som uforskyldt nu hænger med enden i vandskorpen, og som risikerer ikke at få støtte ellers,« siger Socialdemokraternes klima- og miljøordfører, Mette Gjerskov.

Må udsætte tidsfristen

Ifølge Vindmølleindustrien er den eneste løsning, at klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) udsætter tidsfristen for en del af projekterne.

»Det er en forudsætning for at nå regeringens plan, at de vindmølleparker, der uforskyldt er kommet i klemme, får længere frist. Det er tosset ikke at gøre det, når vi er så tæt på målet og meget ærgerligt, hvis nogle af projekterne, heraf flere store, nu falder på gulvet,« siger direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, til Ritzau.

Niels Mejlholm, direktør i Dansk Vindenergi ApS, står bag én af de berørte vindmølleparker. I Drøstrup ved Jammerbugten opfører Dansk Vindenergi fem store møller på i alt 11,5 MW til 120-150 mio. kr. Det er en af de mange mølleparker, der har været gennem Naturklagenævnet, og hvor sagen dermed er trukket i langdrag.

»Nu har vi vundet sagen. Men samtidig er elnettet i lokalområdet ikke udbygget tilstrækkeligt til at modtage strømmen fra møllerne. Får vi ikke udsat fristen, så bliver vi tvunget til at starte møllerne op uden fuld effekt. Bare et halvt år på den måde vil betyde et milliontab for os. Samtidig er det jo også uhensigtsmæssigt for miljøet ikke at udnytte møllernes fulde kapacitet,« siger Niels Mejlholm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her