Baggrund
Læsetid: 2 min.

Din stemme vil blive hørt - bare ikke af Udenrigsministeriet

Slam! sagde det på YouTube. Så blev der lukket for danskernes mulighed for at følge kronprinsens opfordring til at komme med gode idéer på den platform
Din stemme vil blive hørt, lover Kronprinsen - bare ikke på Udenrigsministeriets hjemme-side.

Din stemme vil blive hørt, lover Kronprinsen - bare ikke på Udenrigsministeriets hjemme-side.

Keld Navntoft

Indland
25. september 2009

Kronprins Frederik har lært lektien: at balancere på en knivsæg, når han kommer i nærheden af politisk ladede emner. Det er ikke længe siden, han kom for skade at mene noget. Det, han mente, var, at menneskerettighederne har fået det bedre i Kina efter De Olympiske Lege i Beijing. For den mening fik han tæsk af medierne og politikerne samt besked om at stikke piben ind, når han fremover er til møde i Den Internationale Olympiske Komite.

Det danske kongehus må nemlig ikke mene noget politisk, et påbud, som hans mor, dronning Margrethe, har vidst at omgå diskret og med elegance i sine nytårstaler, skønt hun også har været ude for, at en siddende statsminister har streget noget ud i en af hendes taler. Derefter har hun holdt sig alt for meget på måtten, så talerne ikke længere har kant.

Nu havde kronprinsen så indvilget i at sige nogle ord på en video på YouTube som led i Udenrigsministeriets kampagne 'Raise Your Voice', som indledtes i denne uge som en optakt til FN's klimatopmøde i Københavns Bella Center i december. I sig selv glimrende, at han ikke kun bruges som frontfigur for erhvervslivet på udlandsrejser.

Kronprinsen holdt tungen lige i munden og sagde intet politisk sprængfarligt. Blot hvad alle andre efterhånden også siger: At der må gøres noget ved klimaet, før det er for sent. Han opfordrede almindelige mennesker, dig og mig, til at bruge YouTube som platform for idéer og gode råd. »Din stemme vil blive hørt!« sagde han.

Aldrig så snart havde han sagt de ord, før Udenrigsministeriet i går brød ind - slam! - og lukkede af for kommentarer på YouTube i forlængelse af kronprinsens ædruelige opfordring. Her skulle ikke kommenteres.

Charles må godt

Den danske kronprins Frederik må ikke, den britiske kronprins Charles må godt. Charles gik først i flæsket på arkitekterne og byplanlægningen i London. Således skal han hav sagt: »Det nazisterne ikke fik ødelagt af London, gør arkitekterne«.

Stærk tobak, arkitekterne blev sure, men det har ikke holdt Charles tilbage. Nu gælder det miljøet og klimaet, især regnskovene, hvis bevarelse han meget aktivt slår et slag for. Han er bagmand for en onlinevideo, hvor Daniel Craig, Harrison Ford, Dalai Lama og en talende frø medvirker. Han er i fuld gang med at lave et community på nettet som opfølgning.

Det danske udenrigsministerium agerer som en tøsedreng. Selvfølgelig må kongehuset ikke slynge om sig med partipolitiske meninger - fri os for det - men her var der tale om en overdreven, misforstået og ængstelig omhu. Diverse kommunikationseksperter påpegede da også straks det tumpede og forkastelige i at åbne et idéforum for så at lukke det på det sted, hvor den naturligt burde være. Udenrigsministeriet mener, at man bare kan fortsætte dialogen og lægge sine meninger ud alle mulige andre steder, men ærlig talt, Per Stig Møller: Det gør man jo i forvejen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her