72-årig dement iraker fængslet

Tvangsudsendelse til Bagdad er næste skridt, efter at den svært demente afviste irakiske asylansøger, Hassan Gardi, i går blev indsat i Ellebæk Fængsel. De danske myndigheder har ikke ønsket at afvente resultatet af en hjernescanning
Den afviste irakiske asylansøger Hassan Gardi er svært dement og kan hverken spise eller gå på toilettet selv. Men han kan ikke få humanitær opholdstilladelse i Danmark. Nu er han og hans kone blevet fængslet med henblik på tvangsudvisning til Bagdad.

Den afviste irakiske asylansøger Hassan Gardi er svært dement og kan hverken spise eller gå på toilettet selv. Men han kan ikke få humanitær opholdstilladelse i Danmark. Nu er han og hans kone blevet fængslet med henblik på tvangsudvisning til Bagdad.

Jan Grarup

Indland
7. oktober 2009

I går blev den 72-årige svært demente afviste irakiske asylansøger, Hassan Gardi, og hans kone, Gulizar, fængslet. Det erfarede Information sent i går aftes.

»Det er fuldstændig chokerende. Jeg havde ikke troet, man ville gøre sådan noget mod en mand, der er så syg,« siger juristen, Dlovan Abdulla, der igennem de senere måneder har hjulpet Hassan og Gulizar Gardi med at undgå den tvangsudvisning, der har ventet dem, siden Danmark den 13. maj indgik en hjemsendelsesaftale med Irak.

Som det tidligere er fremgået af Information, er Hassan Gardis demens ifølge en speciallægeerklæring »at sidestille med psykisk sygdom af meget alvorlig karakter.«

Sygdommen er således så fremskreden, at han ingenting kan på egen hånd. Hver dag mader hans kone ham, hjælper ham med at tage tøj på og vasker ham, når han har tisset i bukserne. Desuden har Hassan Gardi forhøjet blodtryk, dårligt hjerte og lider under posttraumatisk stresstilstand, PTSD

Det har imidlertid ikke gjort indtryk i Integrationsministeriet, der den 23. juli afslog at genoptage hans sag om humanitær opholdstilladelse.

Stik imod speciallægeerklæringen samt WHOs system til klassifikation af sygdomme, som ministeriet selv benytter, konkluderede man nemlig, at Hassan Gardis demens ikke er en psykisk sygdom af meget alvorlig karakter - hvilket ifølge ministeriets retningslinjer ville have kunnet udløse humanitær opholdstilladelse.

»Endvidere kan det forhold, at De, Hassan Mohammad Hussein Gardi, ikke er i stand til at klare Dem selv, og at De er fuldstændig afhængig af pleje fra andre, ikke føre til et andet resultat,« tilføjede den ansvarlige embedsmand i ministeriet.

Tavst ministerium

Hassan og Gulizar Gardi var blandt de irakere, der i sommer søgte tilflugt i Brorsons Kirke. Da kirken blev ryddet natten til den 13. august, efterlod politiet parret alene på gaden, mens de arresterede de unge mænd. Her flakkede de to rundt et par timer, indtil de blev samlet op af aktivister.

Da Information mødte parret sidst i august, holdt de sig skjult et sted i København. De valgte imidlertid at flytte ind på asylcentret Kongelunden, efter Dlovan Abdulla den 31. august endnu en gang havde søgt om at få genoptaget Hassan Gardis sag om humanitær opholdstilladelse. Ministeriet svarede nemlig den 11. september, at man ikke ville behandle sagen, fordi parret var gået under jorden.

Så snart parret var flyttet ind på asylcentret gav Dlovan Abdulla besked til Integrationsministeriet.

»Jeg skrev til dem, at jeg regnede med at høre fra dem. Men de henvendte sig aldrig,« fortæller hun.

Dlovan Abdulla arbejdede imidlertid videre på at skaffe Hassan Gardi en humanitær opholdstilladelse, og tirsdag i sidste uge lykkedes det hende at få ham hjernescannet.

Skanning unødvendig

Allerede tilbage i juli havde speciallæge i neurologi Bjarne Degnbol, efter at have undersøgt Hassan Gardi, anbefalet en scanning, således at demensdiagnosen kunne blive præciseret. Det fremgik af den oprindelige ansøgning om genoptagelse af sagen om humanitær opholdstilladelse. Men den undersøgelse anså Integrationsministeriet ikke for nødvendig.

»I lyset af ovennævnte har ministeriet ikke fundet anledning til at afvente resultatet af en eventuel CT- eller MR-skanning af Deres hjerne,« lød beskeden til Hassan Gardi i afslaget fra ministeriet dateret 23. juli. Og det lader til, at ministeriet stadig ikke er interesseret i resultaterne af scanningen.

»Onsdag sendte jeg en mail til den embedsmand i ministeriet, der har behandlet sagen. Jeg skrev, at der var blevet foretaget en scanning, og at jeg ville fremsende resultatet, så snart det forelå. Men jeg fik ikke noget svar,« forklarer Dlovan Abdulla.

Resultatet af scanningen er endnu ikke klar, men i går blev Hassan og Gulizar Gardi altså arresteret i det asylcenter, som de flyttede ind i, for at Integrationsministeriet kunne behandle deres sag.

Næste skridt efter fængslingen er tvangsudsendelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech. Som Information tidligere har kunnet dokumentere, har hun tildelt stadig færre humanitære opholdstilladelser til irakere i sin tid som minister, selvom antallet af ansøgninger har været stabilt.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kunne skrive en masse dybsindige linjer om denne regerings hadkampagner, og også de mennesker der har givet stemme til at de kan udføre dem.

