Underskriften manglede, så Abdeljabbar blev udvist

Ifølge en lægeerklæring er torturofret Abdeljabbar blevet psykotisk efter isolationsfængsling. Integrationsministeriet krævede uddybende oplysninger og en underskrift i løbet af en uge. Men efter en enkelt dag blev han tvangsudvist
Indland
3. september 2009

»Det kan ikke være virkeligt. Nu er han måske allerede på vej til Bagdad,« hvisker Abdeljabbars kone, Chinor, der har opholdstilladelse i Danmark. Hun besøgte sin mand i Ellebæk Fængsel om eftermiddagen.

Nu står hun og venter foran Tune Lufthavnsterminal. Klokken er 3 om natten, og derhjemme sover hendes 2-årige søn, som Abdeljabbar har været far for, siden barnet var tre måneder gammelt.

Abdeljabbar er torturoffer, og ifølge eksperter lider han af posttraumatisk stressyndrom, der efter hans isolationsfængsling i Danmark har udviklet sig til en tilstand med psykotiske perioder. Alligevel har Abdeljabbar dagen forinden fået afslag fra Integrationsministeriet, hvor hans advokat, Helge Nørrung, har anmodet om humanitær opholdstilladelse.

Tirsdag fremsendte Helge Nørrung ellers nye informationer i sagen i form af en erklæring fra praktiserende læge og lektor ved Københavns Universitet, ph.d. Marianne Stubbe Østergaard. Skrivelsen dokumenterer en markant forværring i Abdeljabbars tilstand som følge af isolationsfængslingen. Men ministeriet har ikke lagt vægt på erklæringen, fordi den ikke er underskrevet, fremgår det af afslaget.

»Jeg var klar over, at det skulle gå stærkt,« forklarer Helge Nørrung. »Så jeg fik hende til at sende erklæringen i en mail, som jeg faxede til ministeriet. Derfor var den ikke underskrevet.«

Men det skal den altså ifølge ministeriet være, og af afslaget fremgår det derfor, at Helge Nørrung inden for syv dage skal fremsende en underskrevet version, ligesom ministeriet udbeder sig uddybende oplysninger om Abdeljabbars diagnose.

»Ministeriet skal anmode om at modtage oplysningerne fra Dem senest syv dage fra afsendelsen af dette brev,« slutter den ansvarlige embedsmand sin skrivelse.

Markant forværring

Men anmodninger om humanitær opholdstilladelse har ikke nødvendigvis opsættende virkning på udsendelse. Så dagen efter Abdeljabbar har modtaget afslaget, bliver han hentet i Ellebæk Fængsel af Rigspolitiet. Og pludselig skal han tvangsudvises. Det kommer som en slem overraskelse for hans advokat.

»Jeg havde selvfølgelig regnet med, at ministeriet ville give Rigspolitiet besked om at vente med udsendelse, indtil hans tilstand er udredt med henblik på, om han er berettiget til humanitær opholdstilladelse - hvilket jeg klart mener, han er,« siger Helge Nørrung og pointerer, at de danske myndigheder selv er medskyldige i forværringen af Abdeljabbars tilstand.

Det er næsten ti år siden, Abdeljabbar kom til Danmark. Han flygtede fra Saddam Husseins regime, hvor han havde siddet i fængsel i syv år for politiske aktiviteter og var blevet regelmæssigt torteret.

Ved ankomsten berettede han om torturen, og menneskerettighedsorganisationen Amnestys eksperter har kunnet dokumentere, at hans historie er sand. Blandt andet er han blevet skudt i benene og har fået brækket arme og skuldre og smadret sine knæ.

De mentale men var tydelige fra begyndelsen, men Abdeljabbars psykiske tilstand er altså ifølge Marianne Stubbe Østergaard blevet markant forværret, siden de danske myndigheder fængslede ham.

Slap for henrettelse

Også Flygtningenævnet har givet Abdeljabbar afslag. Det skete i en afgørelse dateret 31. august 2009 - altså to dage før udvisningen.

Helge Nørrung havde over for nævnet anført, at hans klient er i risiko for overgreb fra familiemedlemmerne til ni personer, der under Saddam Hussein blev fængslet sammen med Abdeljabbar. Mens de andre blev henrettet, slap Abdeljabbar nemlig med de syv år i fængsel, og ifølge hans egen forklaring har det fået familiemedlemmerne til de henrettede til at rette trusler imod ham, fordi de mener, han lækkede informationer til sikkerhedstjenesten.

Flygtningenævnet anerkender, at Abdeljabbar har siddet fængslet, og at de andre medlemmer af gruppen er blev henrettet, men man finder det »usandsynligt, at ansøgeren fortsat skulle være efterstræbt for handlinger, som han ifølge egne oplysninger ikke har begået, og som alene var baseret på de efterladte familiers antagelser«.

Men det er ikke spor usandsynligt, mener Abdeljabbars kone.

»De ved ikke, hvordan det er i Irak. Og nu sender de ham tilbage dertil. Jeg kan ikke forstå det,« siger hun.

Kort efter sætter hun sig ind i sin bil og kører. Det har vist sig, at Abdeljabbar ikke blev ført til Tune, men til Odense for at blive fløjet til Bagdad.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anton Geist viser endnu engang, at han er en af Danmarks bedste journalister...

Det må være fiktion det hele, Per. Du ved jo, at der ikke er noget at komme efter ...

Ministeriets reaktion er vel udslag af angst for tilbagegang ved næste valg.

Man fremhæver ikke at her er tale om flygtninge og ikke om indvandrere.

Men måske bedømmer ministeriet og VKO danskernes stemning forkert. Måske kan man hente mange flere stemmer på bedre integration og undervisning, forebyggelse mod bandekriminalitet.

Søren Schnieber

Det her kan faktisk også udlægges som en "simpel" advokatfejl.

Har han anmodet om at det får opsættende virkning? Jeg læser det som om han (advokaten) tager det for givet!
Medmindre det rent faktisk fremgår af loven, så er udgangspunktet nemlig det modsatte i alm. offentlig forvaltning. Selvom man jo nok kan rejse en moralsk kritik af embedsmanden her(de ved jo også at kirken er blevet ryddet) Så mener jeg ikke man kan klandre embedsmanden, men det er generelt svært at svare på uden at kende hele sagen.