Baggrund
Læsetid: 4 min.

Anima mod avlerne

Anima er en dansk forening, der arbejder for dyrs rettigheder. I sidste måned brød de ind på 34 farme for at dokumentere mishandling af mink. Optagelserne blev sendt på TV2 i går, og pelsavlerne kalder udsendelsen manipuleret
Anima er en dansk forening, der arbejder for dyrs rettigheder. I sidste måned brød de ind på 34 farme for at dokumentere mishandling af mink. Optagelserne blev sendt på TV2 i går, og pelsavlerne kalder udsendelsen manipuleret
Indland
28. oktober 2009

I denne her uge har Netto tilbud på nuttede juleegern og dådyr i pels. Men pelsen er fra Kina, og de hunde, ræve og katte, der har lagt pels til julepynten, er døde under enorme lidelser. Der var ingen tvivl om budskabet i gårsdagens sms-kæde. Ligesom der heller ikke er tvivl om, hvorfor sådan en sms bliver sendt rundt til flere tusind mobiltelefoner netop nu. For debatten om pels og avlede dyr i bure vendte for alvor tilbage i denne uge, da Ekstra Bladet kunne vise billeder af blødende og humpende minke fra en række danske minkfarme.

Billederne fik efterfølgende SF, Socialdemokraternes Dan Jørgensen og en række dyreværnsorganisationer til at foreslå et forbud mod minkavl i Danmark.

Men at debatten om dyrevelfærd påny er blevet rejst, skyldes hverken politikerne eller Ekstra Bladet og TV2. For det er nemlig ikke Ekstra Bladets eller TV2's egne journalister, der har filmet minkene. Det er derimod medlemmer af foreningen Amina. Foreningen blev for nogle måneder siden kontaktet af Ekstra Bladets redaktionschef Miki Mistrati, som bad en håndfuld af medlemmerne om at dokumentere foreningens påstand om, at der forekommer grov dyremishandling på flere danske minkfarme.

Ekstra Bladets redaktionschef udstyrede gruppen med et kamera, og over den næste måneds tid brød folk fra Amina ind på i alt 34 forskellige minkfarme for at filme forholdene. Optagelserne blev leveret videre til Ekstra Bladet og TV2, og i går medvirkede de i udsendelsen Operation X på TV2.

Part i sagen

Det er ikke første gang, at medlemmer af Anima har brudt loven for at gøre opmærksom på minkavlere, som ikke tager sig forsvarligt af deres dyr. Anima er stiftet i 2000 og har i dag 5.000 medlemmer, hvoraf cirka 200-300 laver aktioner. Tidligere medlemmer af gruppen blev for en række år tilbage dømt for brandstiftelse mod en minkfarm og for at have sluppet flere minke løs.

Derfor undrer det kommunikationschef hos Dansk Pelsdyravlerforening Sander Jacobsen, at Ekstra Bladet bad Amina om at dokumentere de påstande, som foreningen selv er kommet med.

»Problemet er, at det er en part i sagen, som har fået udleveret et kamera. Og det er svært at forestille sig, at man kunne få et andet resultat, når det er en forholdsvis rabiat dyreaktivist, der har været sendt af sted,« siger han.

Thorbjørn Schiønning er dyreværnsaktivist. Han er 25 år og læser erhvervsøkonomi og kommunikation på Copenhagen Business School. Det var ham, der sprang over hegnene og ind til minkene for at filme dem. Han var ikke helt alene, da han gjorde det. Men resten af gruppen vil gerne være anonyme.

»Vi ville gerne have dokumentation for den mishandling, der foregår, men erfaring viser, at man ikke får sandfærdige billeder, hvis man selv henvender sig til industrien,« siger Thorbjørn Schiønning og tilføjer.

»Så den eneste måde, vi kunne få sandfærdig dokumentation på, var ved selv at gøre det. Hensynet til dyrene opvejede den mindre forseelse, som det er at springe over et hegn,« siger han.

Thorbjørns Schiønnings optagelser blev vist som en del af Operation X på TV2 i går, og Sander Jacobsen er helt enig i, at billederne af de sårede og syge mink er helt uacceptable.

»Det er billeder, som ingen er mere kede af end industrien. Men det undskylder ikke den hetz, som Ekstra Bladet har sat i gang i avisen, og som TV2 fører videre. De får det til at fremstå, som om hele branchen har et generelt problem, og det er vi kede af,« siger han.

Angriber hinanden

Sander Jacobsen er ikke i tvivl om, at Thorbjørn Schiønning kunne have fået de samme billeder, hvis han havde ringet på avlernes dørklokker eller havde spurgt en tilsynsmyndighed, om han måtte komme med på kontrolbesøg.