Men der kun et ord der egentlig siger det bedre.

Svin !!!

."72-årig dement iraker fængslet"

Det er det, der på nudansk hedder en fast og fair udlændingepolitik...

Man kunne skrive en masse dybsindige linjer om denne regerings hadkampagner, og også ord til de mennesker der har givet stemme til at de kan udføre dem.

Men der er kun et ord der egentlig siger det bedre.

Svin !!

Jeg er nød til at stille et spørgsmål til de mennesker der stemmer på denne skare af empatiske jordhuller.

Falder det jer nogensinde ind at den krig som jeres krigsliderlige helte smider vores ikke helt mentalt færdigudviklede drenge ind i, argumenteres med at vi ikke kan andet end hjælpe dem mod undertrykkelsen af SVAGE, KVINDER, O.S.V, der finder sted.

Falder det jer nogensinde ind at det er PRÆCIS den politik de selv sætter i værk.

Falder det jer nogensinde ind, at en god chef, er en chef der finder de positive sider i sine medmennesker, og ikke en chef, der hver gang kysttøjet bliver åbnet, råber " De skal ned med nakken, de er ikke noget værd"

Falder det jer nogensinde ind at jeres stemmer er gået til verdens største spankingklub, som nu har fungeret i 10 år, næsten. 10 år med hån og hetz, mod alt der falder uden for fatteevnen.

Den dag i går ud af døren, og har fået jeres privatetanker, og private liv trukket ned over alle andre, er demokratiet afgået døden.

Det er præcis, hvad i har afgivet stemmer til, en privat folkefest, for særligt uoplyste, der ønsker deres eget indskrænkede univers, set over alt, uden modsigelse.

Personligt vil jer meget gerne hjælpe jer, hvis jeg havde råd, ved at booke en rejse ud af landet, så i har en stemme mindre imod jer.

Tillykke, med dobbeltmoralen, der med stor sikkerhed aldrig ringer for de indre ører.

Mikkel Sørensen

Gad vide hvad en scanning af BHR viser?

»Det er fuldstændig chokerende. Jeg havde ikke troet, man ville gøre sådan noget mod en mand, der er så syg,« siger juristen, Dlovan Abdulla,

Jurist er ej, Dlovan Abdulla bør måske sætte sig ind i hvordan sindslidende planlægges behandlet af VKO regeringen, ikke bare den aktuelle Hassan Gardi, men helt generelt på det psykriatiske område.

Det eneste psykriatiske hospital i danmark, der stadig har moralen i orden, nemlig Sankt Hans Hospital, er udsat for massive besparelser og kritik fra regeringen, fordi der ikke findes steder at anbringe de stærkt skizofrene patienter, der er så behandlingskrævende, at de ikke vil kunne klare sig på bostederne.

Befolkningen mangler VKO's begrundelser udover nedbringelse af omkostningerne.

At man så vil sende Hassan Gardi tilbage til Irak, er derfor helt i tråd med VKO's manglende overblik, og ligegyldighed på dette sociale problem.

jennifer conway

Jeg fatter naesten ingenting i dagens Danmark...jeg er så trist.

Inger Sundsvald

Hvem fatter overhovedet noget af hvad denne regering foretager sig?
Tænk at Danmark har udviklet sig på så kynisk vis med en sådan ”borgerlig anstændighed”.

Op med humøret jennifer ;-) Selvom det synes idiotisk, er det såmend til at forstå.

VKO forbliver en social parodi på de af de områder de kan slippe af sted uden kritik.

Holger Danske, er det ikke på tide vi går ud og graver vore Stenguns up ?

Hver gang jeg læser om sådan en sag tænker jeg, at nu kan det umuligt blive værre, men så kommer der senere en endnu værre sag.

Hvornår mon DF får nok?

Den dag hvor regeringen går med til en 'endelig løsning'?

I nazisternes Tyskland var der heller ingen der for alvor sagde fra.

Hans Hansen:

"VKO forbliver en social parodi på de af de områder de kan slippe af sted uden kritik."

Enig. Psykisk syge, udviste asylansøgere og 14-årige kriminelle. Og det er bare de helt friske eksempler, det er sikkert let at finde flere.

Når det kan komme så vidt, at Danmark kan behandle gamle syge mennesker på den måde, er det fordi ingen protesterer højlydt nok over det. Det skyldes først og fremmest at værdikæmperne i Danmark, ikke mindst VKO har mere eller mindre monopol på massemedierne.

Men Pia Rønn Hornbech og Pia Kjærsgaard kan trods alt ikke kontrollere de udenlandske massemedier.

Al-Jazeera viser i morgen aften en tv-dokumentar om racisme og udlændingepolitik i Danmark. Det bliver interessant. Læs mere her:

http://politiken.dk/indland/article805121.ece

Tove: Jeg tror aldrig at DF får nok. Det er jo deres eksistensberettigelse altid at kræve mere: strammere regler, hårdere straffe. Hvis de først sige at det er nok, kan de nedlægge sig selv.
Det vil altid være en 'dårlig' muslim man kan hænge ud i pressen som repræsentant for alle muslimer.
Det får aldrig ende før der er nogle andre politikere der siger at 'nok er nok' . Men med de følgagtige slatne eller kyniske personer der sidder på Christiansborg i øjeblkket har det lange udsigter - vi må lade være med at genvælge dem