Læsetid: 3 min.

Uddannelse er den nye eksportvare

Antallet af universiteter med internationale satellitafdelinger er vokset voldsomt de sidste tre år, viser en ny britisk undersøgelse. Satellituniversiteterne risikerer at forringe uddannelsernes kvalitet, mener kritikere
23. september 2009

Både russiske, indiske, pakistanske, mexikanske og iranske universiteter gør det. Opretter afdelinger eller uddannelser i udlandet. De sidste tre år er antallet af universiteter med en udenlandsk satellitafdeling vokset med 43 procent, viser en ny undersøgelse fra det britiske forskningsinstitut Obserbatory on Borderless Higher Education (OBHE).

De Arabiske Emirater er hovedattraktionen for udenlandske universiteter, men også Qatar, Singapore og Kina tiltrækker mange udenlandske universiteter.

Muligheden for at tjene penge på udenlandske betalingsstuderende er en vigtig årsag til, at antallet af universiteter med udenlandske afdelinger er steget. En anden vigtig årsag er, at lande som De Arabiske Emirater har arbejdet hårdt på at tiltrække prestigefulde udenlandske universiteter for at ændre deres økonomi fra at være afhængig af olie til at være afhængig af viden. Det har blandt andet resulteret i opbygningen af udenlandske universitetsbyer som Knowledge Village i Dubai og Education City i Qatar.

Rosa Becker, der er forsker på OBHE og har lavet undersøgelsen, forklarer, at satellituniversiteter er et relativt nyt fænomen, som især er opstået på grund af lande i Den Tredje Verdens stigende behov for højtuddannede.

»Der er tilfælde af universiteter, der har oprettet universitetsafdelinger i udlandet kun for at tjene penge, men det overvejende problem for de internationale universiteter er mere et spørgsmål om at tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft, og problemer med at leve op til reglerne i både hjem- og værtslandet,« siger Rosa Becker.

Lødigheden

USA er det land, der har flest universitetsafdelinger i udlandet: 78 ud af 162 den britiske undersøgelse. Andrew Ross, der er professor i amerikanske studier på New York University, og som har beskæftiget sig indgående med uddannelseseksport, mener, at højere uddannelse som marked vil vokse med 50-60 procent de næste 10-15 år - trods finanskrisen. Men de udenlandske universitetsafdelinger skaber også problemer, både når det gælder uddannelsernes lødighed og den akademiske frihed, mener Andrew Ross.

»Vi har været meget bekymrede for, hvad det egentlig er, de studerende på satellitafdelinger i Mellemøsten lærer, for kvaliteten af uddannelserne varierer meget, og der er på ingen måde nogen kontrol med, hvad de foretager sig. De fleste steder hyrer de lokale deltidsansatte lærere, og det betyder i realiteten, at du ikke kan tale om akademisk frihed, fordi du kan blive fyret, hvornår det skal være,« forklarer Andrew Ross.

De amerikanske og canadiske universitetslæreres organisationer udsendte tidligere på året en lang række anbefalinger til, hvordan de mente, arbejdsforholdene på de mange nye universitetsafdelinger burde være. Andrew Ross var medforfatter på erklæringen og mener, der er god grund til at være kritisk over for udviklingen, da den på mange måder risikerer at ændre universiteterne, som vi kender dem.

New York University, hvor Andrew Ross er ansat, har for eksempel fået lov at bygge et universitetscenter for de frie kunstarter i hovedstaden Abu Dhabi - betalt udelukkende af De Arabiske Emirater.

»Emiraterne er ikke noget åbent og lige samfund, og faren er for mig at se, at vores universitetsafdeling kommer til at fungere som et udstillingsvindue for ytringsfrihed og lighed i et samfund, der er reelt er meget lukket og autoritært,« siger Andrew Ross, der også mener, at det risikerer at gå ud over de ansattes rettigheder samt undervisningens indhold.

Satellitternes fremtid

Den hurtige ekspansion af universitetsafdelinger i udlandet risikerer dog ifølge Rosa Becker at føre til, at nogle universiteter må lukke.

»Lande som Singapore og De Arabiske Emirater vil snart være mættede, når det gælder antallet af udenlandske universiteter. Men der er en del andre regioner rundt omkring i verden, der har behov for nye udenlandske universitetsafdelinger - især Indien er potentielt et stort marked,« vurderer Rosa Becker.

Hun anser det for usandsynligt, at internationale univesitetsafdelinger vil blive den dominerende måde at tage en international uddannelse på i fremtiden.

Andrew Ross mener dog, at WTO's intention om at få ligestillet uddannelse med andre produkter, risikerer at underminere offentlig uddannelse i mange lande, fordi det vil skabe langt bedre vilkår for de udenlandske universitetsafdelinger.

I øjeblikket er satellituniversiteter nemlig ikke udelukkende en profitabel forretning. Bureaukrati, dårlig planlægning og manglende studenterinteresse truer, og ligesom mange andre virksomheder må universiteterne ofte tage nogle år med tab, før de har fået opbygget deres brand i udlandet.

Universiteterne kommer til at minde mere og mere om globale virksomheder, mener Andrew Ross. Og netop den udvikling bekymrer mange amerikanske og canadiske universitetslærere, fordi det risikerer at svække investeringer i offentlige universitetsuddannelse.

»Uddannelse er ikke en vare, men et offentlig gode, så hvis ikke politikerne er opmærksomme på den her udvikling, så risikerer den udvikling at føre til, at universiteterne på sigt vil foretrække at operere i udlandet, fordi det er langt billigere, både hvad angår løn, husleje og meget andet,« siger Andrew Ross.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu