Baggrund
Læsetid: 4 min.

Venstre kasserer igen ny konservativ udlændingekurs

De konservative vil tage statsborgerskabet fra nydanskere, der begår socialt bedrageri. Men det strider mod FN's konventioner for statsborgerskab, siger eksperter - og Venstre afviser blankt forslaget. I opposition kalder man det 'totalt ugennemtænkt' og 'dybt useriøst'
De konservative vil tage statsborgerskabet fra nydanskere, der begår socialt bedrageri. Men det strider mod FN's konventioner for statsborgerskab, siger eksperter - og Venstre afviser blankt forslaget. I opposition kalder man det 'totalt ugennemtænkt' og 'dybt useriøst'
Indland
1. september 2009

Knap har balladen om et burkaforbud lagt sig, før endnu et konservativt integrationsforslag viser sig at være på kant med konventionerne og skaber splid i regeringen.

De konservative foreslår i deres integrationsudspil at tage statsborgerskabet fra nydanskere, der har begået groft socialt bedrageri. Men bliver forslaget til lov, vil det stride mod to FN-konventioner om begræns­ning af statsborgerskab, som Danmark har tilsluttet sig, lyder vurderingen fra seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder.

»Umiddelbart falder forslaget ikke inden for det, der er tilladt efter de konventioner, vi har tilsluttet os,« siger hun til Information.

Og hos regeringspartneren i Venstre afviser integrationsordfører Karsten Lauritzen nu det håndfaste forslag.
»Når vi laver politiske oplæg, er det ikke alle ting, der er lige brugbare. Det her er så et af de mindre brugbare. Præcist lige så lidt brugbare, som S og SF’s skatteudspil er,« siger han.

Forslaget, der var en del af det fyldige oplæg til ’demokratisk integration’, som de Konservative præsenterede på deres sommergruppemøde i august, blev af den konservative socialordfører, Vivi Kier, luftet i weekenden i Ekstra Bladet. Her har der igennem længere tid været bragt historier om dansk-irakere, der modtager offentlige ydelser i Danmark, samtidig med at de har lønnede hverv i deres oprindelige hjemland.

Venstres Karsten Lauritzen erklærede sig i første omgang åben over for forslaget »hvis det er muligt inden for lovgivningen.« Men selv om han er helt enig i de konservative intentioner om at sætte hårdere og mere effektivt ind over for sociale bedragere, så skal konventionerne overholdes, siger han nu.

»Man kan ikke fratage folk deres statsborgerskab. Hvis du er dansk statsborger, så er du dansk statsborger, hvad enten du hedder Muhammed eller Jens,« siger han – og foreslår hellere en styrkelse af kommunernes opklaringsmuligheder og et bedre samarbejde mellem myndighederne for at komme grænseoverskridende socialt bedrageri til livs.

Ifølge Eva Ersbøll tillader konventionerne kun to grunde til at fratage borgere deres indfødsret. Den ene er, hvis man har opnået statsborgerskabet ved svig, og det andet er, hvis man har handlet til alvorlig skade for statens vitale interesser – for eksempel gennem forræderi eller terrorvirksomhed.

»Det fremgår direkte af konventionerne, at almindelig kriminalitet ikke er tilstrækkeligt, og det ville være at strække det meget vidt og være meget usædvanligt, hvis man ville betragte social bedrageri som omfattet«, siger hun.

Har man begået socialt bedrageri, inden man opnår statsborgerskabet, og ikke har oplyst om det, så kan det være svig – og så kan man allerede i dag ved dom frakendes sit statsborgerskab.

»Det ville i så fald være en udnyttelse af de regler, som vi har i forvejen,« siger Eva Ersbøll. Den vurdering deler chefjurist i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Jacob Mchangama.

»Sanktioner som at fratage statsborgerskab er forbeholdt de mest alvorlige forbrydelser i straffeloven, og det inkluderer ikke umiddelbart socialt bedrageri. Men det er klart, at det er svig­agtigt, hvis man har begået socialt bedrageri, før man har opnået statsborgerskab, uden at informere myndighederne om det, og så er det muligt at fratage statsborgerskabet.«

Hovedrysten

I oppositionen har man kun hovedrysten tilovers for forslaget fra De Konservative.
Politisk ordfører i Enhedslisten, Johanne Schmidt-Niel­sen, kalder idéen »endnu et eksempel på totalt ugennemtænkt slå hårdt-politik«, som hun mener kun har til formål at give De Konservative presseomtale.

»Der ikke noget overraskende i, at De Konservative driver hetz imod mennesker med anden etnisk baggrund.

