Iraker klagede over trusler fra delegationen - og blev fængslet i Bagdad

Karuwan Hussein blev arresteret, efter han var blevet tvangsudvist fra Danmark til Bagdad. Før udvisningen klagede han ifølge et vidne over at være blevet truet med fængsling af den irakiske delegation
Indland
21. oktober 2009

Umiddelbart efter den afviste irakiske asylansøger Karuwan Hussein var blevet tvangsudvist fra Danmark, blev han fængslet i Irak.

Nu fortæller en anden irakisk asylansøger Ammar Jaffar, at Karuwan Hussein før udvisningen klagede til Rigspolitiet over den irakiske delegationen, som han hævdede havde truet ham med fængsling tilbage i Irak under afhøringen af ham i Ellebæk Fængsel.

»Det kan jeg sige med 100 procents sikkerhed, for jeg skrev selv klagen for ham og de andre,« forklarer Ammar Jaffar, der taler og skriver flydende dansk.

Han var indsat i Ellebæk Fængsel samtidig med Karuwan Hussein, men blev løsladt igen, da Flygtningenævnet genoptog hans asylsag.

Hellere til Irak

Ammar Jaffar fortæller imidlertid også, at Karuwan Hussein trak klagen tilbage, fordi han var bange for, at han fortsat ville blive holdt fængslet i Ellebæk Fængsel, hvis politiet skulle undersøge sagen.

»Så ville han hellere tilbage til Irak. Han har en kone i Tyskland, som han håber, han kan blive familiesammenført med derfra,« forklarer Ammar Jaffar.

Hvor er anmeldelsen?

Tre af de irakere, der klagede over trusler fra delegationen, fastholdt deres klage, og af Informations aktindsigt i sagen fremgår det, at Ammar Jaffar rigtignok har udfærdiget deres oprindelige anmeldelser til Rigspolitiet. De foreligger i kopi blandt sagsakterne.

For at undersøge om der findes en tilsvarende kopi af en oprindelig anmeldelse fra Karuwan Hussein, har Information henvendt sig til Ellebæk Fængsel, hvor Karuwan Hussein indleverede sin anmeldelse. Men herfra lyder beskeden, at man sendte de originale anmeldelser direkte videre til Rigspolitiet og ikke længere ved, hvem der klagede.

Rigspolitiet har imidlertid ikke svaret tilbage på Informations henvendelser.

Som det tidligere er fremgået af Information, forklarer de irakere, der blev tvangsudvist til Bagdad den 2. september, at formanden for den irakiske delegation ventede dem i lufthavnen.

Her blev Karuwan Hussein og to af de andre udviste asylansøgere arresteret af irakisk politi og derefter fængslet. De blev først løsladt en uge senere og fik ifølge Informations oplysninger aldrig at vide, hvorfor de var blevet fængslet.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt at vide der bliver gravet grundigt ned i alle de foregående asylsagers behandling, - fra a - z, lad det endelig komme frem i lyset!

I sær er det spændende om det lykkes nogen at indkredse den mystiske hemmelige delegation, så vi kan finde ud af hvor megen magt den har til at udføre straffe..