Men det tvivler Thorbjørn Schiønning kraftigt på. For hvis avlerne var blevet advaret på forhånd, så havde de kunne nå at rydde op og aflive de dyr, som lider, siger han.

»Vi fandt mange eksempler på bidskader og stereotyp adfærd, hvor dyrene laver de samme bevægelser igen og igen. Minkene bliver tvunget til at leve sammen på meget lidt plads, og derfor går de både til angreb på sig selv og hinanden. Den dokumentation havde vi ikke fået, hvis avlerne havde vist, at ville komme,« siger Thorbjørn Schiønning.

Han er begejstret for, at flere politikere og organisationer nu støtter et forbud mod minkavl, og at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil indføre skærpet kontrol med minkfarmene. Sådan set står Thorbjørn Schiønning også til at skulle modtage dusøren på de 250.000 kroner, som den danske pelsdyravlerforening udlovede, da det gik op for dem, at der havde været uventede gæster på minkfarmene. Dusøren lød på 500.000 kroner til den person, der kunne videregive oplysninger om de gerningsmænd, som brød ind på farmene og senere slap nogle mink løs.

Thorbjørn Schiønning stod efterfølgende frem og fortalte, at det var ham, der havde filmet. Men han skal nu ikke regne med at få pengene udbetalt af den grund.

»Vi giver ikke dusøren til forbryderen,« siger Sander Jacobsen og tilføjer:

»Han kan få en indkaldelse til afhøring af politiet og et erstatningskrav fra os«.

De 34 minkfarme, som fik uventet besøg af Anima, har efterfølgende også fået besøg af Fødevarestyrelsens dyrevelfærdskontrol og politiet, og det resulterede i tre påtaler og en bøde. I mellemtiden har Netto meddelt, at de øjeblikkeligt stopper salget af deres pelsdyr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anima, the new Peta??

Mona Blenstrup

At pelsdyr skal have bedre levevilkår, hvis denne branche fortsat skal eksistere, må blive et lovkrav.

Men fødevareministerens bebudede ekstra tilsyn forekommer mig mærkeligt, al den stund, at vi ike spiser mink i Danmark.

Derimod kunne man nok forvente, at dyrevelfærden i kødproduktionsstaldene blev bedre.
Svinene går også i kedelige stalde uden ordentlig beskæftigelse. Derfor gnakser de på hinanden og dette har medført at 99 % af alle smågrise får klippet det meste af halen af,. Det kaldes dyrevelfærd, for så undgår de jo at få bidskader i halerne.

Søerne opstaldes i tremmebåse, både mens de bliver drægtiggjort af mennekser og dels mens de giver die til deres og andres smågrise. Hver so skal jo gerne op på over 32 smågrise om året, men hvor mange patter har en so nu lige?
Ikke nok til alle de smågrise. Så man forlænger blot diegivningstiden for søerne ud over de 3 uger, deres egne smågrise skal fodres.
For hvert kuld smågrise hun føder skal hun stå i tremmefiksering mindst 8 uger og længere hvis hun skal fodre andres smågrise og omløbes, hvis drægtigheden ikke slår an. Så kan der komme 6 uger mere på "budgettet".
Også efter 2013, hvor drægtige søer skal kunen gå frit.

Lidt opmærksomhed på området ville være ønskeligt.

Mona:
Helt korrekt hvad angår grisene. Men svineavlerne har magt på Borgen, minkavlere er en niche i forhold til, så der er frit slag i bolledejen. Og ikke mindst er mink jo så nuttede, mens grise er nogle svin.

Hvad angår minken (jeg har ikke set udsendelsen) så tror jeg ikke vi skal tage Animas propaganda for andet end hvad det er. Vi kan ikke begynde at male med lovmøllen på baggrund af en udsendelse af denne, underlødige art.

Slettet Bruger

»Problemet er, at det er en part i sagen, som har fået udleveret et kamera. Og det er svært at forestille sig, at man kunne få et andet resultat, når det er en forholdsvis rabiat dyreaktivist, der har været sendt af sted,« siger han.

Ligesom at man ikke kan forvente nyt fra andre forholdsvis rabiate parter, det være sig avlere, ministerier, modebranche, tilsyn og forbrugere. Alt er vel også ved det gamle mht medicin, transport, eksport, forhold på grise- og kyllingefarme osv. Ligesom at politiske partier med dyrevelfærd og indflydelse malker nogle private kæledyrssager til ære for ældre damer med en tudse til kattens værn og nogle valgplakater om halalslagtning.

Reglerne er - som så mange andre regler - vist gode nok .

Gode regler skal efterleves , og det er der altså et (mig ubekendt ) antal minkavlere , der ikke gør.

