Læsetid: 3 min.

Gymnasieelever protesterer mod 'effektiviseringer'

I går protesterede elever og studerende imod besparelserne på finansloven. For ungdomsuddannelserne handler det om de 'administrative effektiviseringer'
7. oktober 2009

I går samledes tusindvis af unge sig til store demonstrationer imod de bebudede besparelser på uddannelses- området.

Størst var fremmødet blandt elever på ungdoms- uddannelserne, som er sat til at spare i alt 325 millioner kroner, svarende til 1.020 kroner pr. elev.

Pengene skal komme fra gevinster på administrative fællesskaber og billigere indkøb, men det er slet ikke muligt at finde så mange penge på effektiviseringer, fortæller formand for Gymnasie- skolernes rektorforening, Peter Kuhlman:

»Vi kan slet ikke finde den besparelse, som de siger, at vi kan - det har vi også dokumenteret over for politikerne, men man har tilsyneladende valgt at ignorere det.«

»Hvis man vil spare på uddannelse, må man melde klart ud, at man har i sinde at skære ned for at prioritere andre opgaver. At påstå, at skolerne kan effektivisere, er rent spin,« siger Peter Kuhlman og understreger, at gymnasiernes økonomi allerede er presset.

Således var der sidste år 13 gymnasier, der havde underskud, og rektorformanden frygter, at det tal vil blive fordoblet i år.

Overvurderet

Også formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Bjarke Dahl Mogensen, er bekymret:

»Man har overvurderet det effektiviseringspotentiale, der er, og derfor bliver vi nødt til at reducere det beløb, man tager,« siger Bjarke Dahl Mogensen, som håber på, at Dansk Folkeparti vil få forhandlet besparelsen ned:

»Det har hele tiden været en forudsætning for Dansk Folkeparti, at det ikke skulle føre til besparelser på uddannelserne. Og det ved vi nu, at det vil gøre,« siger Bjarke Dahl Mogensen, som derfor forventer, at regeringens støtteparti vil hjælpe.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, understreger over for Information, at man fortsat ikke vil godtage besparelser på uddannelserne:

»Derfor er det vigtigt, at regeringen kan overbevise os om, at det rent faktisk er muligt at finde pengene,« siger Thulesen Dahl, som ikke vil tage endelig stilling, før man har undersøgt de faktiske omstændigheder nærmere.

Hos Venstre fastholder uddannelsesordfører Malou Aamund, at de budgetterede besparelser er rimelige:

»De erfaringer, vi har fra tidligere effektiviseringer, er, at det er lykkedes at spare pengene. Derfor mener vi også, at de nuværende budgetter er rimelige og realistiske,« siger hun og tilføjer, at der i alt er tilført uddannelserne 755 millioner kroner ekstra i år.

Men de penge kommer kun, fordi der også kommer flere studerende, påpeger Peter Kuhlman. Malou Aamund medgiver, at der er en »marginal besparelse,« hvis man regner det ud pr. studerende.

»Men der er også stordriftsfordele. Den sidste elev vil altid være billigere,« siger Malou Aamund og tilføjer:

»Der er finanskrise, og i mange andre lande må man skære massivt på uddannelsesbudgetterne. Set i det lys er vi godt stillet i Danmark.«

Lærerfri timer

Men kommer hjælpen ikke, bliver situationen helt uoverskuelig for ungdomsuddannelserne, mener Bjarke Dahl Mogensen, som understreger, at nogle af landets største gymnasier skal finde op mod 700.000 kroner gennem de administrative effektiviseringer:

»Det kan man ikke, og derfor kommer det til at gå ud over undervisningen,« siger DGS-formanden.

Ved gårsdagens demonstrationer var der fokus på de lærerfri timer og de overfyldte gymnasieklasser. Og især det sidste kan blive løsningen på problemet, forklarer rektor Peter Kuhlman:

»På universiteterne har man fundet besparelserne ved at lave færre undervisningstimer. Den mulighed har vi ikke på gymnasierne, for der ligger det fast, at alle skal have 2.470 timer i løbet af uddannelsen. Så vi må hæve klassekvotienten og lukker flere valghold,« siger Peter Kuhlman.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu