Læsetid: 3 min.

Universitetet var et kulturchok

Danske uddannelses-institutioner er ikke gearede til unge med anden etnisk baggrund, mener kurdiske Safar Azizi, der er nyuddannet kandidat i statskundskab. Samtidig er det nødvendigt at få brudt med historien blandt etniske minoriteter om, at uddannelse ikke kan betale sig
2. september 2009

31-årige Safar Azizi er nyuddannet kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet og underviser i dag på HF i Herning og Statsgymnasiet i Struer. Det er snart 12 år siden, han kom til Danmark fra Iran og ikke kunne et ord dansk. Men sproget var bare én af mange forhindringer, da Safar Azizi begyndte på statskundskabstudiet.

»Det var et kulturchok for mig, der kommer fra et meget mere kollektivt og knap så udviklet samfund. Det kræver, at man laver om på mange normer og værdier for at være med,« fortæller Safar Azizi.

Både det danske og engelske voldte ham stadig besvær, så det tog Safar Azizi meget længere tid at følge med på statskundskabsstudiet, end det gjorde for de fleste andre studerende.

»Jeg havde ikke nær så meget tid som de andre til at være social. Og det er problematisk ikke at være med i det sociale samvær, fordi det også udelukker dig fra nogle faglige arrangementer,« fortæller Safar Azizi.

Statskundskab er ikke et studie med mange flygtninge eller indvandrere, mens medicinstudiet derimod er præget af mange studerende med en anden etnisk baggrund. Og her var det langt nemmere at falde ind for Safar Azizi.

»Selv om vi ikke havde noget fagligt til fælles, så var det på mange måder nogle af de medicinstuderende, der blev mine studiekammerater. Når der var gruppearbejde på statskundskab, hjalp det utrolig meget, men udover det var der ikke meget at hente socialt set,« siger Safar Azizi.

En ny undersøgelse viser, at studiemiljøet langt fra er det vigtigste for, om studerende med anden etnisk baggrund gennemfører studiet. Safar Azizi mener dog, at de fleste unge bliver påvirket negativt af ikke at føle sig inkluderet socialt på studiet.

Familieforhold

At familien og vennerne har stor betydning for, om man får taget en uddannelse, er han ikke i tvivl om.

»Jeg har aldrig haft problemer fra min families side. De har støttet mig utrolig meget, men mine forældre er analfabeter, så de kunne ikke hjælpe mig med det faglige,« forklarer Safar Azizi.

Vennernes snak om, at det ikke kunne betale sig at tage en uddannelse, har til gengæld påvirket ham.

»Der var mange af mine venner fra udlandet, der havde den her idé om, at ligegyldigt hvor meget du læste, så ville du aldrig få en plads eller et ordentligt job i det danske samfund. Det er på sin vis bare et rygte, som jeg ikke mener passer, derfor havde det ikke så stor virkning på mig, men det har det helt sikkert på mange unge indvandreres valg af, om de vil bruge fem år på en uddannelse eller arbejde på et pizzeria,« fortæller Safar Azizi.

Kombinationen af oplevet diskrimination og fortællingen om den er for Safar Azizi en vigtig årsag til, at der er flere 2. generationsindvandrere, der dropper deres uddannelse.

»Det er jo en form for gruppepres, der kan gøre det svært at holde fast på beslutningen om at læse videre,« siger Safar Azizi.

Han så gerne, at de danske uddannelsesinstitutioner var langt mere forberedte på, at ikke alle de studerende er etniske danskere fra gode boglige hjem.

»Det virker, som om alle uddannelsesinstitutioner stadig er indrettet efter, at Danmark er homogent samfund. Men nu kommer der en masse studerende med andre normer og værdier, og det er et stort problem, fordi de fleste undervisningssteder forventer, at de studerende har en humankapital med hjemmefra, fordi forældrene har en uddannelse. Derfor gør de ikke noget ekstra for den nye type af studerende,« siger Safar Azizi, der også mener, at det via oplysning er nødvendigt at få brudt med diskriminationen og historien om, at uddannelse ikke kan betale sig.

»Det er ond cirkel, der skal brydes, og man burde sætte ind allerede i folkeskolen og gymnasiet og gøre langt mere for, at de her børn ikke så let dropper ud af uddannelsessystemet,« slutter Safar Azizi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu