Nyhed
Læsetid: 2 min.

Connie Hedegaards klimachef går i vrede

Danmarks topforhandler i forhandlingerne om en klimaaftale, Thomas Becker, har med øjeblikkelig virkning fratrådt sin stilling. Beckers gode samarbejde med ministeren kunne ifølge Informations oplysninger ikke kompensere for de bureaukratiske restriktioner, han blev pålagt
Det bliver ikke nemmere for Connie Hedegaard at få en global klimaaftale i hus, efter at Danmarks topforhandler Thomas Becker (t.h.) har forladt sit job.

Det bliver ikke nemmere for Connie Hedegaard at få en global klimaaftale i hus, efter at Danmarks topforhandler Thomas Becker (t.h.) har forladt sit job.

Peter Hove Olesen

Indland
10. oktober 2009

Det bliver ikke lettere for regeringen at bokse verdens lande på plads omkring en ambitiøs klima-aftale i december, efter at klima- og energiminister Connie Hedegaards centrale forhandler, afdelingschef Thomas Becker, med øjeblikkelig virkning har forladt sin stilling i ministeriet. Becker har ifølge departementschef Thomas Egebo opsagt sin stilling, fordi der »er opstået nogle spørgsmål af administrativ karakter, som ministeriet og Thomas Becker ser forskelligt på.«

Becker stopper formelt med årets udgang, men er »fritaget fra tjeneste« fra i går morges.

Det var Thomas Becker, der i 2005 fostrede ideen om, at Danmarks skulle søge at få værtsskabet for det kommende klimatopmøde, og Becker spillede også en nøglerolle, da det i de sidste minutter af klimamødet på Bali i 2007 lykkedes at få USA til at skifte holdning og godkende den såkaldte Bali-køreplan for processen frem mod København. Det var også Thomas Beckers ide at indlede de såkaldte 'Grønlands-dialoger', hvor Connie Hedegaard satte mange landes ministre og politikere stævne for at drøfte klima under uformelle former. På grund af hans centrale placering, store erfaring og gode forbindelser til andre nøglelandes forhandlere lød der da også i går beklagelser fra både Socialdemokraterne, de radikale, SF og de konservative.

»Der er ikke noget som helst at udsætte på hans professionelle arbejde i forhandlingerne. Det er selvfølgelig beklageligt og brandærgerligt, men det får ikke konsekvenser for de videre forhandlinger, som jeg ser det,« siger de konservatives energiordfører, Per Ørum Jørgensen, til Ritzau.

Rynkede pander

Thomas Becker har kørt tæt parløb med Connie Hedegaard under de seneste års konstante penduldiplomati om klimaet, og det er ifølge Informations oplysninger ikke uoverensstemmelser med ministeren, der har ført til afdelingschefens opsigelse.

Hedegaard siger selv i en kort skriftlig kommentar:

»Det er naturligvis trist, at en central person i klimaforhandlingerne har valgt at opsige sin stilling. Imidlertid er der tale om et rent administrativt anliggende, som jeg derfor ikke har nogen kommentarer til.«

Becker er ikke blot kendt for sin klimakompetence, diplomatiske dygtighed og arbejdsevne, men også for sine store armbevægelser. Det har kunnet skabe gennembrud i forhold til andre landes forhandlere, men også rynkede pander, grænsende til rivalisering fra andre ledende embedsmænd i centraladministrationen, der har med klimaforhandlingerne at gøre. Foruden Klima- og energiministeriet er Statsministeriet stærkt involveret i de vanskelige internationale forhandlinger.

Information erfarer, at det er krav om begrænsninger på Thomas Beckers måde at gebærde sig på under klimaforhandlingerne, som Becker finder utålelige, og som har fået ham til at føle sig presset til at stoppe, trods det velfungerende samarbejde med klimaministeren.

Klima- og energiministeriets departement har ikke villet uddybe, hvad de administrative uoverensstemmelser med Thomas Becker handler om. Forelagt Informations udlægning af sagen siger pressechef Ida Ebbensgaard:

»Det kan jeg hverken be- eller afkræfte.«

Departementschef Thomas Egebo siger i en pressemeddelelse:

»Thomas Becker har ydet en meget stor indsats i klimaforhandlingerne. Men vi har et stort hold af meget dygtige forhandlere, og jeg har fuld tillid til, at de vil kunne håndtere forhandlingerne i det videre forløb.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Dybt beklageligt for at bruge ministerens egne ord.
Om det er uoverensstemmelser, misundelse mv. her optil topmødet eller om det skyldes kritik fra Thomas Becker over Statsministeriets håndtering får vi nok aldrig at vide. Men kønt ser det ikke ud.
Det kan måske også tolkes som Connie Hedegaard er ønsket i EU-kommissionen , som EU-klimakommissær og det har skabt problemer i Statsministeriet.

