Læsetid: 2 min.

Shhh, det drejer sig om våben

Danmark tør godt være åben om sin eksport af verdenskendte mejeriprodukter. Men når det gælder Danmarks mindre flatterende eksport af våben til Mellemøsten, er det en helt anden sag
Danmark tør godt være åben om sin eksport af verdenskendte mejeriprodukter. Men når det gælder Danmarks mindre flatterende eksport af våben til Mellemøsten, er det en helt anden sag
30. september 2009

»Når vi kan få at vide, hvilke oste vi eksporterer, bør vi også kunne vide, hvilke våben vi eksporterer,« siger Ole Hoff-Lund, presseansvarlig hos Amnesty International i Danmark (AI).

I Danmark bryster vi os af vores store eksport af fine mejeriprodukter. Landets eksport af hæderkronede oste og Lurpak-stemplede smørpakker kan følges over hele kloden af alle interesserede. Men når sagen kommer til Danmarks langt mere kontroversielle eksport af våben, hersker der en helt anden stilhed om oplysningerne. I modsætning til mejeriprodukterne, hvor eksporten bliver registreret i over 1.000 forskellige varekategorier, kan offentligheden kun følge landets våbeneksport i 21 overordnede våbenkategorier.

Det er Justitsministeriet, der i samarbejde med Udenrigsministeriet vurderer, om et firma kan få tilladelse til at eksportere våben til et bestemt land. Information har søgt aktindsigt hos Justitsministeriet i en række sager om våbeneksport til lande i Mellemøsten for at komme et spadestik dybere i, hvad der gemmer sig bag Danmarks våbeneksport. Men resultatet af aktindsigten er blot en stor bunke overstregede papirer.

Hos AI er man forundret over, at man ikke kan få oplyst detaljer om landets våbeneksport.

»Vi har krav på at vide, præcis hvilke våbentyper vi eksporterer. Det er jo et ekstremt følsomt område. Den globale våbeneksport skal følges så detaljeret og minutiøst, som man overhovedet kan,« siger Ole Hoff-Lund.

Udenrigsministeriet skriver i deres seneste årlige rapport om udførsel af våben fra maj 2009, at det er vigtigt for debatten om ansvarlig våbeneksport, at der er åbenhed om våbenoverførsler. Alligevel er det ikke lykkedes Information at få detaljerede oplysninger ved at søge aktindsigt i våbeneksporten.

Mellemøsten

Danmark eksporterede i 2008 krigsmateriel til i alt 33 lande for sammenlagt 1,2 milliarder kroner. Det er EU-lande og USA, der står som de største aftagere af dansk våbeneksport. På listen finder man også lande som Israel, Jordan og De Forenede Arabiske Emirater.

Israel blev under offensiven i Gazastriben i januar 2009 beskyldt for ulovligt at have anvendt hvidt fosfor. Og både Jordan og De Forenede Arabiske Emirater er blevet beskyldt for tortur af fanger og brud på menneskerettighederne af Human Right Watch.

I 2008 eksporterede Danmark for knap fem millioner kroner våben til Israel under kategorien 'Ildkontrol og tilhørende advarsels- og alarmudstyr'.

Af Informations aktindsigt fremgår det, at firmaet Weibel Scientific har fået tilladelse fra Justitsministeriet til at udføre våben til Israel. Men der er sat en tyk, sort streg hen over oplysninger om, hvilke våben det drejer sig om, og hvem der skal modtage og bruge våbnene. Det samme gælder oplysninger fra firmaerne Terma, Systematic Software Engineering og Falck Schmidt Defence System, der alle eksporterer våben til et af de tre Mellemøstelande.

Weibel Scientific skriver i en mail til Information, at de ikke ønsker at give oplysninger om deres eksporttilladelser af hensyn til konkurrenter og af fortrolighedshensyn generelt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Helle Birkemose
Helle Birkemose anbefalede denne artikel

Kommentarer

Våbenen bliver brugt til at lemläste de hjälpelöse börn, voldtage kvinder og henrette mänd i forsvarslöse og svage lande overalt på kloden - men fremmest i Irak, Iran, Israel, Tyrkiet, Palästina osv osv osv

De bliver bnrugt til at bombe mälkeerstatsningsfabrikker og hovedpinepillefabrikker så vestlige producenter kan overtage markedsandelene.
De bliver brugt til at ödelägge landets afgröder så befolkningen kan lide den langsommme sultedöd.

Så fat det dog.

De våben du sidder og producerer - fra mandag til fredag, fra 8 til 16 - hver uge - hver måned - året rundt - de, våbene, bliver IKKE brug i ideologisk forsvarskamp mod den medfödte ondskab eller til at forsvare ytringsfriheden eller demokratiet eller kvinders ret til indoktrinering - med mindre du altså som den nuvärende danske regime mener vores ytringsfrihed og vores demokrati.

Find dig et andet job - for din egen skyld og for dine ofres skyld.

"Danmark eksporterede i 2008 krigsmateriel til i alt 33 lande for sammenlagt 1,2 milliarder kroner."

Halvanden millard er jo peanuts. Desuden findes krigsmateriel og krigsmateriel. Det meste af det, som Amnesty anser som våben, er dual purpose, dvs. teknologi, der KAN anvendes i våben. F.eks. er overvågningskameraer klassificeret som våben.

Ikke fordi Danmark ikke laver rigtige våben. Terma fremstiller f.eks. komponenter til landminer, eller gjorde i hvert fald for nogle år tilbage.

Det er vel OK , at det ikke kun er stormagter og diktaturer, der levere våben, sikkerhedsudstyr og lignende til deres udvalgte venner.

Der må være plads til slige produktioner i ordentlige demokratiske lande, så folk ude omkring ikke blot er henviste til at købe hos "de anløbne" .

Jeg synes det er helt OK at nægte indsigt i leverancerne , som jo checkes både af Udenrigsministeriet og Justitsministeriet, så det politiske / parlamentariske ansvar er jo sikret.

Robert Kroll

"så det politiske / parlamentariske ansvar er jo sikret."

Nu er politik jo nærmest lig med ansvarsforflygtigelse i disse dage...

Kristian Rasmussen

Ja det er horribelt at Danmark ikke udnytter vores potentiale inden for højteknologisk våben produktion i stedet for at sidde og snakke om hvor frygtelige våben er .

Et kæmpe spild af viden og ikke mindst indtægter til staten .

Men ikke nok!

1,2 milliarder!? Skatteyderne har lige foræret banksektoren det tidobbelte.

Men hvad kan man forvente sig i et land, der anser vindmøller for højteknologi.

Værdien af dansk våbeneksport er da også mange gange større større, da den nævnte milliard kun dækker en ret snæver definition af begrebet:

"... Den danske forsvars- og sikkerhedsindustri har oplevet høje vækstrater de seneste år. Fra 2005 til 2007 steg den danske våbeneksport med 50 % om året til en samlet værdi af 1,5 mia. kroner. Udover den rene våbeneksport anslås det desuden, at danske virksomheder hvert år eksporterer forsvars- og sikkerhedsrelaterede produkter for over 20 mia. kroner. ...", vurderer Udenrigsministeriet.

Da det i høj grad er virksomhederne selv, der vurderer hvilke regler deres eksport hører under, ender meget i det uregulerede område. Fx er et krigsskib blot en båd, indtil kanonerne bliver skruet på...