Der er også nogle slagtere der pakker gammelt kød, selv om det ikke er tilladt.

Der er nogen der ,kører for stærkt, nogen der stjæler, nogen der begår mord , nogen der svindler o s v, selv om det ikke er tilladt.

Så ret beset, så er det, at regelsæt rettet mod minkavl overtrædes af et ( stort / lille ?) antal minkavlere vel ikke overraskende?

Hvis man ser på hvad der i øvrigt sker rundt omkring i Danmark og verden iøvrigt , så er en lovovertrædelse af nogle minkavlere i Danmark vel et beskedent problem, som relativt let kan håndteres effektivt og med fast hånd af politi og domstole.

Jeg ville være glad, hvis det forhold, at over 20.000 børn i udviklingslandene hver dag dør på grund af sult og sygdom kunne få lige så meget fokus , som minkene.

( I Danmark kan vi vist bedre lide dyr end mennesker - menneskers lidelser generer os i hvert fald ikke i samme grad som dyrenes lidelser. - og det er perverst.)

Stanley Opmann

"Jeg ville være glad, hvis det forhold, at over 20.000 børn i udviklingslandene hver dag dør på grund af sult og sygdom kunne få lige så meget fokus , som minkene."

Og især hvis de virkelige årsager til samme fik lige så meget fokus..

Mona Blenstrup

Erik Bramsen

Smågrise er altså også nuttede. Især når de går frit og kan rode i jorden.

Man kan heller ikke modstå en lille kalv hvad enten den er sortbroget eller jersey.

Alle dyrebørn og menneskebørn er bare så nuttede.

Man må se bort fra det nuttede og anvende de simpleste dyreværnsbegreber, når man taler om dyrevelfærd.

Og selv disse simple regler om at dyrene skal have levebetingelser, der som minimum tilgodeser deres naturlige behov for føde og beskæftigelse indfries ikke i produktionsdyrehold.

Med lovgivernes velsignelse kan man fortsætte de overtrædelser af dyreværnsloven, som man ser i stort set alle produktioner i dag.

Jeg så heller ej programmet, men det betyder ikke at jeg ikke har forenmmelse for svineriet.

Mona:
Smågrise er altså også nuttede. Især når de går frit og kan rode i jorden.

100% enig. Tillige er grise mindst ligeså kloge som hunde, mens mink bare er forvoksede rotter.

I mine unge dage var jeg kæreste med een, hvis forældre var griseavlere. Deres børn havde forbud mod at lege med smågrisene; jeg har mistanke om at det var fordi de ikke skulle få al for meget empati med dem.

Jørn Holger Christensen

Og jeg tror, at alle kommentatorer her på denne streng køber æg fra burhøns!

Hold nu op med det nuttepladder:
Det handler om mennesker, som med utrolig kynisme holder dyr under horrible forhold for at
score kassen.
Hvis forholdene for dyrene skal gøres acceptable, vil avlerne sige, at det ikke er muligt at konkurrere med udlandet under disse betingelser. Derfor: Fra politisk hold, lad os få forbudt dette barbari ved lov, hellere i dag end i morgen.
At mennesker i den 3 verden har det mindst ligeså slemt, skal ikke være en anledning til at lade barbariet fortsætte her.

Jeg er lykkelig for at jeg ikke er pelsdyravler - og at jeg ikke kender nogen...

Når Erik Bramsen ikke har set udsendelsen forekommer det mig besynderligt, at han "ved", at den er underlødig. På baggrund af hr. Bramsens indlæg gør jeg mig nogle tanker om hans udseende, påklædning, alder og kulturelle præferencer, hvilket jeg dog holder for mig selv, idet jeg netop ikke "ved". Derimod ved jeg, hvad han skriver om mink (og svin) og på dette grundlag vurderer jeg, hvilken grad af omsorg han ønsker for dyrene.

Til de debatt'ører, der absolut skal inddrage sultne børn i debatten: Hvorfra "ved" I, at dyrevelfærdsforkæmperne negligerer børns vilkår? Er det ikke muligt, at disse mennesker (også) har givet en hånd til Afrika?

Stanley Opmann

Det var ikke min mening at negligere dyrevelfærd. Jeg synes det hele er noget svineri og at rumvæsenerne hellere må skynde sig at komme og gøre en ende på Jordens menneskeskabte elendighed..

Robert Kroll: "..Der er også nogle slagtere der pakker gammelt kød, selv om det ikke er tilladt. "

Ironisk nok er det tilladt at pakke og ompakke gammelt kød, hvis det blot samtidig "oparbejdes". Eksempel: En pakning er flæskesteg i 14 dage, så skæres sværen fra, og den er skinkemignon i 4 dage, herefter skæres fedtkanten fra og den er svinekotelet i 3 dage, herefter hakkes den. Nu må den ikke ompakkes efter sidste salgsdato!

