Baggrund
Læsetid: 3 min.

Hullede argumenter for lavere kriminel lavalder

En række af regeringens argumenter for en lavere kriminel lavalder holder ikke for en nærmere undersøgelse. Befolkningen ønsker det ikke, statistikken tilsiger det ikke, og regeringens egne eksperterne fraråder det direkte
Indland
7. oktober 2009

»Bandekriminalitet og meningsløs vold præger vores byer og gør flere og flere danskere utrygge.«

Med de ord begrundede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i Folketinget i går, hvorfor den kriminelle lavalder skal sænkes.

Men utrygheden i befolkningen er ikke stigende. Tværtimod. Ifølge en kvartalsvis Catinét-undersøgelse fra sidste måned har antallet af danskere, der bekymrer sig 'meget' eller 'en del' for vold og kriminalitet, ikke været lavere i to år. Antallet, der bekymrer sig 'meget', er faldet stødt hele det forløbne år og udgør i dag 35,4 pct. Dét er under halvdelen af, hvad tallet var for ti år siden.

Tryghedsargumentet er bare ét af en række af regeringens argumenter for at ignorere advarslerne fra sin egen Ungdomskommission og nedsætte den kriminelle lavalder til 14 år.

»Selvfølgelig gør det indtryk, når kommissionen siger det. Men vores opfattelse - i modsætning til i hvert fald visse kriminologers - er, at vi tror på, at straf hjælper,« siger justitsminister Brian Mikkelsen (K), der understreger, at beslutningen om lavalder er »en politisk beslutning«.

Intet knæk på kurven

Både han og Lars Løkke Rasmussen forklarer en lavalder på 14 år med, at der er en stor forskel på de 13-åriges og de 14-åriges kriminalitet.

»Det er her, hvor springet virkelig er markant,« siger Brian Mikkelsen, mens Løkke taler om et »et accelererende kriminalitetsbillede« fra 14-årsalderen.

Men sådan er det ikke. Ifølge formanden for Ungdomskommissionen, politidirektør Johan Reimann, er der ikke noget knæk på kurven mellem 13-åriges og 14-åriges kriminalitet:

»Nej, kurven er ganske jævn,« siger Johan Reimann til Ritzau.

Også et helt overordnet argument for sænkningen af lavalderen møder modstand.

»Anmeldelser af grov vold begået af børn og unge er steget markant«, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale.

Men den konklusion holder ikke, siger et andet af Ungdomskommissionens medlemmer, Geert Jørgensen, der er formand for Børnesagens Fællesråd.

»Tallene viser jo netop, at der ikke er nogen nævneværdig stigning i antallet af anmeldelser for 10 til 14 årige for grovere kriminalitet de sidste mange år,« siger han.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af anmeldte lovovertrædelser, hvor den mistænkte er mellem 10 og 14 år, alene steget 1,6 procent fra 2000 til 2007. Og ser man på antallet af grove voldsforbrydelser, så er antallet på syv år steget med 12 tilfælde - fra 15 i 2000 til 27 i 2007.

For John Hatting, der er formand for Kriminalforsorgsforeningen, illustrerer statsministerens karakteristik af sådanne stigninger som »markante«, hvordan regeringen i dette tilfælde ignorerer faglige argumenter.

Sørgeligt knæfald

»Det er tankeløst. Grundlaget for politik forsvinder, når man ikke prøver at opsøge den bedst mulige løsning baseret på viden. Det er kedeligt, at regeringen prøver at spille stærk mand, når det har så kedelige konsekvenser, som det har,« siger han og betegner regeringens udspil som »et sørgeligt knæfald for Dansk Folkeparti, som går stik imod alle faglige anbefalinger.«

Geert Jørgensen er enig.

»Nu kan vi så bare vente på, at der en dag er en 13-årig, der begår en grov voldshandling, som kommer i medierne. Så skal den kriminelle lavalder jo sænkes endnu engang,« siger han.

Han henviser til en anden Catinet-undersøgelse fra tidligere på året. Her svarede kun én ud af ti danskere ja til, at den kriminelle lavalder skal sænkes.

»Det undrer mig, at man vil sende et signal til befolkningen, som befolkningen egentligt ikke ønsker,« siger Geert Jørgensen.

Et væsentligt argument for eksperterne er, at det direkte kan øge risikoen for, at de unge ender i kriminalitet igen, hvis man sætter dem i fængsel i en tidlig alder.

Men dé argumenter er justitsminister Brian Mikkelsen uenig i.

»Jeg er simpelthen politisk uenig med nogle af de kriminologer, der arbejder med det her. De mennesker, der begår kriminalitet, de har også en større tendens til at begå kriminalitet senere. Så man kan efter min mening ikke bruge den slags empiriske analyser til noget,« siger han.

