Læsetid: 10 min.

De danske amazoner

I Irak og Afghanistan har danske kvinder for første gang været i aktiv kamp. De har været med helt ude i forreste linje, sat livet på spil og kæmpet side om side med deres mandlige kolleger. Alligevel er der lang vej til ligestilling i det danske forsvar
I Irak og Afghanistan har danske kvinder for første gang været i aktiv kamp. De har været med helt ude i forreste linje, sat livet på spil og kæmpet side om side med deres mandlige kolleger. Alligevel er der lang vej til ligestilling i det danske forsvar
30. oktober 2009

»Bataljonschefen blev helt hvid i hovedet, da han så alt det blod, der kom ud af hovedet på den britiske officer, vi havde med i vognen. Men selv var jeg egentlig rigtig godt tilpas, da det gik løs. Tiden stod nærmest stille. Det er utrolig så meget tid, man har, selv om man bliver beskudt med både morterer, RPG og håndvåben.«

Delingsfører Mette Terkildsen husker den dag, en af passagererne i hendes pansrede mandskabsvogn blev såret af morterer, og det var op til hende at få ham i sikkerhed. Den 27-årige oversergent er en af de få kvindelige soldater, der har været fremme i allerforreste linje i Afghanistan. Som chef for fire pansrede mandskabsvogne i Helmand har hun bevist, at kvinder selv kan løse de hårdeste opgaver i det danske forsvar. Men trods Mettes og andre kvinders meritter på slagmarken er ligestilling i det danske forsvar stadig en by i Afghanistan. At være kvindelig kampsoldat kræver ikke bare en exceptionel fysik, men også en exceptionel psyke, som ikke lader sig gå på af den kvindefjendske kultur, som stadig hersker i dele af forsvaret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Charlotte Aagaard:

." I Irak og Afghanistan har danske kvinder for første gang været i aktiv kamp. De har været med helt ude i forreste linje, sat livet på spil og kæmpet side om side med deres mandlige kolleger."

Charlotte Aagaard forsøger ihærdigt at kombinere militarisme og feminisme. Der er ikke et øje tørt...

Karsten Johansen

"De har været helt ude i forreste linje"

Kvinner? Ufattelig - hvordan er det mulig? ;-) Nåtidens hyperkapitalistiske fremskritt overstiger virkelig de villeste fantasiene. (På den andre siden: Amazonene ligger tilbake i den tidlige oldtiden...men la oss ikke nevne slike inferiøre detaljer.)

Spøk tilside: At Information i likhet med mediaturets øvrige tannhjul er et servilt organ for krigspropaganda, og at kolonikrigen i Afghanistan nå virkelig er i slike vanskeligheter at NATOs propagandaskrue trenger adskillige omdreininger selv fra nåværende totalitære nivå av monotone hyllestsanger til valgfusk osv. i allverdens medier, er sant å si ikke overraskende.

For undertegnede har det lenge stått lysende klart, at den neste generasjonen av fascisme/stalinisme kommer til å bli ledet av kvinnelige tyranner, for dermed vil den jo være helt uangripelig for vår tids "siviliserte" "tenkere". At nyvinningene er sterkt begrensede, går dog frem av det faktum, at man i de historiske arkiver kan studere adskillige bilder av kvinnelige fangevoktere i tyske konsentrasjonsleirer, f.eks. det kjente bildet, tatt av britiske soldater i 1945, av de kvinnelige fangevokterne i Bergen-Belsen.

For vår tids "opplyste" "modernister" og "feminister" står det selvsagt lysende klart og uimotsigelig, at når en kvinne som Hillary Clinton truer med å atomutslette Irans befolkning (som hun gjorde over en kopp morgenkaffe mens hun ennå konkurrerte med Obama), er det selvsagt noe HELT annet og utrolig sivilisert, i forhold til når en mann gjør presis det samme.

Eller sagt på en annen måte: lite tyder på at menneskeheten har uttømt sine uhyre reserver av infam dumskap, selv på nåværende fremskredne tidspunkt av den historiske slaktebenkens strålende utvikling og menneskeartens velkoordinerte sammenbrudd...