Steen Rasmussen

Kappestriden om at kunne fremstå som den ædle, der har viljen og evnerne til at gå forrest i kampen om at redde jordens klima er i fuld gang.

At dem, der sidder ved roret nu, i bureaukratiet, i departementschefernes hovedsæder, i statsministeriet, i miljø- og energiministeriet har svært ved at indrømme og give hinanden plads i det eftertragtede og ærefulde lys, i den offentlige menings så forgyldende opmærksomhed, afslører, at det ikke er sagen, der tæller, men billedet på at ville det gode, billedet på sig selv, som den der vil det gode der, tæller frem for alt andet, frem for det gode.

Det er ikke resultatet, der interesserer, men muligheden for at stå med aftalen i hånden, som den der fik den i hus, uanset hvad der gik forud, uanset hvor ussel den er blevet, uanset hvor mange gode kræfter der måtte vige pladsen på vejen her til, uanset hvor meget bedre den kunne have været, hvis det ikke lige var fordi at viljen til at stå med den i egen hånd, der havde dikteret processen frem mod den.

Magtlogikken i de lukkede korridorer afslører nu og da, at socialdarwinisternes grundideologi hersker, og at alles kamp mod alle på ingen måde er til alles fordel.

Steen Rasmussen

Ommer:

Kappestriden om at kunne fremstå som den ædle, der har viljen og evnerne til at gå forrest i kampen om at redde jordens klima, er i fuld gang.

At dem, der sidder ved roret nu, i bureaukratiet, i departementschefernes hovedsæder, i statsministeriet, i miljø- og energiministeriet har svært ved at indrømme og give hinanden plads i det eftertragtede og ærefulde lys, i den offentlige menings så forgyldende opmærksomhed, afslører, at det ikke er sagen, der tæller, men billedet på at ville det gode, billedet på sig selv, som den der vil det gode der, der tæller frem for alt andet, og frem for alt, frem for det gode.

Det er ikke resultatet, der interesserer, men muligheden for at stå med aftalen i hånden, som den der fik den i hus, uanset hvad der gik forud, uanset hvor ussel den er blevet, uanset hvor mange gode kræfter der måtte vige pladsen på vejen her til, uanset hvor meget bedre den kunne have været, hvis det ikke lige var fordi, at det er viljen til at stå med den i egen hånd, der havde dikteret processen frem mod den.

Magtlogikken i de lukkede korridorer afslører nu og da, at socialdarwinisternes grundideologi hersker, og at alles kamp mod alle på ingen måde er til alles fordel.

Inger Sundsvald

”Magtkampe fælder Hedegaards højre hånd
Danmarks chefforhandler på klimaområdet føler sig chikaneret af sin egen departementschef og af Statsministeriets klimafolk.
Af Michael Rothenborg og Mette Østergaard og Ellen Ø. Andersen”:
http://politiken.dk/klima/article807190.ece

Bevar mig vel for noget fnidder!

Lars Peter Simonsen

Ja, man skal ikke komme her med kompetencer og viden, det er politik, det handler om, og det er Janteloven, der gælder!

Kurt Svennevig Christensen

Jeg har ikke tidligere hæftet mig ved denne chefforhandleren og ved intet om ham.

Men på de foreliggende skriverier, sammenholdt med det vi har lært om de politiske kreative bogføringer de sidste alt for mange år, er det vel ikke helt ude i hampen, hvis vi antager, at han simpelthen er gået fordi han har lugten lunten!

At hans store anstrengelser ikke vil bære frugt til december og at banditterne i habitterne inde fra statsministeriet og klimadepartement er gået i gang med at skrive de løgnehistorier, vi tvinges til at lægge under juletræet til vore børn og børnebørn den kommende jul.

Hvis han er den person som beskrevet, så kan jeg sagtens forestille mig, at han ganske enkelt ikke vil skrive sit navn på de pakker, og det uanset hvor meget banditterne vrider armen om på ham.

Så indtil videre vælger jeg at se denne Thomas Becker (et navn som forpligter) som en person der går i Steen Gades og Jes Lundes fodspor - og det er ikke så ringe enda, som vi har fået vane med at sige det her ude vestpå.

Steen Rasmussen

@ Kurt
Det er klart nok en anden mulighed. Personligt gætter jeg bare omkring, hvad jeg ikke ved. Dog synes jeg, det lugter lidt af at han er "blevet gået".

Morten Kjeldgaard

@Kurt: en meget plausibel analyse!

Det er ganske enkelt uacceptabelt at statsministeriets folk har held til at chikanere en nøgleperson ud med søgte administrative drillerier. At statsministeren ikke griber resolut ind viser hvor svag og diffus han er.