Brian Mikkelsen og indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) vil i dag præsentere regeringens samlede ungdomspakke.

Her vil man foruden ændringen af lavalderen komme med 39 andre forslag til at komme unges kriminalitet til livs. Ifølge Mikkelsen vil »de fleste være kriminalpræventive«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det fremgår ikke af artiklen, men man må gå ud fra at det eneste segment af Danmarks befolkning hvor der er flertal for dette forslag er i DFs vælgerskare, ellers ville partiet næppe kæmpe med næb og kløer for dette mærkværdige udspil.

Det er til gengæld skræmmende at regeringspartierne tilsyneladende er under så fuldkommen betingelsesløs indflydelse fra DF, at de også vil gennemføre dette forslag, på trods af et flertal i befolkningen og (må man gå ud fra) blandt deres egne vælgere, er imod det.

At de vælger at overhøre eksperterne, folk der rent faktisk har viden på området, og endda ikke engang bruger argumenter men udelukkende baserer deres argumentation på "tro", er til gengæld ikke overraskende. Det er kun en fortsættelse af Rasmussen II.s "Vi alene vide"-politik, nu på automatpilot. Hvornår VKs vælgere synes at denne kurs skal have konsekvenser må guderne vide.

Peter Andersen

# Sune

Hvis jeg var gud, så var jeg blevet forvirret over det de render og laver..

Torben Petersen

Brian Mikkelsen ønsker at gøre kriminalitetsbekæmpelse til en trossag, og vil ikke erkende, at kriminologernes resultater er udtryk for videnskab, mens han egne holdninger blot er overtro.

Mikkelsen forsøger at maskere denne afgrundsdybe forskel med en påstand om, at kriminologerne politiserer, og der således er tale om politisk uenighed.

Det er der f. s. v. kun, når det gælder, hvad der skal lægges til grund for politik, om det skal være overtro eller viden.

Her viser det åbenbart sig, at Brian Mikkelsen er helt på linje med de totalitære kræfter som han påstår at være med til at bekæmpe.

Der er ikke brug for argumenter : DF skal tilfredsstilles, så DF kan blive hængende bag på taburetterne og Venstre således kan få fred til at fortsætte med nedbrydningen af samfundet.

Og det går jo godt.

Knud Ejstrup Larsen

Ifølge Ungdomskommissionens rapport (http://jm.schultzboghandel.dk/upload/microsites/jm/ebooks/bet1508/bet/ka...):
Anmeldelser 2000-2007:
Vold og lign. mod offentlig myndighed fra 15 til 47
Simpel vold fra 146 til 391
Alvorligere vold fra 15 til 27
Trusler fra 23 til 68
Voldsforbrydelser i alt fra 207 til 546

Er stigningen i anmeldelser af alvorlig vold "markant"? Tja, bum, bum. Det må vist afhænge af hvad man er villig til at leve med!

Elías Christian Lundström

Okay her står jeg helt af. Jeg troede, at det var standard at de fleste politikere vidste lidt om statistik. Altså vi ser på en stigning fra 15 grovere tilfælde af kriminalitet fra 14-årige i 2000 til 27 i 2007. Det er en stigning på 80%! Det er jo virkelig meget! Eller hvad? Det nytter jo ikke at beregne i procenter når, det drejer sig om en stigning på, hold fast, 12 børn. Hvornår bliver det repræsentativt for den danske ungdom?
Er der nogen der kender til præcis den undersøgelse som Brian Mikkelsen refererer til?
Og hele denne diskussion om regeringens tvivlsomme statistiske metoder, burde jo være hele beslutningsgrundlaget! En anden diskussion er, hvordan man bedst griber "problemet" an. Men den er jo knap relevant når grundlaget krakelerer!

og så bør man naturligvis altid læse kommentarerne til statistikker og rapporter, og fsv. angår de tal som Knud Ejstrup Larsen citerer ovenfor, så anføres det i rapporten:

Det bemærkes, at væksten i voldsforbrydelser antagelig i meget høj grad må ses som et resultat af en stigende anmeldelsestilbøjelighed (...)

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig, at der må være en højere tilbøjelighed til at anmelde vold, også ofte grov vold, end der var da jeg var ung i 1970erne, og også end der var for 10 år siden. Dengang vidste alle nemlig, at man risikerede nogle på frakken (dvs. tæv) hvis man f.eks. lagde an på en anden mands dame, eller noget lign. eller man var til privat fest, og der brød håndgemæng ud. Mange gange lykkedes for arrangøren af festen at stoppe den; pigerne kunne også stoppe noget, der var ved at udvikle sig. I dag bliver der ringet til politiet (via en mobiltelefon sikkert) lige så snart folk risikerer at ende i håndgemæng. Dertil kommer, at tolerancen overfor vold, og hvad folk vil finde sig generelt er blevet mindre i løbet af de sidste 8-10 år.