Lovgivningen om minkhold giver tilsvarende minkfarmerne vide muligheder for at holde mink "rentabelt", dvs. med trange pladsfoprhold, ligesom de gerne må have sår og bylder, hvis de blot er i behandling og isoleret fra de øvrige dyr. Det er disse beskedne krav, som de undersøgte farmere ikke kunne leve op til.

Martin Kristensen

Jeg indrømmer gerne ikke at have set udsendelsen - og kalder den alligvel underlødig ud fra følgende betragtninger:

- Amina er løgnagtige i deres målet helliger midlet kampagner. Deres veganske modstand mod husdyrhold gør det svært at tro de vil kunne præsentere andet end et tendentiøst og manipuleret billede.

- Ekstra Bladet er samarbejdspartner. Ekstra Bladet!!

- Operation X og lignende koncepter er tvunget til at fremvise "skandaler" med jævne mellemrum. De har ikke interesse i at historier falder igennem og ikke blive vist / debatteret. De har interesse i at skære historierne ekstremt skarpt.

Ingen af kræfterne bag programmet er altså troværdige!

Stanley Opmann

"Ingen af kræfterne bag programmet er altså troværdige!"

Ergo har vi carte blanche til at fortsætte tortur mod sagesløse væsener...

Helt enig med Ib Ling. Man behøver ikke at se mange minutter af "Operation X" for at afgøre, at det er endnu et underlødigt, studieværtsforherligende sensationsprogram.
Som lige så forudsigeligt bliver mødt af det sædvanlige brøl om "FORBUD!"

Stanley Opmann

@Per

Men ændrer det ved at dyr bliver behandlet som lort i det vidunderlige danske kongerige?

Per Vadmand: "Man behøver ikke at se mange minutter af “Operation X” for at afgøre, at det er endnu et underlødigt, studieværtsforherligende sensationsprogram.
Som lige så forudsigeligt bliver mødt af det sædvanlige brøl om “FORBUD!”"

Hvis du har ret, må de mange billeder af sårede dyr, dyr med bylder og dyr med psykotisk adfærd vel være manipulerede. Et rent falsum, baseret på fiktive dyr! Produceret af TV2, EB og ANIMA i fællesskab og villigt sanktioneret af 3 uvildige eksperter, som var indkaldt til at kommentere det. Gosh, en konspiration; Vadmand.

Mona Blenstrup

Jørn Holger Christensen.

Hvis man selv ikke vil være medvirkende til bedre dyrevelfærd, er det nok bedre at skyde efter de mennekser, der lufter deres synspunkter. Især hvis man er uenig.

For mit vedkommende er jeg så heldig at have to naboer, der frit og kvit levere æg fra dres fritgående havehøns til min husstand. jeg stoler ikke på æggebakkernes deklarationer. en etiket er dog kun en etiket.

Uanset hvem der har taget nogle film af de forhold, man lovligt holder pelsdyr under, så er det stadigt i modforhold til dyreværnslovens bogstaver og intenioner. Som med alle andre indústridyr.

Man skal nok være noget så hårdhudet og følelseskold for at håndtere sådanne dyr til dagligt.

Sikkert derfor at mange danskere ikke vil arbejde i lejrene (staldene).

Nu har fornmanden for minkfarmerne, bestyrelsesmedlem i Cph. Fur, Erik Hansen, midlertidigt trukket sig fra posten; der er nok nogle debattører, som finder, at det er skammeligt, at den pæne mand er tvunget til dette skridt af "ballademagere". Jeg tror ikke, at det betyuder noget særligt, medmindre kontrollen intensiveres. Eva Kjer lover, at det sker, så lad os se....

Olav Bo Hessellund

@Ib Ling
Jeg indrømmer gerne ikke at have set udsendelsen - og kalder den alligvel underlødig ud fra følgende betragtninger:

Dine ”betragtninger” er vist det, andre ville kalde påstande og insinuationer. Hvad med at forholde dig til problemet i stedet for til afsenderen!

Den måde at argumentere på kommer du ikke langt med, hverken i byretten eller på disse sider.

Per Vadmand siger:

Helt enig med Ib Ling. Man behøver ikke at se mange minutter af “Operation X” for at afgøre, at det er endnu et underlødigt, studieværtsforherligende sensationsprogram.
Som lige så forudsigeligt bliver mødt af det sædvanlige brøl om “FORBUD!”

Per Vadmand: Når man har uvilje mod forandringer, også de sagligt begrundede, er det ikke det samme som at være reaktionær?
- lad os endelig ikke forsøge at bruge vores politiske indflydelse til at skabe en bedre verden