En anden mulighed er at der aktivt forberedes et eklatant nederlag til Connie Hedegaard, som vil sætte regeringen fri til at imødekomme klimaskeptikerne fra DF når COP-15 er en overstået fiasko. Samtidig gives en begmand til Lene Espersens nok stærkeste udfordrer og der er ro på den konservative bagsmæk endnu en tid.

Inger Sundsvald

Det er jo nærmest tragikomisk, at klimachefen ikke alene er gået i vrede, men ligefrem er blevet bortvist, iflg. Nyhederne, p.g.a. denne regerings forargelse over misbrug af offentlige midler til flyrejser og repræsentation.

leif rasmussen

Er det virkeligt så svært at se DFs aftryk i denne skandale, hverken de, eller deres økonomiske bagmænd i olieindustrien, er jo interesserede i, at der kommer en aftale i København. DF har jo heller ingen problemer med at skaffe statslige bevillinger til klimaideologen Lomborg. Og vikaren i statsministeriet mangler jo fuldstændig rygrad.
Til vælgerne er det endnu en lære i hvordan det går, når man tillader dumheden at bestemme i en så alvorlig sag.

Inger Sundsvald

leif rasmussen
Nej, det er ikke så svært at se.

Men jeg er efterhånden ved at være træt af alle de tilfælde, hvor ”sortlistede” får en hel tråd til at forsvinde.

Jorgen L. Paustian

Naar manden nu har faaet en skriftlig advarsel i maj, p.gr.a rod i regnskabet og han fortsaetter med rodet, er der vel ingen vej tilbage !

Dorte Sørensen

Enig med Inger, det er tragisk komisk at Thomas Becker skulle være gået pga. bilags rod, når Løkke Rasmussen kunne fortsætte som finansminister og siden blive udnævnt til statsminister. Ligeledes kan jeg også forarges over at skatteyderne skulle betale over 1 mio. kr. til Fogh Rasmussens job søgning.

Karin Bennedsen

Hvis en chefforhandler for klimatopmødet ikke har frie hænder til at føre sig frem på de bonede gulve med al den repræsentation og pleje af netværker, der følger med, uden at skulle skelne til, om et arrangement måske koster den latterlige sum af 15.000 kr. eller mere, så må der være mennesker i ministeriet, der slet ikke har forstået, hvordan sådanne kontakter og forhandlinger foregår i et internationalt miljø på topplan.

Det er for dårligt, at de forskellige ministerier har indbyrdes magtkampe, der truer med at give Danmark en eklatant fiasko på klimatopmødet.

Der er i forvejen sikkert brugt rigtig mange millioner de seneste år for at forberede dette prestigeprojekt for Danmark, og slutregningen bliver astronomisk, uanset om vi får succes eller ej, så de embedsmænd, der obstruerer forberedelserne på grund af personlige magtpolitiske årsager, burde ses grundig efter i sømmene og eventuelt modtage en fyreseddel.

Kurt Svennevig Christensen

Hvem har tippet DR? Eller hvor stor er sandsynligheden for, at DR's journalister af sig selv kunne finde på at søge agt- og bilagsindsigt, for en medarbejder i et ministerium? Denne sag lugter ikke godt.

Maria Francisca Torrezão

Inden vi alle bukker under for en overdosis spinækst*, vil jeg gerne lige gøre evt. interesserede opmærksom på denne verdensomspændende underskriftsindsamling:

http://www.greenpeace.org/international/campaigns/climate-change/take_ac...

Håber mange vil skrive under, inkl. dem der er klar over, at der er mange kræfter, som slet ikke er interesseret i en ”ambitiøs” klimaaftale i København:

http://www.information.dk/telegram/205773

*spinækst – livsfarlig kombination af spin og vækst – Nudansk ordbog, 2010 udg.

Inger Sundsvald

Hvorfor får jeg pludselig tidligere hændelser på ”harddisken” - til dengang hvor Ritt Bjerregaard blev sendt til Paris med besked på at repræsentere efter alle kunstens regler og med værdighed.

Hun kunne kun få ét værelse på Ritz med tilhørende repræsentative lokaler. Andre måtte bo andetsteds, da ganske almindelige værelser til resten af delegationen skønnedes at være fråds med statens midler. Da hun kom hjem, blev hun fældet af sine egne og andre for ”overforbrug”.

Selv om hun senere fik oprejsning var skaden sket, og noget blev ved med at klæbe, på trods af alle udredninger, der godtgjorde, at der ikke havde været forskel på forbruget i andre delegationer.

Thomas Becker får nu småligheden og brødniddet at føle. Og så skidt med mandens øvrige fortjenester, klima etc.

Dette sker i et land, hvor der svines med offentlige midler til f.eks. privat chartrede fly, og en tidligere statsministers promovering i udlandet, da han havde gjort sig umulig i landet og ikke levede op til den mindste anstændighed om at tage det sure med det søde.