Man kan ikke gå ud fra at politikere ved noget om statistik, om repræsentative udsnit mv. Politikerne er jo valgt til at være almindelige mennesker, ikke til at være eksperter. Og nu er der jo tale om anmeldelser, der er jo ikke tale om hverken sigtelser eller domme. Alene på den baggrund er materialet alt alt for tyndt til at udsige noget om den kriminelle lavalder burde sænkes...eller ej...

Mht. bande-kriminaliteten, tjah, hvornår er en bande en bande. Indvandrer-drenge, som går sammen i grupper af 10 eller 15 er altså ikke en bande; de er ej heller kriminelle, blot fordi en eller to i denne gruppe har været i kontakt med politiet eller måske endda i fængsel. Jeg fornægter skam ikke bande-kriminaliteten findes; det synes mig blot, at den måske er størst på Nørrebro i København, bl.a. som følge af kampen om hash-handel.

Ang. de kriminal-præventive forslag er et af forslagene at børn ned til 12 år skal have elektronisk fodlænke på; et andet er at forældrene skal straffes, hvis børnene mellem 15-17 år ikke er i gang med en uddannelse, i praktik, på højskole eller i arbejde. Bertel Haarder har jo netop i dag udtalt, at netop det at ca. 10.000 unge mennesker går ledige 'roden til f.eks. kriminalitet'.

Dansk Folkeparti skal have deres skålpund kød; gad vide, hvornår V&K opdager at liste O har taget så meget kød så kun skelettet er tilbage?

Kære Karsten Aaen,
du sætter fingeren på et punkt som netop gør statistikken over kriminalitet hos de <15-årige meget (mildt sagt) usikker, - nemlig at den kun omfatter anmeldelser.

Men desværre kan den jo i sagens natuir ikke omfatte andet, eftersom der ikke hverken rejses tiltale eller fældes domme i disse sager

Det rigtigste ville være at afvise at forholde sig til en statistik, hvor selv forfatterne til rapporten fastslår at tallene er dybt misvisende for de faktiske forhold, men selvom det er en sisyphos-kamp, så vælger jeg nu at gå i rette med enhver der tager den slags til indtægt for deres paranoia, hver gang jeg møder det.

Aristoteles' Nikomacheiske Etik hører til de mest indflydelsesrige bøger i europæisk kulturhistorie. Heri grundlægges etikken som særlig filosofisk disciplin: Etikkens mål er ikke teoretisk erkendelse, men handling; den udøves derfor af en særlig fornuftsform, den praktiske fornuft (græsk fronesis), der - på grundlag af den under opdragelsen erhvervede karakter eller holdning – gennem overvejelse og beslutning finder frem til det rette i enkeltsituationen. Da etik og politik således forudsætter normer og værdier, vil det rette og retfærdige variere indholdsmæssigt efter kulturel sædvane.

Hvad er der i vejen med et politisk tiltag der hedder:

Mere politi på gaderne ???

Kære Bill Atkins,
det ville vel være mere fornuftigt at sende politiet ud i de små landsbyer hvor alle de utrygge DF-vælgere bor, så vi kunne få begrænset deres frygt lidt.

Knud Ejstrup Larsen

Skynder mig at skrive at min kommentar udelukkende gik på om stigningen i anmeldelser af alvorlig vold var "markant" eller ej! Noget helt andet er om en stigning i anmeldelser dækker over en reel stigning i antal voldstilfælde. Kommissionen skriver at det eneste der kan vides med sikkerhed netop er at der er en kraftig stigning i anmeldelserne! Og de sandsynliggør at anmeldelsestilbøjeligheden har været stigende gennem årene. Undersøgelser bygget på selvrapportering tyder ikke på en stigning.

og mht. voldsstatistik: det er frustrerende at den eneste brugbare statistik ikke føres: nemlig statistikker fra skadestuer over formodede voldsofre.

Interessant er det som kom frem i en artikel i Politiken for nylig; langt farligere er det, at bo i små landsbyer ude på landet (hvor DF-vælgerne må formodes at bo) end i storbyen. Altså vil det være langt bedre hvis man nu kunne få en volds-statistisk opgjort eftert hvor folk boede, så kunne alle der boede på landet jo gå med fodlænke...

så vidste man jo hvor man havde dem...

Ironi kan være anvendt...