Kvinnelige drivhusgassutslipp vil selvsagt også være av en helt annen og fin karakter enn mannlige.

ligestilling er vel at kvinder vil have ret til at opføre sig lisså uhæmmet , egoistisk og dumt som mænd.
Man må konstatere det går godt med ligestillingen i Dk.

Tak for en udmærket artikel om folk, der søger « action », og om et specielt hjørne af ligestillingsdebatten ... og et par observationer :

»Det værste var, at de ikke engang blev dræbt af fjenden. Det var så meningsløst.« Alle var dybt rystede over, at det kunne ske.«, citeres Maria-Louise for at sige.

Skal det mon forstår således, at det ville være bedre for de afgåede, om de var blevet dræbt af statens fjender ? Svært at begribe.

»Anders troede, han var usårlig, han var jo Kongen.«, citeres Maria-Louise for at sige om Major Storrud.

En soldat der tror, at han er usårlig. En soldat der "jo var Kongen" ? Hvad foregår der mon egentlig dernede ? Hvad er det for mennesker, vi sender derned ?

»Jeg tror ikke, dem derhjemme rigtig kan forstå, hvordan det er at være i kamp i Afghanistan … », citeres Mette for at sige.

Jeg melder mig straks, som en af dem, der ikke forstår. Jeg forstår ikke engang, hvorfor vi er i kamp i Afghanistan.

Viv Haufenreich

..om ikke andet er det da positivt af danske kvinder ikke skal skrive under på en klausul om ikke at sagsøge i tilfældet af at de skulle blive gruppe voldtaget - ligesom med tilfældet for nyligt med privat kontraktorer i USA .. (der ufatteligt nok blev nedstemt i kongressen... http://tinyurl.com/yhc8dhk)

Jamen det er da positivt. Helt sikkert.

Mener du iøvrigt "friendly fire" eller mener du den onde fjendes eventuelle seksuelle overgreb, når du skriver om gruppevoldtægt ?

Nu da låget er af bøtten. Jeg er ikke ganske ung, men det pirrer mig lidt, ja jeg er lidt nysgerrig mht, hvordan unge, yngre og måske enkelte mindre yngre (hovedsaglig) mænd klare sig uden sex i seks måneder ? Seks måneder er laaang tid.

Selv kan jeg ikke forestille mig det, men måske er det ikke "pænt" at rejse spørgsmålet ?

Det er vist ikke Informations krigsforherligelser.

Information udstiller, så vidt jeg kan se det, blot enkeltindividers syn på "action" ... = krigsliderlighed.

Og her er jeg er enig i FY FOR HELVEDE.

Peter Jensen:

."Jeg brækker mig i lårtykke stråler over Informations krigs-forherligelse .. "

Det samme her. Jeg håber at der er tale om en statistisk tilfældighed, men i den forgange uge har der ikke været nævneværdig forskel på Information og Jyllands Posten og andre stærkt højreorienterede aviser.

Det absolutte lavpunkt har været
Palle Weis kiksede leder om de sidste nye begivenheder i værdikampen og Annegrethe Rasmussens artikler om samme emne samt ikke at forglemme den krigsforherligende artikel i ovenstående.

Derudover også været mange andre tekster af meget dårlig kvalitet.

Hvis det fortsætter meget længere tid på den måde, er jeg den der har opsagt sit abonnement...

Kære venner,

Jeg synes, at vi skal være glade for, at Information, og Charlotte Aagaard, giver plads til, at sådanne personer, Mette, Maria-Louise og vist en til, får lejlighed til at udtale sig.

Det skal ikke skjules, hvad det er der driver de "villige", de "nyttige idioter". Nej, det skal FREM !

Mikkel Sørensen

Propagandamaskinen virker fint: formaalet med dansk blodbadspolitik er indforstaaet (ogsaa af den salonfaehige ex-modstandsavis)

."for at holde oprørerne ude"

Og det til trods for at det er deres eget land og at det er os som angriber dem mens de forsvarer sig som de bedst/grusomst kan... (Gad vide om de har taenkt paa at give igen paa dansk jord? for det er jo os som har gjort oproer mod dem...).