Men det er forbløffende, at de ikke undersøger, om deres forslag er lovlige, før de fremsætter dem i offentligheden. Jeg spår, at de præcis som i burkasagen kommer til at trække i land,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, mener også, forslaget er en alt for drastisk indgriben.

»Jeg er enig i, at det må være i strid med lov og konventioner. Og det forbløffer mig, at et parti, der sidder på justitsministerposten, og hvis formand er tidligere justitsminister, kommer med den slags forslag, før man har undersøgt juraen bag. Det virker dybt useriøst,« siger han.

Khader er politiker

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, kan imidlertid ikke se, hvorfor det skulle være useriøst ikke at bekymre sig om lovgrundlaget.

»Vi er politikere, ikke administratorer. Og vi er ikke kommet med et forslag. Vi er kommet med et politisk ønske. Politik er en proces, og så må man kæmpe for det, man tror på. Det er set før, at man politisk har ønsket sig noget, som ikke kan lade sig gøre,« siger han og tilføjer:

»Hvis det er ulovligt at gøre det, kan man selvfølgelig ikke det. Det er det samme som i burkadiskussionen. Vi har meldt ud, hvad vi gerne vil, og når det skal implementeres, må vi finde ud af, om det kan lade sig gøre.«
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Petersen

I følge den nykonservative Khader skal konservative forslag være helt uigennemtænkte, om holdt mere end en armslængde væk fra enhver sagkundskab.

Ellers vil man kunne beskyldes for at misbruge embedsapparatet, forklarer han.

Uden den store forstand på de dele skal jeg dog sige, at det også denne gang virker til, at det er lykkedes de konservative at producere et vaskeægte konservativt forslag.

Det er foruroligende at flere og flere politikere helt åbenbart savner fundamental forståelse af demokratiets grundprincipper og er rede til at kaste dem overbord til fordel for populistisk signalpolitik. Én ting er at man kan finde den slags tanker i et ekstremistisk parti af underfrankerede som DF, men når de breder sig til andre partier, er den gal. Helt gal.

Peter Jespersen

Hvad med om Venstre kasserede de konservative istedet for kun at kritisere deres rundtossede "kurs" og kalde det for ikke helt brugbart.

Per Erik Rønne

Mig bekendt tillader konventionerne fratagelse af tildelt borgerskab, hvis de pågældende har dobbelt statsborgerskab.

Det der ikke er tilladt er altså at gøre folk /statsløse/.

Per Erik Rønn:

Dobbelt statsborgerskab er ikke tilladt i Danmark. Hvis de pågældende fratages deres danske statsborgerskab har de altså ikke et andet at falde tilbage på.

Dorte Sørensen

Når de konservative nu mener at fifleri er til et statsborgerskab, så forstår jeg slet ikke at de ikke bad Fogh Rasmussen om i det mindste at afskedige Thor Pedersen som finansminister, da det kom frem at han havde fiflet med sin landbrugsstøtte.

Tom W. Petersen

Khader "kan ikke se", at det er useriøst at foreslå noget, som er ulovligt.
Det siger uhyggeligt meget om Khader, der engang fremstod som et ordentligt menneske. Og desuden om det, som Det Konservative Folkeparti har udviklet sig til.

også denne problematik kunne K have hentet inspiration til fra andre vest-europæiske lande.
Feks UK har en indkørings periode hvor ansøgere til statsborgerskab er "på prøve".
Og ansøgere skal med ord og handling feks vise sig villige til at indgå i det alm samfundsliv.
Noget lign kunne vel indføres i Dk ved at ansøgere feks beholdt deres gamle statsborgerskab under prøveperioden.

Noget andet er så at K forslagene er ubehjælpsomt formuleret, helt umulige.

Imo viser dette især Lene Espersens totale mangel på taktisk sans.

At noget ulovligt foreslås gjort lovligt er vel en central del af den løbende ommøblering af den samfundsmæssige dagligstue. Men når det handler om modstrid med internationale konventioner er det selvfølgelig en anden snak.
Måske skulle regeringspartierne tage et par af eksperterne til nåde igen, så de konservative kunne få et filter på de mere og mere desperate forsøg på at få Khaders gamle sang til at stemme med den retningsforvirrede melodi i et parti i krise. Jeg tør vædde på at der er mange konservative græsrødder, der begynder at savne Bent Bendtsen.

Peer Aagaard:

Dobbelt statsborgerskab er tilladt i Danmark. Det er ikke tilladt (med undtagelse af nogle få lande som ikke vil af med deres statsborgere) at få tildelt dansk statsborgerskab, samtidig med man har et statsborgerskab i et andet land. Er selv dobbeltstatsborger.