Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Ingen tør pille ved velfærdsaftalen'

Velfærdsaftalen fra 2006 karakteriseres af professorer som alt for 'skelsættende og omfattende' til, at nogle politikere tør ændre på indholdet af den. Derfor får det ingen betydning, at S og R ikke længere er med i aftalen, vurderer professorer
Indland
30. oktober 2009
Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og formand for Det Radikale Venstre Margrethe Vestager (th.) informerede i går pressen om sammenbruddet i forhandlingerne med regeringen og DF om globaliseringspuljen.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og formand for Det Radikale Venstre Margrethe Vestager (th.) informerede i går pressen om sammenbruddet i forhandlingerne med regeringen og DF om globaliseringspuljen.

Jens Nørgaard Larsen

De sidste dages drama på Christiansborg kommer ikke til at betyde noget for den danske velfærdsstat.

Selv om Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre er ude af forliget, vil velfærdsforliget fra 2006 blive gennemført i sin nuværende form, uanset hvilken regering der sidder bag rattet efter næste valg.

Det vurderer en række professorer, Information har talt med.

»Velfærdsforliget er så afgørende for finansieringen af fremtidens velfærdsstat, at selv befolkningen kan se, at det ville være dybt uansvarligt at ændre på den. Derfor er der ingen, der tør pille ved den,« siger Asbjørn Sonne Nørgaard, professor ved Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet.

Han bakkes op af Bent Greve, der er professor i statskundskab ved Roskilde Universitet:

»Det vil være en politisk katastrofe for de partier, der vover at ændre på aftalen, og det er alle partierne udmærket klar over. Det er de færreste, der har lyst til at rokke ved så historisk en ordning.«

Skelsættende aftale

Den 'historiske' velfærdsaftale fra 2006 var et resultat af lang tids debat i kølvandet på Velfærdskommissionens anbefalinger.

Aftalen sætter rammerne for, hvordan den danske velfærdsstat skal finansieres fremover, hvor flere ældre og færre i den arbejdsdygtige alder lægger pres på velfærdsydelserne.

Med forliget hæves pensionsalderen for eksempel til 67 år frem mod 2024, efterlønsalderen hæves til 62 år frem mod 2022, og der skal satses på at få flere til at tage en videregående uddannelse.

»For en gang skyld traf man de svære og omfattende beslutninger, der var nødvendige. På den måde er aftalen skelsættende og et stort skridt på vejen mod at gøre den danske velfærdsstat finanspolitisk holdbar også om 15 år,« siger Torben M. Andersen, der er tidligere formand for Velfærdskommissionen.

De penge, staten får ind ved, at flere for eksempel tager en længere uddannelse, skal ifølge aftalen bruges på yderligere forskning, uddannelse og innovation via den såkaldte globaliseringspulje, som hvert år deler flere milliarder ud.

Ingen usikkerhed

Ifølge Torben M. Andersen er det derfor ikke en aftale, man kan justere på hvert andet år.

»Det er afgørende, at der ikke er nogen usikkerhed omkring aftalen. Derfor er det vigtigt, at der er et bredt politisk fundament,« siger han.

I 2006 stod både Venstre, DF, Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti da også bag aftalen. I går brød forhandlingerne om globaliseringspuljepengene dog sammen med det resultat, at S og R både er ude af globaliseringspuljeforhandlingerne og velfærdsforliget. Der blev derfor efterfølgende spekuleret i, om regeringen kunne finde på at pille ved efterlønnen og efterlønsalderen.

Asbjørn Sonne Nørgaard slår dog fast, at forhandlingssammenbruddet ikke vil rokke ved aftalen fra 2006.

»Forliget er på ingen måde i fare, også selvom S, SF og R får regeringsmagten efter næste valg. Alle regeringer skal vise sig regeringsduelige, og derfor kan den ikke være med til at sætte velfærdsstaten på spil,« siger Asbjørn Sonne Nørgaard.

Bent Greve forklarer, at aftalen netop skabte en »ro omkring velfærdsstatens fremtid.«

»Den gav plads til, at alle danskere havde god tid til at vende sig til tanken om den 'nye' velfærdsstat. Det er ligesom at indgå en kontrakt med befolkningen, og den kan man ikke bryde ustraffet,« siger Bent Greve og fortsætter:

»Nu har man givet rettigheder til folk, og hvis man ændrer dem, så vil folk opfatte det som en forringelse af deres vilkår. Derfor er der ikke én politiker, der vil pille ved den aftale.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er et interesant nyt system, hvor man kan melde de andre ud af en aftale. Lige pludseligt er det blevet meget nemmere at blive skilt. Og jeg har også lige meldt alle dem ud som jeg skylder penge.

