Baggrund
Læsetid: 2 min.

'Ingen særlige regler for fagforeninger'

Uropakken vil også gælde for fagforeningerne, fastslår Tom Behnke (K), der afviser fagbevægelsens bekymringer
Indland
23. oktober 2009

Den konservative retsordfører Tom Behnke afviser at lave særlige præciseringer i regeringens uropakke for at forhindre fagforeningers arbejdskamp i at blive ramt.

»Loven gælder for alle - uanset hvilken organisation, man er medlem af. Men fagforeningerne kan være trygge ved, at det kommer til at fremgå tydeligt af lovens bemærkninger, hvornår der er tale om en grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden,« siger han.

Han afviser dog at uddybe, hvornår f.eks. en blokade af en virksomhed kan blive omfattet af de nye stramninger.

»Der kan man godt diskutere, hvor definitionen kommer til at ligge, for det kommer an på den konkrete situation. Det er for tidligt for mig at lave en nøje afgrænsning. Men det kommer til at fremgå af loven,« siger han.

Tom Behnke mener, at »visse venstreorienterede politikere« pisker en helt forkert stemning op om uropakken.

»Vi laver netop pakken for at sikre demonstrationsfriheden - og det gør vi ved at pille ballademagerne ud. Står man ved en vejside med et skilt, bliver man ikke ramt. Men hvis man er tykpandet nok til ikke at flytte sig, når politiet beder en om det, så må man også være klar til at tage konsekvenserne,« siger han.

Skræmmetaktik

Enhedslistens Line Barfod mener, at regeringen har et skjult formål med uropakken.

»Man ønsker at skræmme folk væk fra at demonstrere under klimatopmødet. Regeringen lægger i dén grad op til konfrontation - med risiko for netop at fremprovokere uro,« siger hun og henviser til, at de danske myndigheder ellers tidligere har lagt op til dialog - for eksempel under det sociale topmøde i 1995 eller EU-topmødet i 2002.

»Her var resultatet, at der var fred og ro,« siger hun.

Regeringen har allerede flertal for lovforslaget med Dansk Folkeparti. Men Enhedslisten vil især bore i, hvor grænserne går for, hvornår en demonstration bliver omfattet af stramningerne.

Og så vil Line Barfod arbejde for at samle oppositionen om et nej til forslaget om en minimumstraf på 40 dages fængsel.

»Så kan vi om ikke andet sige, at vi vil afskaffe den igen, når flertallet skifter. Knivloven er jo et tydeligt eksempel på, hvor mange problemer, minimumstraffe giver,« siger hun og håber på opbakning fra resten af oppositionen. Uropakken fremsættes i næste uge og forventes førstebehandlet den 4. november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke netop sagens kerne, at samfundet får beføjelser til at straffe hårdere, hvis en fagligblokadevagt ikke forsvinder, når politiet siger det?
På den måde kan arbejdsgiverne bare bede politiet komme og vupti er hele blokaden smidt i fængsel. Er det virkelig de tider Danmark skal tilbage til med DFs stemmer – Hvor er den lille mands beskytter blevet af ?

Søren Rehhoff

Tom Behnke siger:

"Vi laver netop pakken for at sikre demonstrationsfriheden - og det gør vi ved at pille ballademagerne ud. Står man ved en vejside med et skilt, bliver man ikke ramt."

Sikkert forudsat, at det er et politigodkendt skilt samt, at det der står på skiltet også er godkendt af politiet, så vi ikke får nogen ballademagere. Der er ikke noget at være nervøs for.

Jimmi Thøgersen

»Der kan man godt diskutere, hvor definitionen kommer til at ligge, for det kommer an på den konkrete situation. Det er for tidligt for mig at lave en nøje afgrænsning. Men det kommer til at fremgå af loven,« siger han.

Ja, det kommer altid an på den konkrete situation, Tom Behnke. Det er netop problemet. For "den konkrete situation" betyder i sidste ende en såkaldt "vurderingssag" fra politiets side.

Og hidtil har de ikke vist sig i stand til at vurdere, når de står i "kampens" hede - eller blot når den nærmer sig. Hvilket er fuldt forståeligt, men netop understreger, hvorfor vore betjente ikke skal have flere "vurderingssager" tildelt - især ikke med lovændringer, der overhovedet ikke er rettet mod de problemer, I påstår de er tiltænkt.

Og så vil Line Barfod arbejde for at samle oppositionen om et nej til forslaget om en minimumstraf på 40 dages fængsel.

Tak, Line Barfod. Men gælder det kun denne del af forslaget? Den er skræmmende nok, men der er andre dele, der er mindst lige så skræmmende.