Men jeg er da glad for at "Andelen af kvindelige soldater i det danske forsvar er væsentlig lavere end de fleste lande, vi normalt sammenligner os med". Stillingen som lejemorder er altsaa relativt uattraktiv for danske kvinder - godt for dem, og for os alle. Jeg haaber at magthavernes forsoeg paa at indsnige tvungen militaertjeneste for piger ligeledes vil mislykkes.

Stanley Opmann

"De eneste, der generede Maria-Louise, var de afghanske soldater..."

Som sædvanlig er man ikke i tvivl om hvem de er de gode og hvem der er de onde...

Karsten Johansen

(Jeg går ut fra, at når man alltid må logge inn to ganger her, skyldes det CIAs/KGBs/Al-CIAdas/Al-Qaidas osv. osv.s uendeige behov for meget grundig registrering. Det er dem vel unt, men jeg misunner dem ikke deres triste STASI-arbeid.)

Peter Jensen: "ligestilling er vel at kvinder vil have ret til at opføre sig lisså uhæmmet , egoistisk og dumt som mænd."

Ja, det skulle man tro, men det er nok misforstått. Tvertimot: "likestilling" i mediotiet/mediaturet betyr at dersom *visse* (jeg anser det som fornuftig å unngå generaliseringer av rasistisk natur såsom: "jøder", "menn", "kvinner" osv. er slik og slik) kvinner oppfører seg like egoistisk,
uhemmet og dumt som visse menn, ja så betyr det i visse indremisjonske og kommissæraktige kvinners og menns (nemlig de mediotiskes) øyne, at de er uendelig gode, i loddrett motsetning til de menn som gjør presis det samme.

Karsten Johansen

I Norge sa en kjent forfatter om denne holdningen i avisen "Dagbladet" presist: "Dagbladet er mot prester, men for kvinnelige prester."

Mo(r)derne medier er nå mot russisk, arabisk osv. fascisme, men for 'kvinnelig'/israelsk osv. lettfascisme, mot totalitarisme, men for 'kvinnelig'/'liberal' osv. totalitarisme osv. osv.

Eller som Reagan sa: "One man's terrorist is another man's freedom fighter" (det var dengang han sendte penger til bin Laden osv. og gjorde avtaler med Ayatollah Khomeini. Nå ser det ut til at USA sender penger til sunnimuslimske terrorister i Iran f.eks. Een ting må man la disse folkene: de kan kunsten å lage faenskap ut av det meste, og få enhver form for fornuft og sans til å gå fløyten.)

Smart, ikkesant?

De kvindelige soldater i artiklen er sgu mere mænd end de girly-men og hippier som hyler og græder sig over vores soldaters nedslagtning af talibansvinene i Afghanistan. Godt at se at danske kvinder ikke er blege for at dræbe vore fjender.

Der er helt klart nogle debattører her på forum som trænger til en gang værnepligt hos kamptropperne...

Stanley Opmann

@Thomas

Det kan godt være Taliban er dine fjender, men de er ikke mine. Har aldrig mødt dem, aldrig set dem, efter hvad jeg har hørt drejer det sig simpelthen om mennesker der ønsker at leve i fred for fremmede folks indblanding..

Lars R. Hansen

Åse Lindman:" Det er ikke ligestilling at behandle mænd og kvinder lige, når de reelt er forskellige (...) Forsvaret er stadig en stærkt mandsdomineret verden, hvor kvinder kun kan eksistere, hvis de er der på mændenes præmisser"

Så længe HKKF fyrer den slags 'civil faglig ligestillings- pladder' af - kommer man ikke videre.

Det er ikke mænd, som sådan, der opstiller præmisserne - men krigens grundvilkår. Og her er fysisk formåen fortsat en væsentlig faktor - fx. vejer en udrustningsgenstand nu engang det den vejer.