Peter Jespersen

Ja, vanvittigt interessant - med tryk på vanvittigt.
Hold kæft og nik ja - eller skrid .... fin forhandlingsform.

Siden at VOK alligevel er ved at undergrave velfærdsstaten, ville det måske være passende at hive tæppet væk under denne cement-aftale.

nu kunne man jo også forestille sig, at en ny regering benyttede sig af situationen til f.eks. at fastholde pensionsalderen på 65 år, - men så megen fantasi har en professor selvfølgelig ikke ;-)

"Who´s gonna patronize me now?" Fuckers all around!" - bare et udkast til min svanesang..

Dorte Sørensen

Glemmer de to professorer ikke, at regeringen med Hjort Frederiksen i spidsen lige har opsagt en uskreven regel i Folketinget, at en aftale var en aftale.
Først brød OVK skoleforliget og nu denne svinestreg med at smide S og R ud af globaliseringspuljen, så OVK selv kan side og vælge og vrage med de pengene. Men var det et klogt træk af Hjort Frederiksen sådan at bryde den eneste regel Folketinget havde for at sikre et ordentligt arbejdsmiljø i Folketinget. Nu har Hjort Frederiksen indført det vilde Vesten i Folketinget hvor en aftale ikke er det papir værd det er skrevet på.

martin sørensen

Der er en fordel ved dette forligs sammenbrud jo når nu danmark får en ny S-SF-R regering så kan SF nu også træde ind i forliget uden problemer ganske som DF trådte ind i forliget, om skole området for et par årsiden,

Når nu støvet har lagt sig efter denne konfligt så vil statsministerens spinn doktor , stille lægge et memmo til statsministren hvor han kraftigt anbefaler at klaus hjort forfremmes væk fra finansministeriet man brugte med fordel samme model til at skibe thor pedersen væk fra posten, Thor pedersen har da også sagt at han træder væk fra folketinget efter næste valg så formands posten bliver aligevel ledig, mon ikke vi vil se at thor pedersen træder tilbage førtid for at give klaus kluder pladsen som folketinges formand. en post hvor kan ikke kan fucke mere op uanset hvad han gør.( nærmest perfekt til tyber som klaus hjort.)

(tænker lidt på historien om en lort og en pind).

normalt kalder man hans tybe for en elefant i en porcelens butik, i hjortens tilfælle der er der dog tale om en buldoser med bundgas i en poselæns butik.

Karin Bennedsen

Vi ser det gang på gang: VKO dikterer betingelserne, og så kan S og R tilslutte sig eller forsvinde fra forhandlingerne.

Det har intet med demokrati at gøre, men efterhånden har styret her i Danmark også udviklet sig til rendyrket demokratur.

Utallige gange har oppositionen forsøgt at få indflydelse på lovgivningen, men kun i de tilfælde, som f.eks. velfærdsforliget, hvor VKO ikke har turdet at være alene om en upopulær reform, har man inviteret S og R med til forhandlingerne.

At de så nu efterfølgende bryder med alle aftaleregler i Folketinget, er en skandale og viser desværre, hvor magtarrogante VKO er blevet.

Tom W. Petersen

Læs lige den her en gang til: "Velfærdsforliget er så afgørende for finansieringen af fremtidens velfærdsstat, at selv befolkningen kan se, at det ville være dybt uansvarligt at ændre på den." Det citeres professor Asbjørn Sonne Nørgaard for.
"..selv befolkningen..."
Er det ikke sødt sagt?

Søren Kristensen

Når nu velfærdsaftalen rummer "en række beskæftigelsespolitiske og uddannelsespolitiske tiltag, der skal sikre at alle unge får en ungdomsuddannelse og at ledigheden bliver nedbragt", hvorfor så ikke sætte dem i værk med det samme? Jeg har fx. en aftale med mig selv om at jeg skal vinde mere i poker end jeg taber og den har selvfølgelig kørt fra dag ét ( jeg mangler bare lige at finjustere den).


»For en gang skyld traf man de svære og omfattende beslutninger, der var nødvendige. På den måde er aftalen skelsættende og et stort skridt på vejen mod at gøre den danske velfærdsstat finanspolitisk holdbar også om 15 år,«

...forudsat at andre vigtige samfundsopgaver er lige så velfinansierede gennem forankring i skatteprovenuet.

Med det lånebehov denne regering allerede nu opstiller, så skal politikkerne/vælgerne meget snart ud og fravælge udgiftsposter på finansloven - og så er den velfærdsaftale reduceret til et indlæg i valgkampen ...

Det ved Rasmussen & Frederiksen jo udmærket. Det er deres politik ikke at skattefinansiere andet end kongehuset, militær, politi og motorveje - resten er liberalistisk vraggods til afhentningspris.

- men de er åbenbart lidt uenige om hvornår opgøret skal tages..