Baggrund
Læsetid: 3 min.

Frederik holdt OL-fanen højt i tavshed

Danmarks nye medlem af IOC vil ikke snakke om sine mange olympiske legekammeraters brogede fortid med fascisme, korruption og kriminalitet
Indland
10. oktober 2009

Tre minutter. Så lang tid tog det i går formiddag et flertal af de 106 medlemmer i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, at stemme kronprins Frederik ind som nyt medlem af den korruptionsplagede olympiske komité. Kort før klokken ti sagde 77 af de tilstedeværende medlemmer ved IOC's session i Bella Center i København ja til at blive kollega med den danske kronprins. Kun ni stemte imod Frederiks optagelse, mens de øvrige enten var fraværende eller undlod at stemme.

»Det var et flot ja. Der var næsten ingen nejsigere. Der var vist 22 eller 26 imod mig, da jeg blev valgt ind,« jublede kronprinsens forgænger, Kai Holm, som for syv år siden blev stemt ind i IOC af 71 medlemmer og i går knyttede næven af bar begejstring over, at det lykkedes ham at få en kommende konge som sin efterfølger.

»De kan åbenbart bedre lide Frederik. Men han er altså også langt mere charmerende end mig,« lød det selvironisk fra dansk idræts tidligere førstemand.

Kai Holm indledte i 2002 sin olympiske karriere med at kritisere korruptionen, nepotismen og manglen på demokrati og åbenhed i IOC. Han endte med at få sin søn, Jens Holm, ind i IOC's kvindeudvalg og skamrose ærespræsidenten, den tidligere fascist Juan Antonio Samaranch, samt komiteens 90 mænd og 16 kvinder for deres demokratiske sindelag og åbenhed. Og mens Frederik gjorde sig klar til at hilse på sine nye kolleger, kunne Kai Holm ikke pege på et eneste problem ved kronprinsens medlemskab.

»Slet ingen problemer.«

- Men da du i sin tid kom ind, var du superkritisk over for IOC. Hvad er der sket siden?

»Dengang anede jeg intet om, hvordan IOC fungerer. Jeg vidste lige så lidt som mange af journalisterne, som kun er ude på at profilere sig selv.«

Tillykke og tak

Kronprins Frederik fulgte afstemningen fra et tilstødende lokale og smilede stolt, da han og fem andre nye medlemmer blev ført ind i kongressalen. Undervejs blev kronprinsen ønsket tillykke. Og han havde både tid til at takke og hilse på repræsentanter fra den danske presse, som nærmest enstemmigt har advaret ham imod at blive medlem.

»Goddag, hr.,« hilste Frederik venligt til Informations udsendte, inden han målbevidst skridtede ind på den olympiske scene og trykkede hænder med sine udskældte legekammerater, deriblandt ærespræsident Samaranch.

Et par timer senere aflagde kronprins Frederik den olympiske ed på sit franske fadersmål. Mens den danske viceregent holdt den olympiske fane højt i den ene hånd, sværgede han, at han aldrig vil appellere IOC's afgørelser, og at han altid vil holde sig fri af enhver politisk og kommerciel påvirkning.

Kort før kl. 16 var det så Frederiks tur til at svare på spørgsmål. Næsten et hundrede medierepræsentanter havde taget imod kongehusets tilbud om at stille spørgsmål til kronprinsen, så snart han var blevet medlem.

»Jeg er beæret over, at IOC har optaget mig som nyt medlem. Jeg ville ikke stå her i dag, hvis min politiske neutralitet kunne komme i fare. Og om korruptionen vil jeg kun sige, at IOC helt klart ikke accepterer det,« fastslog Frederik, inden han opfordrede pressen til at spørge løs. Én ville vide, hvordan han vil kæmpe for folkesundhed i IOC, der har Coca-Cola og McDonald's som to af sine største sponsorer.

»Det er ingen hemmelighed, at der er en forretning. Det er vigtigt for at holde en høj standard, når der skal arrangeres OL. Mange ting er afgørende,« sagde Frederik.

Udover at kæmpe for folkesundhed vil han også arbejde for at fastholde ungdommens interesse for de universelle olympiske værdier. Men hvordan Frederik har det med at være i samme olympiske komité som de IOC-medlemmer, der enten er dømt for økonomisk svindel eller har en broget fortid som fascister og generaler i blodige diktaturer, ville han ikke svare på.

»Jeg kan ikke kommentere på enkeltpersoner. Det gør jeg bare ikke,« sagde kronprinsen, som heller ikke svarede på, hvordan han har oplevet den danske regerings skiftende holdninger til hans medlemskab. Hver gang kronprinsen fik spørgsmål af den karakter, undlod han enten at svare eller svarede udenom ved at svare på noget helt andet, end han var blevet spurgt om.

Til sidst opgav journalisterne, og pressemødet blev hævet mindre end en halv time efter, at kronprins Frederik havde fået sin offentlige ilddåb som det niende danske IOC-medlem med en lige så larmende tavshed om væsentlige idrætspolitiske emner som i de foregående tre år, han har været kandidat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her