Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ud med strengere straffe - ind med forebyggelse

Hårdere straffe får ikke unge til at holde sig fra kriminalitet. Samfundet skal derimod i højere grad forebygge, at unge ender i uføre, anbefaler regeringens Ungdomskommission i en ny rapport. Fagfolk mener ikke, at anbefalingerne griber fat i problemets kerne
Indland
23. september 2009

Strengere straffe er ikke vejen til mindre ungdomskriminalitet. I stedet skal man yde en større forebyggende indsats for at holde unge på den rigtige side af loven. Det slår regeringens Ungdomskommission fast i en 766 siders lang rapport, som blev fremlagt i går.

»Forebyggelse er afgjort mere værd end straf. Forskningen siger tydeligt, at det ikke virker at skærpe straffene. Dels bliver du ekskluderet, dels kommer du ind i et dårligt miljø. Derfor betaler det sig i langt højere grad at forebygge,« siger Birgitte Holmberg Pedersen, Børnerådets repræsentant i Ungdomskommissionen, som understreger, at kommissionens anbefalinger er vidensbaserede.

Eva Smith, der er juraprofessor og Det Kriminalpræventive Råds repræsentant i kommissionen, er enig.

Hun mener, at den danske linje med skærpede straffe over for kriminelle unge er forkert.

»Hvis vi sammenligner os med andre nordiske lande, så bliver danske unge idømt ubetingede fængselsstraffe ti gange mere end i Sverige og fire gange mere end i Norge. Det tyder på, at vi har bevæget os i en forkert retning, hvor vi i stedet burde vende tilbage til vores tradition for at tro mere på opdragelse end på straf,« siger hun.

Sammenhæng

Den forebyggende indsats skal være karakteriseret ved, at den griber tidligt ind i den unges liv og er orienteret mod alle aspekter af den unges hverdag.

»Vores mantra er, at det skal være en helhedsorienteret, tværsektoriel og sammenhængende indsats. Det betyder, at skolelærere, socialarbejdere, forældre og så videre skal være involveret og arbejde sammen for, at den unge kommer ind på en positiv livsbane,« forklarer Eva Smith.

Birgitte Holmberg Pedersen fortæller, at kommissionen blandt andet anbefaler, at man laver en ordentlig registrering af skoleskift, og at politiet indberetter til socialforvaltningerne, hvis unge bliver taget med narkotika.

»Man har haft en tendens til kun at fokusere på den unge, men indsatsen skal være helhedsorienteret, og det gælder om at få hele netværket med i processen,« siger hun.

Lappeløsning

Selvom kommissionens medlemmer taler om en helhedsindsats, så mener formand for de Kommunale Børne- og Ungedirektører Per B. Christensen, at kommissionen med dens anbefalinger kun tager fat i en flig af problemet med ungdomskriminalitet.

»Man tænker ikke problemet ind i et større sammenhæng. For eksempel ser man ikke på, hvad boligforhold, job og uddannelse betyder for at forhindre unge i at ende i kriminalitet. Der er brug for et mere grundlæggende arbejde, der kunne kaste lys over, om der er andre ting, vi bliver nødt til at sætte ind over for,« siger Per B. Christensen og fortsætter:

»Jeg kunne godt tænke mig en mere bredt funderet kommission, hvor der var mere plads til anbefalinger fra flere eksperter og organisationer.«

Sven Mørch, der er lektor i psykologi på Københavns Universitet og tidligere har været Danmarks ungdomsforsknings repræsentant i Europarådet, mener også, at kommissionen har tænkt for snævert.

»Anbefalingerne er ikke forkerte, men de rammer ikke centralt ned i problemet. Det bliver en form for lappeløsninger, fordi man ikke gør noget ved grunden til problemerne, men i stedet prøver man at løse problemerne, når de er opstået,« siger han og fortsætter:

»Vi har for eksempel et skolesystem, der etablerer problemer for en række unge, fordi de bliver marginaliseret. Det undrer mig derfor, at de fagfolk, der har forstand på det område, ikke har siddet med i kommissionen.«

Eva Smith giver Sven Mørch ret.

»Han har ret i, at det er et aspekt, vi også kunne have behandlet, men vi har ikke følt, at vi kunne ændre hele samfundet. Der er grene, vi ikke har fået med, fordi vi kun har kunne spille med de medspillere, vi har haft. Det er dog en opgave for hele samfundet at bekæmpe ungdomskriminalitet,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her