Daniel Andersen

Til Stanley Opmann, som siger: Det kan godt være Taliban er dine fjender, men de er ikke mine. Har aldrig mødt dem, aldrig set dem, efter hvad jeg har hørt drejer det sig simpelthen om mennesker der ønsker at leve i fred for fremmede folks indblanding..

Taleban er ikke bare mennesker, der ønsker at leve i fred for fremmede folks indblanding. Læs hvad Amnesty skriver om Taleban i Afghanistan og Pakistan

http://www.amnesty.dk/nyhed/taleban/taleban-rykker-frem-i-pakistan

http://www.amnesty.org/en/library/asset/ASA11/006/2008/en/a09f845e-33ec-...

http://www.amnesty.org/en/library/asset/ASA11/002/2007/en/e3f42f5a-d39d-...

http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/news/taleban-must-immediately...

Det er muligt at Taleban ikke er dine fjender, men de undertrykker og dræber til gengæld en masse civile mennesker i både Pakistan og Afghanistan.

Tja, F.eks. Natalia Pavlichenko nakkede personligt over 300 nazisvin som skarpskytte i 2. verdenskrig!
Jeg mener, at det er ret godt gået for både mand eller kvinde!

Hvis det er krigsforherligelse at fremhæve mennesker, som har gjort en bemærkelsesværdig indsats imod nazismen og samtidigt været kvinder, så må du have mig meget undskyldt!
Specielt i en tråd, som "diskuterer" kvinders berettigelse i i krigssammenhæng!
Vil du i øvrigt være venlig, at definere "stregen" , Bob Jensen?

Her dufter af afstumpet vold, undskyldt af afstumpet vold, som er undskyldt af afstumpet vold, som leder til...

Tryk avler modtryk.....

Hønen eller ægget

PS
Held og lykke til kvinderne der vil søge ligestilling i vold. I vil møde de lavest begavede eksemplarer af mænd, hvilket i vel allerede har erfaret....pøj pøj

Staten har købt jer til en opgave, så mit råd er i læser kritisk på hvad staten vil ofre jeres liv for. Og om i finder den stat troværdig i dens intention.

Læs også på hvordan staten behandler jer efter jeres opgave er løst, da traumaer selvfølgelig er en del af et job der beskæftiger sig med vold.

Kun vaskeægte psykopater finder nydelse i handlingen, og kommer hel psykisk ud af kronfrontationer, hvor en man er ven med må aflide i voldens tjeneste.

Læs, læs , og læs....gå ikke ind i dette hverv, som mange gør, med hovedet under armen.

hvad har det her med nazismen at gøre nic?
Det her er afghanistan.
Ja måske har det en ting med det at gøre, og det har osse noget med stregen at gøre, Information blev til i kampen mod en besættelsesmagt, ikke forherligelse af en.

Ligestilling er ligestilling, for mænd såvel som for kvinder og på godt og ondt. Når feministerne har forstået hvad det indebærer, så begynder de at trække i land, og det er visse feminister jo også allerede begyndt på, mens andre forstår, for så ikke at tale om de kvinder der nægter at tilhøre en så primitiv definition som chavinistisk feminisme i virkeligheden er.

Forestillingen om patriakalismen som styreform er både død, levende, ønsket og uønsket blandt feminister, så hvad mon de egentlig ønsker? men det har de jo ikke nogen som helst konsistent enighed omkring, for hvem kan fuldt ud overskue emnet?

Mikkel Sørensen

Thomas Dahl: "Der er helt klart nogle debattører her på forum som trænger til en gang værnepligt hos kamptropperne"

Ikke forstaaet.

Hvem taler du om? Og hvad mener du med "trænger til? det lyder jo faretruende?

Og det virker da ogsaa helt forkert - for opfatter du ikke værnepligt som noget positivt?

Forklar, forklar.

Mikkel Sørensen:

Det han mener, er at de fleste herinde ikke fatter en bjælde om hvad det vil sige at være soldat, eller hvad forsvaret egentlig er for en størrelse, fordi de fleste af dem højest sandsynligt var militærnægtere.
I dag bruger de så deres tid på at sidde foran computeren og lukke fordomme ud overfor noget de ikke ved hvad er.